na słono30.05.20121979
Pizza “cztery smaki”
Smacznego
czytaj przepis
Nadal pozostaję w sferze włoskich smaków…;)
Dziś jedna pizza w czterech smakach 😉 z szynką, salami, krewetkami i serami.
Wyszła zaskakująco pysznie!
Najpierw sos! Paprykowo-pomidorowy z czerwoną cebulą i brązowym cukrem… Zaskakujące połączenie? Przetestujcie je na podniebieniu!
Składniki na sos:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula (mała)
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków świeżej bazylii i oregano
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:
Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Smażyć, mieszając. Następnie dodać przyprawy i zioła.

Potem ciasto…

Składniki na ciasto:

  • 4dkg świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Wykonanie:
Drożdże zmieszać z cukrem, solą, dodać mleko i łyżkę mąki. Poczekać, aż zaczyn “podrośnie”. Dodać resztę mąki i olej. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, w której będziemy piec pizzę. Formę podsypać mąką.

 

 

 

Na ciasto wyłożyć sos i rozsmarować równomiernie.
I to, co decyduje, że pizza zadowala nasze podniebienia…
Składniki na wierzch pizzy:
  • 100 g sera mozzarella
  • 200 g dobrego sera żółtego
  • 50g sera pleśniowego
  • kilka krewetek
  • 100 g salami
  • 50 g szynki
  • 100 g rucoli
  • 50 g  czerwonej papryki
  • czarne oliwki
  • kilka plastrów pomidora
  • oregano

Wykonanie:
Wszystkie składniki należy pokroić dowolnie. Umieszczać na cieście wysmarowanym sosem, tworząc 4 kawałki, każdy o innym smaku. Wierzch posypać serem, rucolę dodać pod sam koniec pieczenia. Całość posypać oregano roztartym w dłoniach.

 

 

 

Piekę 40min. w 200C.

 

 

 

Taka wyszła! 😉
Smacznego!

 

 

 

 

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Serniko-choco
na słodko
Sok z ananasa i gruszki i dlaczego warto go pić?
na słodko
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Komentarze

9 responses to “Pizza “cztery smaki””

  1. Dzikowiec says:

    Wygląda obłędnie! Lepiej niż z najlepszej pizzerii!!!

  2. mufinka79 says:

    Pysznie wygląda, muszę upiec pizzę 🙂

  3. W kuchni Uli says:

    na pewno pyszna , wygląda obłędnie 🙂

  4. Anna Dickens says:

    Hello, i feel that i saw you visited my web site so i came to go back the choose?.I’m trying to in finding things to improve my website!I assume its ok to make use of a few of your concepts!!

  5. rolex automatic watch Hey there! I simply want to give you a huge thumbs up for your great information you have here on this post. I am returning to your web site for more soon.

  6. It is fantastic time to make a handful of plans for the future and it is time to be pleased. I have understand this place up and if I may possibly I want to suggest you few attention-grabbing problems or advice. Possibly you can write next articles referring to this article. I wish to read much more difficulties about it!

  7. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

  8. Might be nearly impossible to encounter well-informed individuals on this theme, then again you come across as like you be aware of those things you’re talking about! Cheers

  9. Harry Glover says:

    Awesome issues here. I am very satisfied to look your post. Thank you so much and I am looking ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?

Leave a Reply

Your email address will not be published.