Ta zapiekanka powinna mieć tytuł “Nie mam czasu gotować”.
Bo nie mam…
Doba mi się kurczy, godziny gnają jak szalone.
Ja też. To tu, to tam. Przeskakuję po kałużach.
I sms: Co dziś na obiad?
Zapiekanka.
Z czym?
Z tym, co jest w lodówce.
Dwa naczynia żaroodporne, dwie kule mozzarelli, dwie małe cukinie…
Na moim balkonie wielgachna donica z pomidorkami cherry. Będą w sam raz!
Zrywam piękne sztuki, kilka zjadam już w drodze do kuchni…;)
A oto i taka zapiekanka.
Składniki:
Wykonanie:
Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso. Dodajemy zioła, sól, pieprz. Smażymy do miękkości.
Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy oliwą.
Cukinię, mozzarellę i pomidory kroimy w cienkie plastry. Układamy w naczyniu warstwami:cukinia, mięso,ser, pomidor, również na wierzch zostawiamy odrobinę sera. Między warstwami umieszczamy również gałązki tymianku.
Zapiekamy ok.30min w 170C.
Widzę, że u Ciebie też cukinia gości:))) Wygląda super, uwielbiam zapiekanki:))
Fajnie to wygląda. Bardzo lubię takie połączenia 🙂
ale fajna, dodaję do wypróbowania, może nawet i w tym tygodniu!
życie & podróże
gotowanie
przepis na jedną porcję placuszków:
1/2 szklanki mąki razowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
łyżeczka kakao
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
odrobina mleka (wlewałam 'na oko')
jajko
stewia ( lub cukier lub inne słodzidło; ilość według uznania )
wszystko razem wymieszać, odstawić na chwilkę (ok5minut) i smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni lub na zwykłej z odrobiną oliwy
a co do zapiekanki – uwielbiam takie dania! a połączenie cukinii i mozzarelli to niezwykle udane połączenie! musi smakować obłędnie 🙂
Prezentuje się świetnie i bardzo apetycznie 🙂 Uwielbiam takie szybkie i lekkie obiadowe dania z wykorzystaniem sezonowych warzyw 🙂
Troszkę już mi się objadła cukinia, w końcu to moje ulubione warzywko,ale jak tylko wróci do łask- powtórzę w wersji wege. Pomidorków, jak i zastawy (zawsze piękne skorupy u Ciebie) szczerze zazdroszczę :).
Ojej, zjadłabym porcję takiej zapiekanki. 🙂 Idealna na obiad.
W takim razie mam nadzieje, ze kaszka będzie smakować! 🙂 życzę smacznego!
tak, w czwartek jadę do Bułgarii zaznać trochę słońca 🙂 bardzo dziękuję!
A u mnie dzisiaj była ze szpinakiem:)
Ooo oczywiście się postaram. w takim razie muszę sprecyzować , że było to zapiekane canelloni w sosie serowym, faszerowane szpinakiem z ricottą:). Mam troszkę zaległości i sporo zdjęć i przepisów do wprowadzenia, ale na pewno i na ten przepis przyjdzie niebawem czas:).
ma wszystko to ,co lubię:) apetyczna:)
Przepiękna zapiekanka! Pięknie przyrumieniona a cukinia fantastycznie się przeplata z czerwienia pomidorów.
w miniony weekend też robiłam zapiekankę z mięsem i cukinią 🙂 Twoja pysznie się prezentuje!
Robiłam tę zapiekankę – to jedna z lepszych jakie jadłam 🙂 Polecam gorąco wszystkim 🙂 Zachwyciła moich gości 🙂 Renatka ma jak zwykle świetne pomysły :))))
Do you mind rider I costing a few of your posts as extensive as I bestow honor and sources back to your site? My blog is in the very same zone of interest as yours and my visitors would definitely gain commencing a lot of the information you donate at this time. Entertain let me know qualification this alright with you. Thanks!
Normally I do not read post on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing taste has been surprised me. Thank you, quite nice article.