zapiekanki02.09.201256717
Zapiekanka z cukinią i mozzarellą
Smacznego
czytaj przepis

Ta zapiekanka powinna mieć tytuł “Nie mam czasu gotować”.
Bo nie mam…
Doba mi się kurczy, godziny gnają jak szalone.
Ja też. To tu, to tam. Przeskakuję po kałużach.
I sms: Co dziś na obiad?
Zapiekanka.
Z czym?
Z tym, co jest w lodówce.
Dwa naczynia żaroodporne, dwie kule mozzarelli, dwie małe cukinie…
Na moim balkonie wielgachna donica z pomidorkami cherry. Będą w sam raz!
Zrywam piękne sztuki, kilka zjadam już w drodze do kuchni…;)

A oto i taka zapiekanka.

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 300g mięsa mielonego (cielęcego)
  • 2 małe cukinie
  • 200g sera mozzarella
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • oregano
  • estragon
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • pomidorki cherry (opcjonalnie)

Wykonanie:
Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso. Dodajemy zioła, sól, pieprz. Smażymy do miękkości.
Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy oliwą.
Cukinię, mozzarellę i pomidory kroimy w cienkie plastry. Układamy w naczyniu warstwami:cukinia, mięso,ser, pomidor, również na wierzch zostawiamy odrobinę sera. Między warstwami umieszczamy również gałązki tymianku.
Zapiekamy ok.30min w 170C.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.6 – Barcelona cz.1
na słodko
Cytrynowa babka piaskowa
na słodko
Ciasto z karmelizowanych bananów i Kładka Cafe
Komentarze

17 responses to “Zapiekanka z cukinią i mozzarellą”

  1. Elexis says:

    Widzę, że u Ciebie też cukinia gości:))) Wygląda super, uwielbiam zapiekanki:))

  2. slyvvia says:

    Fajnie to wygląda. Bardzo lubię takie połączenia 🙂

  3. Ola says:

    ale fajna, dodaję do wypróbowania, może nawet i w tym tygodniu!

    życie & podróże
    gotowanie

  4. Magda says:

    przepis na jedną porcję placuszków:
    1/2 szklanki mąki razowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    łyżeczka kakao
    1/3 szklanki jogurtu naturalnego
    odrobina mleka (wlewałam 'na oko')
    jajko
    stewia ( lub cukier lub inne słodzidło; ilość według uznania )
    wszystko razem wymieszać, odstawić na chwilkę (ok5minut) i smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni lub na zwykłej z odrobiną oliwy

  5. Magda says:

    a co do zapiekanki – uwielbiam takie dania! a połączenie cukinii i mozzarelli to niezwykle udane połączenie! musi smakować obłędnie 🙂

  6. Madzialena says:

    Prezentuje się świetnie i bardzo apetycznie 🙂 Uwielbiam takie szybkie i lekkie obiadowe dania z wykorzystaniem sezonowych warzyw 🙂

  7. ula says:

    Troszkę już mi się objadła cukinia, w końcu to moje ulubione warzywko,ale jak tylko wróci do łask- powtórzę w wersji wege. Pomidorków, jak i zastawy (zawsze piękne skorupy u Ciebie) szczerze zazdroszczę :).

  8. whiness says:

    Ojej, zjadłabym porcję takiej zapiekanki. 🙂 Idealna na obiad.

  9. Magda says:

    W takim razie mam nadzieje, ze kaszka będzie smakować! 🙂 życzę smacznego!
    tak, w czwartek jadę do Bułgarii zaznać trochę słońca 🙂 bardzo dziękuję!

  10. Veronica says:

    A u mnie dzisiaj była ze szpinakiem:)

    • Veronica says:

      Ooo oczywiście się postaram. w takim razie muszę sprecyzować , że było to zapiekane canelloni w sosie serowym, faszerowane szpinakiem z ricottą:). Mam troszkę zaległości i sporo zdjęć i przepisów do wprowadzenia, ale na pewno i na ten przepis przyjdzie niebawem czas:).

  11. cynamonka-bp says:

    ma wszystko to ,co lubię:) apetyczna:)

  12. Aga says:

    Przepiękna zapiekanka! Pięknie przyrumieniona a cukinia fantastycznie się przeplata z czerwienia pomidorów.

  13. Kaś says:

    w miniony weekend też robiłam zapiekankę z mięsem i cukinią 🙂 Twoja pysznie się prezentuje!

  14. Kasia Cukier says:

    Robiłam tę zapiekankę – to jedna z lepszych jakie jadłam 🙂 Polecam gorąco wszystkim 🙂 Zachwyciła moich gości 🙂 Renatka ma jak zwykle świetne pomysły :))))

  15. Rose Harris says:

    Do you mind rider I costing a few of your posts as extensive as I bestow honor and sources back to your site? My blog is in the very same zone of interest as yours and my visitors would definitely gain commencing a lot of the information you donate at this time. Entertain let me know qualification this alright with you. Thanks!

  16. Lucas Smith says:

    Normally I do not read post on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing taste has been surprised me. Thank you, quite nice article.

Leave a Reply

Your email address will not be published.