na słodko26.07.20126213
Tarta czekoladowa z jeżynami, czereśniami i kremem waniliowym
Smacznego
czytaj przepis
„Kto raz zajmował się
spełnianiem pragnień,
nigdy nie będzie
całkowicie wolny od takich odruchów”.
/J.Harris”Czekolada”/
Kwadrans po północy, a ja parzę kolejną filiżankę herbaty.
Czytam „Czekoladę” Joanne Harris i słucham w kółko jak Freddie Mercury śpiewa
„Delilah”. Bardzo lubię ten kawałek. Za oknem deszcz, koniuszek księżyca chowa
się za nocną chmurą.
Z kuchni dochodzi smakowity zapach tarty
czereśniowo-jeżynowej, którą piekę z myślą o pani M. i panu K. – moich
serdecznych znajomych, którzy pozwolili mi buszować do woli w ich domowej
bibliotece i dali pozwolenie na wyniesienie kilku sztuk interesujących mnie
ksiąg.;) Dziś wiozę do nich pożyczone książki i …kawałek raju dla podniebienia.

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 2 jajka
  • 50g czekolady deserowej
  • 1 łyżka kakao
  • 200g cukru pudru
  • 100g masła
  • 50g mąki

Masło zmiksować z cukrem, dodawać po jajku. Następnie wsypać kakao, stopiona w kąpieli wodnej czekoladę i na końcu przesiać mąkę.

Formę do tarty nasmarować mocno masłem o posypać bułką. Przelać ciasto do formy. Zapiekać ok.10-15min w 180C.

Składniki na krem waniliowy:

  •  2 żółtka
  • 1 jajko
  • 50g cukru Muscavado
  • 50g cukru pudru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100ml maślanki
  • 100ml śmietanki 30%

Jajko, żółtka zmiksować na gładką masę z mieszanką cukrów, esencją, miodem i mąką. Na samym końcu dodać maślankę i śmietankę.

Owoce:

  • 100g czereśni
  • 100g jeżyn

Na podpieczone ciasto czekoladowe wyłożyć owoce. Porozkładać równomiernie. Zalać waniliowym kremem. Całość piec ok. 40min w 180C., tak, aby wierzch ściął się. (Od czasu do czasu włączałam termoobieg.)

Dobrego popołudnia! 😉

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
zapiekanki
Zapiekanka z mięsem mielonym, ziemniakami i cukinią
na słono
Dorsz islandzki z kozim serem i z sosem śmietankowo-koperkowym
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.6 – Barcelona cz.3
Komentarze

13 odpowiedzi na “Tarta czekoladowa z jeżynami, czereśniami i kremem waniliowym”

  1. Beatrice pisze:

    Wygląda po prostu rewlacyjnie! Absolutnie do wypróbowania! Nie mogę wyjść z zachwytu, świetne wszystko się komponuje, a te zanurzone owoce tak strasznie kuszą… Pycha!

  2. Inka pisze:

    ciasto prezentuje się świetnie, a smakuje, domyślam się, jeszcze lepiej:) Połączenie jeżyn i wiśni… mmm… zazdroszczę uczty!

  3. Pięknie wygląda… Przypomniałaś mi właśnie o istnieniu jeżyn- całe wieki ich nie jadłam!

  4. Magda pisze:

    ta tarta się do mnie uśmiecha! 🙂

  5. Ola pisze:

    mmm jak dawno nie jadłam tarty na słodko 😉

  6. Ola pisze:

    tytuł adekwatny do przepisu:)

  7. Monica pisze:

    O lala! Wspaniała! Wygląda fantastycznie:)

  8. Pinamint pisze:

    mmm…pychota ^^

  9. Robert Oliver pisze:

    Whats Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & assist other customers like its aided me. Great job.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.