na słodko06.05.20123125
Herbaciany poncz z różowym winem
Smacznego
czytaj przepis

Przepis powstał na potrzeby akcji “Z herbatą Irving w roli głównej”. Ciepła, słoneczna pogoda sprawia, że oprócz wody mamy chęć na coś naprawdę smacznego. Wymyślony przeze mnie poncz wspaniale spełni swoje zadanie w czasie wiosennych i letnich dni, może być także świetnym dodatkiem na imprezy i uroczystości. Różowe i białe wino kapitalnie komponuje się z owocową nutą białej herbaty Irving Poziomka z Mandarynką. Aby napój był słodszy, ale bez dodatku cukru, idealnie pasuje tu kilka kropel syropu z płatków róż. Na koniec sok z pomarańczy i smakowity poncz gotowy!

Składniki:

  • 150 ml różowego wina Carlo Rossi
  • 50 ml  białego wina
  • 1 i 1/2 szklanki zaparzonej białej herbaty Irving Poziomka z Mandarynką
  • 1 pomarańcza
  • kilka kropel syropu z płatków róż np. Krakowski Kredens
  • cytryna do dekoracji

W szklanym naczyniu / dzbanku mieszam ze sobą oba rodzaje wina, wyciskam sok z pomarańczy, dodaję przestudzoną białą herbatę. Syropem z płatków róży nadaję słodkości, ale poncz powinien być bardziej kwaskowaty niż słodki. Schładzam w lodówce, następnie rozlewam do kieliszków i dekoruje cytrusami.
Polecam!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Sernik z karmelem, owocami leśnymi i sosem jeżynowym
na słodko
Sok z ananasa i gruszki i dlaczego warto go pić?
na słono
Makaron z bazyliowym pesto, czosnkiem, orzechami nerkowca i parmezanem
Komentarze

5 responses to “Herbaciany poncz z różowym winem”

  1. Dusia says:

    wino i herbata no dwa ulubione napoje moje:D

  2. Olka says:

    Zauroczyło mnie Twoje zdjęcie. Pewnie za sprawą konwalii, które są jednymi z moich ulubionych kwiatów. Poncz też świetnie wygląda i zapowiada się smakowicie.

  3. Chętnie skuszę się na kieliszek;)

  4. Bon Appetit! says:

    Z chęcią bym spróbowała!! 🙂 Zapraszam do mnie 🙂

  5. Simon Piper says:

    You made some clear points there. I looked on the internet for the subject matter and found most people will consent with your website.

Leave a Reply

Your email address will not be published.