na słodko05.10.201228918
Tort bezowy Pavlova z kiwi i kremem miętowym
Smacznego
czytaj przepis

Promień jesiennego słońca na kremowej kartce książki.
Biedronka na parapecie.
Zapach świeżo zaparzonej herbaty.
W głośnikach Sting i mój muzycznie ukochany Freddie.
Nowy pączek białej orchidei.
Odgłos samolotu na niebie.
Wszystko to jakoś cieszy, niby takie zwyczajne, a niezwyczajne, bo daje poczucie bezpieczeństwa, radości z chwili.
A w takich chwilach jestem twórcza.
A kiedy jestem twórcza, jestem szczęśliwa.

To mój drugi wytwór bezowy.
Kruchutki, pyszny w smaku, więc żaden okruszek bezowy nie zmarnował się.;)
A dodatek kremu miętowego z aromatem kiwi sprawia, że nie można mu się oprzeć. Aromat kiwi to w mojej kuchni nowość prosto z bardzo słodkiego sklepu internetowego Cafe Chocolate ze wspaniałymi dodatkami do ciast. Zakupiłam również aromat pistacjowy, brzoskwiniowy, poziomkowy i wiśniowy na moje słodkie szaleństwa.
Oficjalnie wciągam bezę na listę moich  hand-made słodkości. 😉

Składniki:

  • 6 białek
  • 300g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 sztuki kiwi
  • 250g serka mascarpone
  • 150g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru  pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu kiwi
  • 6-7 listków  świeżej mięty

Wykonanie:
bezowe blaty
Białka ubijam na sztywną pianę (robiłam to na najwyższych obrotach).
Kiedy piana jest już sztywna, bardzo delikatnie dodaję cukier, ocet i
mąkę. Miksuję bardzo powoli na najniższym programie.

Na papierze do pieczenia rysuję 2 okręgi o średnicy 22cm. Wypełniam
okręgi pianą, na brzegach rozkładam więcej piany.
Wkładam blaty do piekarnika rozgrzanego do 180C i piekę je przez 5 min w tej temperaturze.
Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 140C i beza piecze się tak przez 1,5h.
Po upieczeniu bezowe blaty suszą się w piekarniku przez kilka godzin.

krem miętowy
Mascarpone miksuję z kremówką, cukrem, dodaję aromat kiwi.
Listki mięty rozdrabniam w blenderze z kilkoma kroplami cytryny. Dodaję do masy mascarpone.

Kiwi obieram i kroję w plastry.
Jeden plasterek kiwi kroję drobno i dodaję do kremu. Krem wykładam na dolny, lekko spłaszczony dłonią bezowy blat, delikatnie przykrywam górnym.
Resztę plasterków układam na wierzchu bezy i dekoruję listkami mięt i melisy.
Pavlova nadzwyczaj orzeźwiająca!
Polecam!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Fritatta z szynką i warzywami
na słono
Pieczarkowe risotto z parmezanem i natką pietruszki
na słono
Polędwiczki wieprzowe w konfiturze jagodowej z jabłkiem, brzoskwinią, figą i rozmarynem
Komentarze

18 odpowiedzi na “Tort bezowy Pavlova z kiwi i kremem miętowym”

  1. Amber pisze:

    Kochana,
    takie małe radości dają najwięcej szczęścia.
    Beza mistrzowska!
    I ten krem z miętą.
    Bardzo mnie nurtuje.
    Pięknego weekendu!

  2. asieja pisze:

    ladny ten wytwór bezowy, nawet bardzo

  3. Magda pisze:

    ach, co za piękny tort! 🙂 miętowy krem musi mu nadawać wyjątkowego smaku!

  4. ula pisze:

    Niemal samych chwil twórczości Ci życzę zatem (niemal,żeby była sposobność je należycie docenić) ;). A beza, powtórzę się,wspaniała,przepiękna. Połączenie chyba autorskie? Ściska cieplutko 🙂

  5. Veronica pisze:

    aaale cudeńko 🙂 kwaśne kiwi do słodkiej bezy, to jest myśl:)

  6. Jakie wspaniałości u Ciebie, wow!

  7. Elexis pisze:

    Uwielbiam bezy, taki tort wygląda (i na pewno smakuje) rewelacyjnie!

  8. Aga pisze:

    Kolejny raz wyszła znakomicie!!! Renula, wpadnij do mnie na niespodziankę! Też się z bezą zmierzyłam 🙂 Przepis genialny!!!

  9. Kaś pisze:

    szalejsze z bezami 🙂 co tu dużo pisać – piękna Ci wyszła

  10. Capacitier pisze:

    Pięknie wygląda tan tort!

  11. Veronica pisze:

    Muszę się pochwalić, tez dzisiaj zrobiłam. Moja pierwsza beza 🙂

  12. Bon Appetit! pisze:

    OJEJ!Ale pięny ten tort Ci wyszedł! ŚLICZNY I TAKI APETYCZNY!!!!

  13. Anonimowy pisze:

    lol

  14. Anonimowy pisze:

    mniam!!!! pysznośc

  15. John Short pisze:

    Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.