serniki pieczone12.11.20128622
Sernik dyniowo-imbirowy
Smacznego
czytaj przepis
Imieninowo.
I jak miło! Tyle dobrych, ciepłych słów.
Białe kwiaty w białym wazonie i te drobne, piękne drobiazgi.
Jeszcze w sobotę słyszałam w słuchawce pytanie koleżanki: Upieczesz sernik?
Pewnie!
W drewnianym zieleniaku zamówiłam kawałek dyni.
Dlaczego nie sernik?
Tym razem dyniowo-imbirowy!
Podejrzany tu, a zmodyfikowany oczywiście przeze mnie.
Niesamowicie kremowy, lekki, oryginalny w smaku.
Po prostu pyszny!
Szukam książki z przepisami tylko na serniki.
Przekopuję internet, półki w księgarniach świecą pustkami z sernikową tematyką.
Słyszę: Sama napisz taką książkę…
Wszystko przede mną…

 

Składniki:

  • 750g twarogu
  • 250g serka mascarpone
  • 250g musu z dyni (ugotowanej, zmiksowanej i odcedzonej)
  • 150g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 budyń o smaku toffi
  • 2 łyżki masy krówkowej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka kropel olejku pomarańczowego
  • 150g biszkoptów
  • 3 łyżki zarodków pszennych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masy krówkowej + migdały (do dekoracji)

Wykonanie:
spód:
Biszkopty rozdrabniam, mieszam z cukrem, kakao, zarodkami i olejem. Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłemtortownicy i podpiekam 10min. w 180C.

masa:
Twaróg miksuję z mascarpone, cukrem pudrem, budyniem, kremówką. Dodaje po jednym jajku, następnie masę krówkową i pod sam koniec mus z dyni.
Masę przekładam na podpieczony spód i pieke w 170C przez 1h15min.

wierzch:
2 łyżki masy krówkowej podgrzewam z łyżką mleka, dekoruję wierzch wystudzonego sernika, posypuje uprażonymi płatkami migdałowymi

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułCiasto czekoladowe "Czarne Malibu"
na słodko
następny artykułSzarlotka z hibiskusem i jagodą goji
Komentarze

22 odpowiedzi na “Sernik dyniowo-imbirowy”

  1. Veronica napisał(a):

    Najlepszego kochana! Sernik pychota!

  2. Inspirowane Smakiem napisał(a):

    Wszystkie najpiękniejszego! A sernik wygląda przepysznie, własnie myślałam nad dyniowym na weekend. 🙂

  3. dana181 napisał(a):

    Za świetne przepisy mianuję Twoj blo do Leibster Award.Pozdrawiam.
    http://kocurkowakuchniababuni2.blox.pl/2012/11/LEIBSTER-AWARD.html

  4. Magda napisał(a):

    Kochana, miałaś imieniny, w takim razie wszystkiego, co najlepsze! 🙂
    Sernik prezentuje się wyśmienicie! Skusiłabym się na kawałek .. 🙂

  5. Julia ♥ napisał(a):

    wszystkiego najlepszego z okazji imienin! 😉
    a sernik musi być pyszny… 🙂

  6. Ola napisał(a):

    wszystkiego najlepszego!
    a ja mam książkę o sernikach, wydawnictwo Poradnika Domowego, bardzo fajna sprawa:)
    życie & podróże
    gotowanie

  7. Zjedz Ze Smakiem napisał(a):

    Wszystkiego najlepszego 🙂

    Nominowałam twój blog do Liebster Blog Award. Szczegóły tutaj:
    http://zjedzzesmakiem.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html

  8. Marzena napisał(a):

    Spóźnione życzenia imieninowe przyjmij proszę! A sernik jak zwykle pychotka:-)

  9. Kaś napisał(a):

    ach cudowny! u mnie też się szykuje jakiś dyniowy 🙂
    najlepszego!

  10. ula napisał(a):

    Spóźnione życzenia i serdeczności :). Sernik przepiękny a na książkę piszę się z dedykacją ;).

  11. Elexis napisał(a):

    Kochana to ode mnie spóźnione życzenia imieninowe! Ale u Ciebie pysznie! Zazdroszczę takiego ciacha:)

  12. Amber napisał(a):

    Reniu,
    ja też wpadam ze spóźnionymi życzeniami- spełnienia i szczęścia!
    Sernik idealny na taką okazję i porę roku.

  13. gin napisał(a):

    Wszystkiego najlepszego 🙂
    Sernik wyszedł Ci wspaniały 🙂

    Ja mam "Najlepsze serniki świata" – całkiem przyzwoita pozycja 🙂 A tak… To gazetki, bo są takie tematycznie wydawane 🙂

  14. Renata Czelny-Kawa napisał(a):

    Dziękuję wszystkim za życzenia i miłe słowa!

  15. Katerina napisał(a):

    Renatko ten pyszny sernik upiekłam … teraz czeeekaamm czekam aż wystygnie ale w domu pachnie tak że najchętniej wszyscy już by się do niego dobrali. Już w trakcie robienia tak mi pachniało że musiałam ciągle buzię wycierać bo się śliniłam he hehe. Mam tylko dwa pytania czym zastąpić esencję waniliową i zarodki pszenne następnym razem bo potrzebuję zrobić dla dziecka bezglutenowego?Czekam na odpowiedź i na mój kawałek sernika.dzięki za pyszny przepis pozdrawiam

    • Renata Czelny - Kawa napisał(a):

      Katerino!
      Niezwykle mi miło, że wypróbowałaś mój przepis.
      Wiem, jak on pachnie, wiem 🙂
      Już spieszę z odpowiedzią na Twoje pytania.
      Wydaje mi się, że esencję można zastapić, jeśli chodzi o naturalny aromat, ziarenkami z 1/2 laski wanilii, zaś zarodków tak wprost zastapić się nie da, ale możesz wypróbować dodatek płatków kukurydzianych, takich, które przygotowuje sie dla dzieci. Z powodzeniem mogą sie sprawdzić lub po prostu zarodki pominąć w przepisie 🙂
      Będę ciekawa, czy sernik będzie Ci smakował, więc jeśli możesz, podziel się ze mną swoimi wrażeniami 😉
      Pozdrawiam i zapraszam! 🙂

  16. John Burgess napisał(a):

    Hi! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

  17. Gordon Bailey napisał(a):

    This is a topic that is near to my heart… Thank you! Where are your contact details though?

  18. Joanne Randall napisał(a):

    Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

  19. Caroline Roberts napisał(a):

    Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News. Do youu have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.