na słodko30.04.2012623
Muffinowo
Smacznego
czytaj przepis

muffinowo…

Z muffinami to było tak. Pewnego dnia kupiłam sobie takie czekoladowe
cudo w formie babeczki i zjadłam z wielka przyjemnością. Potem upiekła
je moja przyjaciółka, równie smakowite i rozpływające się w ustach.
Wtedy pomyślałam: „dlaczego nie? spróbuję i ja!” Zakupiłam papilotki,
specjalną blachę do muffinów i rozpoczęłam buszowanie w sieci w
poszukiwaniu oryginalnego i dobrego przepisu. Zrobiłam wszystko, tak,
jak należy, a przynajmniej tak mi się wydawało…;) I co? I klops!
Muffiny wyszły, ale jakby takie nie do końca wyrośnięte. No trudno,
powiedziałam sobie i bez cienia żalu sięgnęłam po drugi instruktaż
wypieku tych wdzięcznych babeczek. Potem był trzeci, i czwarty, ale za
każdym razem z muffinami było coś nie tak!;( A to klapnięte, a to owoców
za dużo,a to za twarde, a to gumiaste… Już miałam poddać się w
muffinowej walce, kiedy to spróbowałam jeszcze raz po pewnej  kombinacji
składników… Okienko piekarnika zostało przeze mnie wręcz
zahipnotyzowane, gdyż oka nie spuszczałam z wyrastających okrągłych
wypieków. I chwała! 😉 Po raz pierwszy moje babeczki były takie, jak
chciałam: miękkie, wilgotne i smaczne!
Dziś żongluję tylko składnikami wg upodobań i inspiracji, a muffiny
wyrastają jak grzyby po deszczu! Co więcej, przepis na świąteczne
wydanie moich małych ciastuch postanowiłam przesłać do jednego z
ogólnopolskich czasopism. Nie liczyłam, że cokolwiek się zdarzy, więc
możecie sobie wyobrazić moje zaskoczenie, kiedy otrzymałam z redakcji
informację o wygranej (maszyna do wypieku chleba „yes! yes! yes! ;)) i
publikacji mojego przepisu! Juuuhuuu!!! Nawet nie wiecie, jak się
cieszę!
 
Muffiny z dżemem śliwkowym i herbatą mango

Składniki:

  • 1i1/2 szklanka mąka
  • 1 szklanka cukier
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki esencji herbacianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki dżemu śliwkowego
Muffiny robię mieszając składniki suche z
mokrymi. Esencji herbacianej o smaku mango dodaję 1/4 szklanki. Na
samym końcu dodaję dżem. Ciasto nakładam do papilotek, piekę 20min w
200C. Dekoruję polewą czekoladową, na wierzch ścieram czekoladę!
Baaardzo aromatyczne!
 Oto nagrodzone cudeńka:

Muffiny jogurtowe z wiśniami

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 kostki masła
  • kilka kostek ulubionej czekolady
  • 150 g wiśni mrożonych 
 Masło roztapiam, schłodzone łączę z
jajkiem, mlekiem i jogurtem.   Składniki suche mieszam z mokrymi. Ciasto
powinno być troszkę gęste, z
grudkami. Dodaje pokrojona w kostkę czekoladę. Do papilotek na muffiny
wrzucam na spód po 2 wiśnie, napełniam ciastem i w każdą muffinkę
delikatnie upycham po 3 wiśnie.
 Piekę 20min w 180C.
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Czekoladowy pudding z wytrawną niespodzianką
na słodko
Muffinowy duet bananowo-śliwkowy pod lukrem
na słodko
Malinowa radość
Komentarze

3 odpowiedzi na “Muffinowo”

  1. Hey there! I’ve been reading your weblog for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Atascocita Texas! Just wanted to tell you keep up the good job!

  2. Thanks For Creating The Very Informative Post Keep Up The Good Work!!! I Left A Link To My Activate Windows 7 Post To Share With You How To Activate Windows Enjoy!

  3. Ava Mathis pisze:

    Somebody necessarily lend a hand to make severely posts I might state. That is the first time I frequented your web page and so far? I surprised with the analysis you made to make this actual publish extraordinary. Fantastic job!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.