Ziemniaczana babka czy ziemniaczana zapiekanka?
A może ziemniaczany pasztet?
Jak kto woli!
Nie wiedziałam do końca, jak nazwać ową nowość, która powstała w moim piekarniku…
Jest miękka, smaczna i taka… zwykła-niezwykła…
Zrobiłam ją po raz pierwszy i wiem, że nie ostatni.
Ze śmietanowo-koperkowym sosem stanowi fantastyczne, niecodzienne danie.
Zapiekanka jest wytworem wczorajszego deszczowego popołudnia, podczas którego zaszyłam się w domowym zaciszu pod kocem z kulinarną gazetą w ręku…
Oto ona.
/przepis pochodzi z czasopisma “Kobieta i życie”/
zmodyfikowany przeze mnie poprzez dodanie ciecierzycy, szafranu i gałki muszkatołowej oraz sosu śmietanowo-koperkowego
Składniki:
sos
Wykonanie:
Ziemniaki, cebule obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Za mnie ścieranie wykonał robot 😉
W blenderze zmiksować ciecierzycę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni.Ciecierzycę i boczek połączyć z ziemniakami, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, szafranem i świeżo starta gałką muszkatołową. Farsz powinien być pikantny, wyrazisty. Na sam koniec dodać 2 całe jajka i całość wymieszać.
Prostokątną foremkę – keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Przełożyć ziemniaczaną masę i piec w piekarniku przez 1h w 200C.
No nie, ślinka mi pociekła a teoretycznie właśnie od wczoraj mam silne postanowienie, żeby nic nie jeść wieczorami:)
życie & podróże
gotowanie
jaka długość foremki?
31cm
Zapiekanka wygląda jak prawdziwy "raj dla podniebienia".
Ziemniaczany pasztet!
Wspaniałe ukoronowanie ziemniaków.
piękny kolor apetyczny wyglad
No nie, jestem taka najedzona po obiedzie a tu takie wspaniałości…;-)
Bardzo chętnie bym teraz takie ziemniaczane cudo wsunęła, dawno nie byłam tak głodna jak w tej chwili.
niestety perspektywa posiłku jest daleka i dziś raczej nie ma co liczyć na takie wspaniałości..jem oczami z Twojego talerza zatem 😉
Przypomniała mi się babka ziemniaczana przywożona przez znajomych za każdym razem gdy wpadają w odwiedziny 😉
ooo, chętnie zjadłabym troszkę tej zapiekanki, apetycznie wygląda!:))
Pyszna zapiekaneczka!
A u Ciebie zawsze tak smakowicie! Lubię smak ciecierzycy, szkoda że tak rzadko u mnie w kuchni gości…
czysta przyjemność jedzenia!
I love the rich simplicity and warmth that this dish seems to promise!
To moje smaki-pyrki i boczek!
Pysznie, chętnie bym się zaszyła z taką zapiekanką 🙂
uwielbiam szafran 🙂 a ta zapiekanka taka sliczna az szkoda jesc:)
Before applying this topical treatment for Impetigo, one should clean the affected area first with warm water and antibacterial soap. Impetigo patients are seen with sores, and in some cases, boils and blisters on the face. Impetigo is a skin disease or infection, which is caused by bacteria known as staphylococcal or streptococcal and is contagious.
Greetings! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this issue. If you have any suggestions, please share. Thank you!
Suddenly, my throat felt warmer and I could see my throat chakra turning red and starting to spin. This ball makes it very easy to maneuver the vacuum cleaner as it can pivot and literally turn in a ball. As a result of that, your body goes into survival mode typically known as a fight, flight or freeze response.