na słono15.05.2012779
Jego Wyskość Łosoś na pikantnej ryżowej pierzynie
Smacznego
czytaj przepis
Czasem dzień wydaje się taki nijaki… Niby wszystko jest tak, jak trzeba, humor jest, energia też, ale dzień przechodzi zapisany jako ten bez wyrazu… Może dlatego, że bez słońca? Na pewno! Dziś tak właśnie mam 😉
Wymyślanie obiadowego menu nie zajęło mi wiele czasu. Dziś, ryba! Lekka, smaczna, świeża!
Tylko jak ją zrobić, żeby coś było inaczej? Hm, hm, hm….
Po chwili już wiedziałam jak przyrządzę pięknie wylegującego się w lodówie łososia! 😉

 

Do przyrządzenia dania postanowiłam wykorzystać moje ulubione naczynie do zapiekania.
 
Potem zabrałam się za ryż.
Składniki:

 

  • 100g białego ryżu sypkiego
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • pieprz
  • sól
  • szczypta curry
  •  2 łyżki dobrej oliwy

Ryż podsmażam na patelni, podlewam wodą i duszę do miękkości. W trakcie duszenia dodaję przyprawy, śmietanę i majonez. Ryż powinien być charakterny;),
Gotowy ryż przekładam do naczynia.

 

Na tak pikantnej pierzynie spocznie teraz łosoś…;)
Składniki:
  • 500g świeżego łososia 
  • przyprawa do ryb i owoców morza
  • ser mozzarella
  • sól 

 

Jego Wysokość Łosoś zyskuje otoczkę z przypraw do ryb i owoców morza.
 Naczynie ląduje w piekarniku w 200C na ok. 40min z termoobiegiem.
Po pobycie w piekarniku i przybraniu pięknego, złotego koloru łosoś otrzymuje okrycie wierzchnie w postaci kilku plastrów mozzarelli, która wspaniale roztopi się w ciągu kilku minut w piekarniku. Jeszcze szczypta oregano i Jego Wysokość Łosoś będzie gotowy do pałaszowania! 😉
Po takim obiedzie dzień od razu zrobił się całkiem apetyczny! 😉
Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Sernik waniliowy z cytryną i śmietanką
serniki pieczone
Sernik amaretto
na słodko
Pyszne śniadanie, czyli pełnoziarnista kanapka z ricottą, konfiturą i awokado
Komentarze

9 odpowiedzi na “Jego Wyskość Łosoś na pikantnej ryżowej pierzynie”

  1. Mienta pisze:

    ło jezu aż mi zaczeło w brzuchu burczeć na ten widok! pyszności:)

  2. Madleine pisze:

    mmm ale chetnie bym sie poczestowala….

  3. Elexis pisze:

    Wygląda wspaniale:)

  4. Trevor Poole pisze:

    Heya i am for the primary time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I’m hoping to give something again and help others such as you aided me.

  5. Anthony Lewis pisze:

    Merely wanna tell that this is extremely helpful, Thanks for taking your time to write this.

  6. Jacob King pisze:

    Audio started playing when jdhipss I opened this blog, so annoying!

  7. Well I really enjoyed reading it. This tip provided by you is very useful for good planning.

  8. Great wweb site. A lot of helpful info here. I’m sending it to some pals ans also sharing in delicious.

  9. I am truly grateful to the holder of this web pagewho has shared this impressive paragraph at at this time.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.