na słodko16.12.201262627
Piernikowy czekoladowiec
Smacznego
czytaj przepis
Śpieszę z  pomyślnym zakończeniem smutnej historii…Specjalnie dla Małgosi i jej córci Julii, które zalały klawiaturę komputera, czytając historię opuszczonego psiaka! 😉
Nasz osiedlowy Uszaty, bo tak go nazwałam, już nie cierpi zimna. Został zabrany do ośrodka opieki nad zwierzętami. Mam nadzieję, że szybko znajdzie dobrego i troskliwego właściciela…a przynajmniej taką myślą się pocieszam…

 

 

Czy to piernikowy czekoladowiec, czy czekoladowy piernik?
Upieczcie, a potem sami zdecydujcie!
Dla mnie jest pyszny i bardzo świąteczny.

W czasie pieczenia pachnie w całym domu. Świętami.
Był tak dobry, że zjadłam kawałek na śniadanie do truflowej kawy.
Dobrego tygodnia życzę!

 

Składniki:
100 g dobrej czekolady gorzkiej

125 g masła
100 g miodu
80 g cukru muscavado
200 g mąki pszennej
150 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
2 szt jajka
1/2 szt dżemu śliwkowego
2 łyżki masy kajmakowej
1 łyżka mascarpone
50 g płatków migdałowych
40 g białej czekolady

Wykonanie:
W rondelku roztopić czekoladę z masłem miodem i cukrem oraz na końcu z
mlekiem. Ostudzić. Jajka rozbełtać, połączyć delikatnie z masą
czekoladową. Do mąki dodać sypkie składniki: proszek,przyprawę do
piernika, imbir i cynamon. Dodać i wymieszać z masą czekoladowo-miodową.
Na sam koniec dodać dżem.
Przełożyć do wyłożonej papierem i nasmarowanej masłem tortownicy 22cm, piec 1h w 180C.
Udekorować podgrzaną masą kajmakową zmieszaną z mascarpone. Posypać płatkami migdałowymi oraz tarta białą czekoladą.
Pyszny!
/przepis pochodzi z whiteplate.com/

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Curry soczewicowe z kremem z bananów i gruszką
serniki pieczone
Sernik z karmelem, owocami leśnymi i sosem jeżynowym
sałatki
Sałatka z pęczakiem, kurkami, bobem, kolendrą i kardamonem
Komentarze

27 responses to “Piernikowy czekoladowiec”

  1. Marta says:

    też uwielbiam zapach świąt w domu … a piernikowy czekoladowiec wygląda fantastycznie i te migdały z czekoladą …. mniam 🙂
    ps. trzymam kciuki żeby Uszaty znalazł właściciela!

  2. Cieszę się, że psinka juz bezpieczna, myślałam o nim.
    Ciacho piękne i pewnie tak samo pachniało w Twojej kuchni jak w mojej:-), wiec obie wiemy jak pięknie:-)

  3. Bożena says:

    Ciacho wygląda pysznie..a Uszaty będzie miał na pewno właściciela..

  4. Patrycja says:

    Ależ w nim dobrych rzeczy, zaprosisz na kawałek Renulo_

  5. Karmel says:

    cudowne ciasto! zdjęcie super:)

  6. Capacitier says:

    Pięknie wygląda oblany tą czekoladą i migdałowymi płatkami na wierzchu 🙂

  7. Boskości!!

  8. Marzena says:

    Za wszystkie Twoje ciasta dałabym się pokroić;-)Cudo:-) A zdrówko wraca, dziękuję:-)

  9. Aga says:

    Istnieje raj na ziemi, bezsprzecznie…:)

  10. Anonimowy says:

    Dzięki za informację o Piesku! Fajnie, że wspomniałaś o nas:)
    Twoje opisy wypieków świątecznych są tak nastrojowe i piękne! Dzięki bardzo!
    Małgosia i Julka

  11. Kasia Cukier says:

    Renatko, te Twoje zdjęcia – rozpływam się jak patrzę na Twoje ciacha 🙂 Jak mnie ugościsz takim piernikowcem w święta to się sama wproszę :))))

  12. W kuchni Uli says:

    dziękuję za ciepłe pozdrowienia i również pozdrawiam :)))))

  13. Tymi zdjęciami poczułam się tak ugoszczona jakbym zjadła u Ciebie kawał tego pysznego ciasta, super!

  14. Anika says:

    Witaj!
    Ciasto oczywiście podziwiałam i ślinka mi ciekła na sam jego widok, ale musiałam pominąć ten krótki wstęp na samej górze i nie doczytałam o psince. Ale dzieki za informację na moim blogu. Zaraz się "rzuciłam" do czytania dalszych losów pieska. Dobrze, że został zabrany z mrozu, a z czasem, miejmy nadzieję, znajdzie kochającą rodzinę. I dobrze, że są ludzie tacy jak Ty, którzy nie pozostają obojętni na los biednych istot:).
    Życzę szybciutkiego powrotu do zdrowia i wszystkiego dobrego na ten świateczny czas!
    Pozdrawiam Ania:)

  15. Carl Walsh says:

    Hi there just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Firefox. I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the problem resolved soon. Thanks

  16. Sarah Scott says:

    Hello there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any points or suggestions? Thanks

  17. Quality articles is the important to interest the visitors to visit the website, that’s what this website is providing.

  18. Emma Thomson says:

    Good blog post. I certainly appreciate this site. Keep it up!

Leave a Reply to Urszula - Proste potrawy Cancel reply

Your email address will not be published.