zapiekanki25.09.201213112
Zapiekanka z mięsem mielonym, ziemniakami i cukinią
Smacznego
czytaj przepis

Jesień.
Więc jest.
I zaraz oznajmi swoją obecność szeleszczącymi liśćmi, turlającymi się kasztanami, mokrymi parasolami, zmarzniętymi nosami, dłońmi ogrzewanymi na kubkach z parującą herbatą z cytryną i miodem.
Tona książek na półce, parapecie, pachnące pomarańczą ziarenka świeżo zakupionej kawy, wonna mięta w drewnianej kuchennej, skrzyneczce, zaparzony Yunnan w białym imbryku, ćwiartka uroczej dyni w koszyku, stary serial oglądany do północy…
Jesień.
Już jest.

A na obiad? Zapiekanka…W pewnym sensie jesienna.

 

Składniki:

  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 ugotowane ziemniaki (duże)
  • 300g mięsa mielonego
  • 150g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 pomidor
  • 100g sera żółtego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • oregano
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 jajko

Wykonanie:
Cebulę podsmażam z pieczarkami, duszę, następnie dodaję mięso mielone i tymianek. Smażę do miękkości.
W rondelku gotuję ziemniaki w całości. Po ostudzeniu kroję w plastry.
Przygotowuję masę śmietanową, łącząc śmietankę z jajkiem, odrobina tymianku, oregano, soli i pieprzu.
Foremkę
żaroodporną smaruję masłem i wykładam ciastem francuskim. Podpiekam
5min i następnie układam warstwy: mięso z pieczarkami, ziemniaki,
plastry cukinii,warstwy polewam śmietanową masą, następnie na wierzch
kroję plastry pomidora i oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zapiekam
przez 10min w 180C, po czym na sam wierzch układam plastry sera żółtego
i tak piekę zapiekankę jeszcze przez 25-30min w 180C.

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułTort bezowy Pavlova - mój pierwszy
na słodko
następny artykułKasza kukurydziana malinowo-brzoskwioniowa
Komentarze

12 odpowiedzi na “Zapiekanka z mięsem mielonym, ziemniakami i cukinią”

  1. Magda napisał(a):

    piękną i smaczna ta tegoroczna jesień 🙂
    lubię takie zapiekanki. smaczne i pożywne – idealne 🙂

  2. Magda napisał(a):

    ciasteczka są babcinej roboty 🙂

  3. Dominika napisał(a):

    a mnie ostatnio urzekła ta jesienna aura 🙂

  4. slyvvia napisał(a):

    Świetnie to wygląda. Idealne danie na jesienny dzień 🙂

  5. Zielaczek napisał(a):

    Pycha! 🙂 Tak bardzo tęsknię za serem żółtym 🙁

  6. Ola napisał(a):

    Renula, bardzo fajnie udekorowana!

    życie & podróże
    gotowanie

  7. Ola napisał(a):

    muszę wykorzystać ciasto francuskie, ciekawy pomysł na obiad 🙂

  8. Kaś napisał(a):

    moje smaki! pysznie wyglądają te zapieczone pod serem pomidory

  9. Austin Hodges napisał(a):

    I savor, cause I discovered just what I used to be looking for. You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

  10. Anthony Lambert napisał(a):

    I just have to notify you in which I am certain new to putting up a blog and certainly admired your webpage. Likely I am probably to store your post post . You undoubtedly have fantastic article stuff. Get Pleasure From it for expressing with us your domain write-up.

  11. Tracey Kerr napisał(a):

    So if you are looking for a stylish pair of sandals, thhen you simply cannot ifnore the Fit Flop collection. It may maintain coordination with yiur hips provide moire support to your body weight tthan the ordinary shoes.

  12. Amy Oliver napisał(a):

    Beans Lentils, Beans including pinto, red, soy and navy beans. As you know, coffee is a popular drink all around the world. The main goal of Burman Coffee traders is to enhance your home roasting experience with excellent customer service, treating customers as family.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.