na słono22.07.201218710
Włoski misz-masz
Smacznego
czytaj przepis
Nie wiem, skąd wzięła mi się nazwa tego dania. 😉 Może stąd, że na pytanie: “Co będzie dziś na obiad?” odpowiedziałam: “Aaa, taki misz-masz…”
No i powstała taka niby włoska, ale w sumie to fantazyjna potrawa… Do końca tak naprawdę nie wiedziałam, jaki będzie jej ostateczny smak…;)
Ale wyszła bardzo dobra! Pikantna, nie tylko za sprawą czerwonego makaronu chilli, ale i płatków papryczki piri-piri, aromatyczna, przywołująca na myśl włoskie klimaty…
Polecam!

 

 

 

Składniki:

  • 100g makaronu spaghetti (wymieszany -zwykły i czerwony)
  • 150g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 200g boczku
  • 5 pomidorów
  • 50g sera mozzarella
  • 1 papryczka piri-piri
  • pesto zielone
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka maślanki
  • 2 łyżeczki tartego parmezanu
  • 2 łyżeczki oregano
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa

Wykonanie:

Na oliwie podsmażam szpinak z czosnkiem, dodaję pomidory, papryczkę i przyprawy. Na oddzielnej patelni podsmażam boczek z cebulką na ładny kolor.
Kilka łyżeczek sosu pesto mieszam z maślanką i śmietaną.
Makaron spaghetti gotuję al dente w osolonej wodzie z kropla oliwy.
Podsmażony boczek łączę ze szpinakiem, do całości dodaję sos. Mieszam i podgrzewam na wolnym ogniu.
Sos wykładam na makaron. Na sam wierzch kroje drobno plastry pomidorów, posypuje parmezanem.
Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Makaron z pesto z rukoli, orzechów i migdałów z cukinią, pomidorami i kabanosem
serniki na zimno
Sernik kokosek na zimno
serniki na zimno
Sernik piernik na zimno z pistacjami, chałwą i marakują
Komentarze

10 responses to “Włoski misz-masz”

  1. Ola says:

    musiało być smaczne-przemawia do mnie ten dodatek boczku:)

    życie & podróże
    gotowanie

  2. Ola says:

    aaaj nie dla mnie pikantne rzeczy niestety ale wygląda tak apetycznie że pewnie nawet ja bym się skusiła 😀

  3. Ola says:

    dzięki za obserwowanie, dołączam do Twojego grona obserwatorów, bardzo mi miło:)

  4. Anonimowy says:

    Hello There. I found your blog using msn. This is
    an extremely well written article. I'll make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.
    Here is my homepagego

  5. Joe Lewis says:

    always i used to read smaller content which as well clear their motive, and that is also happening with this post which I am reading here.Look at my weblog … abraham hicks marriage problems

  6. Jan McGrath says:

    Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

  7. Hi there! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

  8. Hi there, simply became aware of your blog through Google, and located that it’s really informative. I’m gonna be careful for brussels. I’ll appreciate when you proceed this in future. Many people might be benefited out of your writing

  9. Hello! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

  10. Awsome article and right to the point. I don’t know if this is really the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to employ some professional writers? Thanks in advance

Leave a Reply

Your email address will not be published.