na słodko14.06.20121333
Bakaliowe brownies z daktylami
Smacznego
czytaj przepis
Przepis podejrzałam u Trufli. Widziałam także w akcji Jamie’ego Oliviera robiącego z absolutną nonszalancją ów wypiek. Naszło mnie na coś moocno czekoladowego, więc po kilkuminutowym szperaniu w szafce-ciastkarce postanowiłam, że tym razem będą brownies!
Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała przepisu…;) Ostatnio nawet zastanawiałam się, dlaczego to robię? Z przekory? Nie. Z braku odpowiednich składników? Też nie. Może dlatego, że moja wyobraźnia pod względem kulinarnym wprost szaleje i cały czas miesza i zestawia ze sobą przeróżne smaki? Tak, chyba tak. Stwierdziłam, że chyba przygotowanie dania, którego końcowego efektu bym się obawiała, zrobiłabym wedle przepisu tak na tip-top 😉
Wg przepisu ciasto powinno być pieczone w formie, ale stwierdziłam, ze lepiej będzie wyglądać w muffinowych foremkach.

Składniki:

  • 180g masła
  • 100g ciemnej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 łyżka dżemu brzoskwiniowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60g mąki
  • 200g cukru pudru
  • 60g orzechów włoskich
  • 25g rodzynek (wcześniej namoczonych)
  • 20g świeżych daktyli
  • 25g migdałów

Wykonanie:
W rondelku stapiam masło i czekoladę. Dodaję cukier, proszek, mąkę i dżem. Mieszam składniki do uzyskania jednolitej masy. Jajka roztrzepuje w oddzielnym naczyniu i dodaje do masy, mieszając całość delikatnie. Na samym końcu w masie lądują bakalie: namoczone rodzynki,pokrojone drobno daktyle, posiekane migdały i orzechy.
Ciasto przekładam do foremek na muffiny. Piekę 25min w 180C.
Polecam! 🙂

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Owsianko – jaglanka z daktylami, żurawiną i migdałami
na słodko
Herbata imbirowa
sałatki
Sałatka z ziemniaków, jabłek, kaszanki i rozmarynu
Komentarze

3 responses to “Bakaliowe brownies z daktylami”

  1. Dusia says:

    piękne muffinki, takie książkowe:)

  2. Karmel-itka. says:

    uroczo spękane ;]

  3. Gavin Scott says:

    It’s awesome for me to have a website, which is good for my experience. thanks admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.