zapiekanki02.09.201215517
Zapiekanka z cukinią i mozzarellą
Smacznego
czytaj przepis

Ta zapiekanka powinna mieć tytuł „Nie mam czasu gotować”.
Bo nie mam…
Doba mi się kurczy, godziny gnają jak szalone.
Ja też. To tu, to tam. Przeskakuję po kałużach.
I sms: Co dziś na obiad?
Zapiekanka.
Z czym?
Z tym, co jest w lodówce.
Dwa naczynia żaroodporne, dwie kule mozzarelli, dwie małe cukinie…
Na moim balkonie wielgachna donica z pomidorkami cherry. Będą w sam raz!
Zrywam piękne sztuki, kilka zjadam już w drodze do kuchni…;)

A oto i taka zapiekanka.

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 300g mięsa mielonego (cielęcego)
  • 2 małe cukinie
  • 200g sera mozzarella
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • oregano
  • estragon
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • pomidorki cherry (opcjonalnie)

Wykonanie:
Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso. Dodajemy zioła, sól, pieprz. Smażymy do miękkości.
Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy oliwą.
Cukinię, mozzarellę i pomidory kroimy w cienkie plastry. Układamy w naczyniu warstwami:cukinia, mięso,ser, pomidor, również na wierzch zostawiamy odrobinę sera. Między warstwami umieszczamy również gałązki tymianku.
Zapiekamy ok.30min w 170C.

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułWaniliowo-serowe racuchy z mango i jabłkami
na słodko
następny artykułCzekoladowe racuchy malinowo-jabłkowe
Komentarze

17 odpowiedzi na “Zapiekanka z cukinią i mozzarellą”

  1. Elexis napisał(a):

    Widzę, że u Ciebie też cukinia gości:))) Wygląda super, uwielbiam zapiekanki:))

  2. slyvvia napisał(a):

    Fajnie to wygląda. Bardzo lubię takie połączenia 🙂

  3. Ola napisał(a):

    ale fajna, dodaję do wypróbowania, może nawet i w tym tygodniu!

    życie & podróże
    gotowanie

  4. Magda napisał(a):

    przepis na jedną porcję placuszków:
    1/2 szklanki mąki razowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    łyżeczka kakao
    1/3 szklanki jogurtu naturalnego
    odrobina mleka (wlewałam 'na oko')
    jajko
    stewia ( lub cukier lub inne słodzidło; ilość według uznania )
    wszystko razem wymieszać, odstawić na chwilkę (ok5minut) i smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni lub na zwykłej z odrobiną oliwy

  5. Magda napisał(a):

    a co do zapiekanki – uwielbiam takie dania! a połączenie cukinii i mozzarelli to niezwykle udane połączenie! musi smakować obłędnie 🙂

  6. Madzialena napisał(a):

    Prezentuje się świetnie i bardzo apetycznie 🙂 Uwielbiam takie szybkie i lekkie obiadowe dania z wykorzystaniem sezonowych warzyw 🙂

  7. ula napisał(a):

    Troszkę już mi się objadła cukinia, w końcu to moje ulubione warzywko,ale jak tylko wróci do łask- powtórzę w wersji wege. Pomidorków, jak i zastawy (zawsze piękne skorupy u Ciebie) szczerze zazdroszczę :).

  8. whiness napisał(a):

    Ojej, zjadłabym porcję takiej zapiekanki. 🙂 Idealna na obiad.

  9. Magda napisał(a):

    W takim razie mam nadzieje, ze kaszka będzie smakować! 🙂 życzę smacznego!
    tak, w czwartek jadę do Bułgarii zaznać trochę słońca 🙂 bardzo dziękuję!

  10. Veronica napisał(a):

    A u mnie dzisiaj była ze szpinakiem:)

    • Veronica napisał(a):

      Ooo oczywiście się postaram. w takim razie muszę sprecyzować , że było to zapiekane canelloni w sosie serowym, faszerowane szpinakiem z ricottą:). Mam troszkę zaległości i sporo zdjęć i przepisów do wprowadzenia, ale na pewno i na ten przepis przyjdzie niebawem czas:).

  11. cynamonka-bp napisał(a):

    ma wszystko to ,co lubię:) apetyczna:)

  12. Aga napisał(a):

    Przepiękna zapiekanka! Pięknie przyrumieniona a cukinia fantastycznie się przeplata z czerwienia pomidorów.

  13. Kaś napisał(a):

    w miniony weekend też robiłam zapiekankę z mięsem i cukinią 🙂 Twoja pysznie się prezentuje!

  14. Kasia Cukier napisał(a):

    Robiłam tę zapiekankę – to jedna z lepszych jakie jadłam 🙂 Polecam gorąco wszystkim 🙂 Zachwyciła moich gości 🙂 Renatka ma jak zwykle świetne pomysły :))))

  15. Rose Harris napisał(a):

    Do you mind rider I costing a few of your posts as extensive as I bestow honor and sources back to your site? My blog is in the very same zone of interest as yours and my visitors would definitely gain commencing a lot of the information you donate at this time. Entertain let me know qualification this alright with you. Thanks!

  16. Lucas Smith napisał(a):

    Normally I do not read post on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing taste has been surprised me. Thank you, quite nice article.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.