zupy27.05.20122305
Minestrone
Smacznego
czytaj przepis
Minestrone kojarzy mi się z wiosną i włoskim latem. Dziś odrobinę tego klimatu wprowadziłam w mojej kuchni. 😉
Tajemnica włoskiej kuchni tkwi w zamiłowaniu Włochów do wszystkiego, co dobre, a więc i do znakomitego jedzenia. Mieszkańcy Italii zazwyczaj codziennie kupują świeże składniki i planują menu w oparciu o te, które są akurat najłatwiej dostępne i wyglądają, pachną oraz smakują najlepiej.
 
Urokowi włoskiej kuchni trudno się oprzeć i bez względu na to, co czyni ją tak wyjątkową, warto się nią cieszyć i zgłębiać jej tajniki.
 
Każdy mój wyjazd do Włoch, to jeden  rozmiar w górę ;( Już same zapachy drażniące nos na włoskich uliczkach sprawiają, że człowiekowi ślinka cieknie…;) Nie mogę się oprzeć smakowitym pastom, cannelloni, lasagne czy zapiekanym bakłażanom… Nie wspominając o włoskich deserach…;)
 
Uwielbiam włoskie wyprawy, o Włoszech uwielbiam też czytać, bo molem książkowym jestem okropnym ;)!
Włoskie kulinarne inspiracje można znaleźć tu:

 

Fantastyczna podróż do oblanej słońcem Italii, kraju, w którym kuchnię
podniesiono do rangi sztuki. Kraju, który nam, zwykłym zjadaczom chleba,
nieodparcie kojarzy się ze spaghetti i pizzą. Autorka, rozkochana we
Włoszech Rosjanka, mieszkająca tam od dwudziestu lat, ze znawstwem i
lekkością prowadzi nas przez dziewiętnaście głównych regionów kraju, od
Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu,
przybliżając właściwe dla każdego obszaru potrawy, ale też kulturę i
obyczaje. Opatrzona wstępem Umberta Eco książka jest barwną mozaiką, która pozwala przeniknąć ducha Italii.

 Powieść dla miłośników słońca, włoskiego wina i romantycznych historii.

” Włosi przywiązują należytą wagę do jedzenia. (…) Każdy posiłek jest dla nich ważny, a najbardziej liczy się smak. Nawet jeżeli Włoch poda ci na talerzu tylko przekrojoną gruszkę i odrobinę sera, to możesz być pewien, że gruszka jest cudownie dojrzała, a ser najlepszy.”
Nicky Pellegrino, “Wakacje w Italii”
Nie wiem, czy to pod wpływem lektury o włoskich pysznościach, ale dziś zamarzyła mi się minestrone… Taka prosta, warzywna zupa, w sam raz na majową niedzielę!
Robiłam ją po raz pierwszy wedle włoskiej receptury. Wszystkich zajadającym smakowała, więc została wciągnięta na listę domowych dań. 😉
Składniki:
  • 2 cebule
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 2 cukinie
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 100g drobnego makaronu
  • 100g białej suchej fasoli (wcześniej namoczonej)
  • 1,5l wywaru z kurczaka (ja zrobiłam z 3 skrzydełek)
  • parmezan tarty
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy

Wykonanie:
W rondlu rozgrzewam oliwę, dodaje poszatkowana cebule i smażę do miękkości. Dodaję kapustę, cukinię, seler, marchew ziemniaki i pomidory, wszystko pokrojone w zgrabne kawałki. Całość mieszam.
Następnie odsączam fasolę i dodaję do rondla z warzywami. Wlewam wywar i gotuje pod przykryciem ok. 1,5h.
Do gotowej zupy dodaję makaron (ja dałam małe muszelki), doprawiam pieprzem, solą i szczyptą ostrej papryki. Podaje z tartym parmezanem.

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Piernikowy czekoladowiec
na słono
Gnocchi z ricottą, parmezanem i szpinakiem
serniki na zimno
Sernik kokosek na zimno
Komentarze

5 responses to “Minestrone”

  1. Anonimowy says:

    wygląda apetycznie, muszę spróbować!! Ja ostatnio zrobiłam takie: http://mammadeli.wordpress.com/category/makaron/
    nietypowe, ale smaczne.

  2. Tim Alsop says:

    Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

  3. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

  4. It also features Android specific shortcut keys, allowing you to jump to many popular Android destinations with the push of a button. After listing just a few of the features Apple has pummeled into upgrading on their i Pad you can get a glimpse of how the new i Pad 3rd Generation supersedes its predecessors and well worth the few extra dollars to invest into the i Pad. This app is basically a subscription to newspaper content at a cost of $5.

  5. Joe Bailey says:

    Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published.