na słodko13.10.201222014
Ciasto czekoladowe z toffi
Smacznego
czytaj przepis

Jakoś tak dziś pozytywnie. Bardzo.
Pojawiły się w mojej głowie jakieś zimowe marzenia, zimowe plany i tak optymistycznie mnie nakręciły na cały dzień.
Leniwa sobota, przetkana słońcem, spacerem z babim latem i krakowskim klimatem.
Na parapecie leżą książki, na drewnianym stoliku pyszni się świeżo rozkwitnięta orchidea, która spała półtora roku i całkowicie ignorowała moje zabiegi pielęgnacyjne. Oczywiście biała, najbardziej wdzięczna.
A w kuchni czekoladowo, czekoladowo…chłodzi się ciasto czekoladowe, absolutnie przepyszne, które podbiło moje serce, nie wspominając o podniebieniu.
Aromatyczne, wilgotne i miękkie, czyli takie, jak lubię najbardziej.
Polecam gorąco!
Przepis pochodzi stąd (klik), polewa została przeze mnie zmodyfikowana.

Składniki:

  • 100g miękkiego masła
  • 170g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 100g płatków migdałowych 
  • 6 łyżek mleka
  • 100g czekolady dobrej (dałam pół tabliczki gorzkiej i pół mlecznej)
  • 170g mąki
  • 70ml syropu karmelowego
  • tabliczka czekolady z nadzieniem toffi
  • wiórka kokosowe

Wykonanie:
Płatki migdałowe rozdrobnić. Żółtka oddzielić od białek. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodawać po jednym żółtku, następnie migdały, mleko, syrop i czekoladę. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem.

Polewa to nic innego jak stopiona czekolada z nadzieniem toffi i garścią wiórek kokosowych.
Proste, a jakie pyszne!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Pieczona papryka nadziewana kaszą jaglaną, soczewicą i mozzarellą
na słodko
Koktajl jagodowy z malinami, czerwoną porzeczką i wodą różaną
na słono
Pizza „cztery smaki”
Komentarze

14 odpowiedzi na “Ciasto czekoladowe z toffi”

  1. Elexis pisze:

    Kurczę! To musi być rewelacyjne:)

  2. Dusia pisze:

    idealnie wilgotne i słodkie

  3. Amber pisze:

    Czekolada i toffi to naprawdę rozpusta w tym cieście!
    Ale mam na nie ochotę.
    Może jutro upiekę z rana…

  4. Anonimowy pisze:

    pychotka! muszę spróbować, ale dzisiaj będą cupcake'i 🙂
    Julia ♥

  5. Magda pisze:

    czekolada, toffi *.* idealne ciasto na niedzielę!

  6. Veronica pisze:

    I znowu czekoladowe pyszności:)

  7. Kulinarna Ja pisze:

    Oh wygląda przepysznie, poproszę o kawałek!

  8. lubię takie ciasta miękkie i delikatne w środku. Aż mi ślinka cieknie.

  9. Kaś pisze:

    jejku, nic tylko oblizać po nim nawet talerzyk 🙂

  10. Madame Edith pisze:

    Pyszności! Po prostu kocham toffi, więc to ciasto dla mnie 🙂

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    E.

  11. Elficzna pisze:

    wilgotne i czekoladowe….tak jak uwielbiam!

  12. Thank you for some other wonderful article. The place else may anybody get that kind of info in such a perfect manner of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such information.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.