na słono22.10.201226216
Bakłażanowa przystawka
Smacznego
czytaj przepis

Czy Wasza przyjaciółka gotuje dla Was?
Jeśli tak, to macie prawdziwe szczęście.
Tak jak ja.
To u niej moje podniebienie doznaje prawdziwej rozkoszy smaku…
To ona rozpieszcza mnie wspaniałymi deserami…
To ona sadza mnie w swojej kuchni i każe spokojnie czekać na coś pysznego, co pod pokrywą patelni uwalnia swoje zapachy i smaki…
To ona kroi dla mnie kawałki czekoladowego ciacha i po blasku moich oczu rozpoznaje, czy trafiła w mój gust…
To z nią wymyślamy nowe smaki swoich wypieków, wspólnie zarażamy się kulinarnymi eksperymentami, konsultujemy, radzimy, słowem – mamy hopla na punkcie baking&cooking.
To ona jest moim zawsze obecnym gościem w czasie babskich spotkań przy czymś z mojej kuchni…
Kiedy w jesienny wieczór zmęczona po całym dniu stanęłam w Jej progu, od razu wiedziałam, że  będzie pysznie.
Wiedziała, że bakłażany traktuję po macoszemu, bo Domownik mój nie znosi wprost tego wytworu natury!
Wiedziała…i dlatego zrobiła!
Bakłażan rozbudził moje zmysły do tego stopnia, że zatęskniłam za tym dawno nie wykorzystanym w kuchni warzywem! W swojej kuchni połączyłam go z cukinią.
Oto mój szybki obiad w zabiegany dzień.

Składniki:

  • 1 mały bakłażan
  • 1/2 cukinii
  • kilka plastrów pomidora
  • ser feta
  • oregano
  • tymianek
  • rozmaryn
  • ocet balsamiczny

Wykonanie:
Bakłażana i cukinię pokroić w plastry, podsmażyć na oliwie do miękkości, doprawiając ziołami, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym plastrze cukinii położyć plaster bakłażana, następnie kawałek sera feta i plaster pomidora. Smażyć jeszcze chwilę i gotowe!
Ocet balsamiczny ukoronuje tę pyszną przekąskę!

Czy Wasza przyjaciółka obdarowuje Was bez okazji? Ot tak, po prostu?
Jeśli tak, to macie szczęście.
Tak jak ja. 😉
Prezent od Edytki.
Taki od serca.
Kochana, dobrze, że jesteś.
😉

 

 

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Śniadanie podniebienia warte – malinowa manna z figami
na słodko
Torcik jagodowo-czekoladowy na zimno
inne
“Lato herbatą pachnące” – herbata bławatkowo-różana
Komentarze

16 responses to “Bakłażanowa przystawka”

  1. Edyta_ K says:

    Z Tobą zawsze na niebie pojawia się Słonko :). buziolki Siostrzyczko.

  2. Olka says:

    Pięknie podana ta przystawka. Można jeść oczami 🙂 Ale na pewno skoro jest bakłażan, to też bardzo smaczna.

  3. Amber says:

    Mam szczęście,bo mam taką Przyjaciółkę.
    Zawsze dla mnie,nigdy nie ocenia,całkowicie akceptuje.

    A danie pyszne bardzo!
    Lekkie i ładnie skomponowane.

  4. matylda says:

    wyśmienite i pięknie podane. 🙂

  5. Magda says:

    piękne, piękne! i na pewno smaczne 🙂
    w moim przypadku też to raczej ja rozpieszczam podniebienia innych 😀

  6. Zielaczek says:

    UWIELBIAM! 🙂

  7. Ola says:

    fajnie mieć taką przyjaciółkę!
    a bakłażan wygląda bardzo efektownie!
    życie & podróże
    gotowanie

  8. Aga says:

    Byłam kulinarnie rozpieszczana przez cały weekend, to cudowne uczucie, bo normalnie to ja gotuję dla innych.. Bakłażany uwielbiam w sposób wyjątkowy. Są niezwykle fotogeniczne i bardzo uniwerslane. Trudno mi sobie wyobrazic, że ktoś ich nie lubi…ale biorąc pod uwagę historię 'mojej' kolendry, daję się przekonać 😉 Pysznie u Ciebie!!!

  9. Kulinarna Ja says:

    Pyszne zdjęcia – pyszne na kolację!

  10. Kaś says:

    prawdziwy skarb taka przyjaciółka 🙂

  11. Veronica says:

    A ja tak nie na temat, nowe zdjęcie profilowe? Jak opalona, wakacyjna, słoneczna!:)

  12. Jan Graham says:

    Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.

  13. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

  14. Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nonetheless actually really worth taking a appear, whoa did one study about Mid East has got more problerms as well

  15. Excellent site. Plenty of helpful info here. I am sending it to several pals ans also sharing in delicious. And obviously, thank you in your sweat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.