na słodko15.09.20125612
Mandarynkowiec z imbirem
Smacznego
czytaj przepis

Odcinek „Ewa gotuje”, w którym sympatyczna Miss Polonia przyrządza ciasto z mandarynek obejrzałam trzykrotnie, ale coś ciągle w przepisie mi nie pasowało…
Nęcił mnie mus z mandarynek, ale wciąż wydawało mi się, że ciasto będzie suche…
Nie czekając, zabrałam się za urozmaicanie przepisu…
Nie nawymyśłam się długo, gdyż stwierdziłam, że mus mogę równie dobrze dodać do bazy ciasta, z której przygotowuję keks z białą czekoladą.
Oczywiście, kilka zmian i dodatków jest!

Ale nuta mandrynkowo-imbirowa wiedzie prym!

Polecam na jesienne już (niestety) popołudnie!

 Dżemowa glazurka na cieście jest wspaniała!

Składniki:

  • 6 sztuk mandarynek
  • 1 puszka mandarynek w zalewie
  • 1/2 słoika dżemu pomarańczowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 250g masła
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 60ml oleju
  • migdały do dekoracji
  • golden surup
  • herbata mandarynkowa (dostępna w herbaciarni Five O’clock)

Wykonanie:
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej.
Mandarynki umyć bardzo dokładnie, usunąć szypułki i gotować do miękkości w wodzie. Wyjąć z garnka, zmiksować na najwyższych obrotach na gładki mus.
Masło utrzeć z  cukrem pudrem, dodawać po jajku i dokładnie miksować. Dodać łyżkę śmietany, proszek, imbir, łyżeczkę golden syrup, stopioną czekoladę, olej i na końcu mąkę. Dokładnie zmiksować składniki.
Na samym końcu do ciasta dodać mus mandarynkowy i kilka płatków mandarynek z puszki i przemieszać drewnianą łyżką do równomiernego połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i podsypanej bułką.
Piec 1h w 180C.

Upieczone i przestudzone ciasto naponczować herbatą mandarynkową, do której tez sypnęłam odrobine imbiru.
Dżem z pomarańczy lekko podgrzać. Wysmarować nim wierzch upieczonego ciasta. Udekorować mandarynkami z zalewy oraz płatkami migdałów.

Ciacho jest bardzo aromatyczne i ciekawe w smaku, a dzięki mocnemu naponczowaniu długo wilgotne i świeże!
Naprawdę polecam!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Waniliowy pudding z kaszy manny z owocami
na słodko
Tarta limonkowa
serniki pieczone
Sernik creme brulee
Komentarze

12 odpowiedzi na “Mandarynkowiec z imbirem”

  1. GrowingUp pisze:

    Zjadłabym takiego kaaawał do kawy teraz;)

  2. Capacitier pisze:

    Muszę wypróbować to połączenie 😉

  3. Ola pisze:

    ta glazurka do mnie przemawia, a program lubię oglądać, choć do tej pory wypróbowałam tylko 1 przepis:)

    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

  4. zufik pisze:

    To jedno z niewielu ciast jakie mi się spodobały w tym programie (niestety) ale cieszę się że u Ciebie znalazłam przepis:) wygląda smakowicie, na pewno wypróbuję.

  5. Elexis pisze:

    Uwielbiam mandarynki, takiego ciasta nigdy nie jadłam ale musi być super:) Szczególnie po Twoich modyfikacjach:D

  6. Amber pisze:

    Te mandarynki zamknięte w cieście musza być doskonałe!
    I wspaniale,że ciasto sama ,poprawiłaś'.
    Na pewno jest o wiele lepsze i ciekawsze.
    Pozdrowienia!

  7. kruszyna pisze:

    Już niedługo nadejdzie czas na mandarynki, a wtedy przepis na takie pyszne ciasto jak znalazł :))

  8. M.A.D Chrupek pisze:

    Uuuu piękny blog i sam kocham piec pozdrawiam:)
    Zapraszam do mnie na WIERSZE 🙂 http://www.madchrupek.blogspot.com

  9. Ola pisze:

    już niedługo sezon mandarynkowy! 🙂

  10. gin pisze:

    Ciekawe, podoba mi się 🙂

  11. Weronika Ch pisze:

    Podawałam przepis na mandarynkowiec p.Ewie Wachowicz..Gdzie podczas emisji odcinka zapomniała podać iż musu po zmiksowaniu ma być 1,5 szklanki..Widzę że ma Pani przepis całkowicie przerobiony;)Ciekawie brzmi z tym imbirem;)

  12. Ella Metcalfe pisze:

    Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.