na słono20.09.201228115
Leczo
Smacznego
czytaj przepis

Takie proste.
Takie szybkie.
Takie dobre…
Leczo. Z moją kochaną cukinią, pomidorem, pieczarką i kolorową papryką…
Ciepłe kociołki z potrawą cieszyły oczy, brzuchy i podniebienia.
A ja zakręcona.
W książkach, pomysłach, planach.
Dobrze, że są.
Bo nadają naszemu życiu odpowiedni bieg.

 

 

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 3 papryki ( zielona, czerwona, żółta)
  • 2 pomidory
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100g kiełbasy (użyłam lisieckiej)
  • koncentrat pomidorowy (najmniejszy)
  • oliwa
  • oregano
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz (świeżo zmielony)
  • szczypta chilli

 Wykonanie:
Na patelni podsmażam cebulę, do której po chwili dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i kiełbasę. Podsmażam dotąd, dopóki pieczarki i kiełbasa nie uzyskają “podsmażonego koloru”.
Kroję pieczarki, pomidory, cukinie i wrzucam na patelnię do pieczarek. Duszę do miękkości z liściem laurowym. Dodaję zioła, koncentrat i przyprawy.
Pyszne z grzankami lub weką!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Cynamonowe placuszki z wiejskim serkiem
na słono
Bakłażanowa przystawka
na słodko
Jabłecznik i chwile w rodzinnym mieście
Komentarze

15 responses to “Leczo”

  1. Amber says:

    Takie leczo i kieliszek białego wina to bajeczne smaki!
    Plus plany i książki w tle.
    Wspaniale.

  2. Amber, dokładnie! 😉

  3. GrowingUp says:

    Muszę zrobić,pycha:D

  4. Magda says:

    idealne to Twoje leczo! 🙂 takie, jak lubię najbardziej – dużo warzyw, które idealnie ze sobą współgrają i kiełbasa, mm, pycha!

  5. whiness says:

    Niby proste, a takie pyszne. 🙂 Uwielbiam leczo.

  6. Dominika says:

    bardzo lubię leczo i dawno go nie jadłam 🙂

  7. marinia says:

    Uwielbiam! Nigdy nie odmawiam 🙂

  8. W leczo uwielbiam to, ze można go zrobić cały gar, zamknąć w słoikach i sięgać po nie w dni kiedy nie mamy pomysłu albo ochoty gotować:)
    Pozdrowionka:)

  9. slyvvia says:

    Uwielbiam. Najlepsze zawsze u babci 🙂

  10. Ola says:

    pycha! bardzo lubię na jesieni !

  11. Kasia Cukier says:

    Przypomniałaś mi lato 😉 To leczo wygląda pysznie !

  12. Też tak uwielbiam leczo jak Ty 🙂 Cieszy podniebienie za każdym razem jak je jem 😉 Moje wersje tej potrawy na leczo przepis

  13. Spot on with this write-up, I truly think this web site needs a lot more consideration. I’ll probably be once more to read significantly much more, thanks for that info.

  14. Alan Hart says:

    Hi there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after going through a few of the articles I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I came across it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

  15. Carol Berry says:

    I was looking at some of your posts on this internet site and I think this site is very informative! Keep on posting.

Leave a Reply

Your email address will not be published.