serniki pieczone20.12.201251023
Sernik waniliowo-piernikowy
Smacznego
czytaj przepis
Kuchenna przepastna szuflada aż ugina się od aromatycznych przypraw, olejków, korzennych dodatków.
Bakalie puszą się w torebeczkach, czekają na smakowite uwolnienie.
Komu dziś się poszczęści? Co  wzbogaci dzisiejszy wypiek? Orzech, migdał czy śliwka?
Jednak w całej szufladzie królują laski wanilii i nikt im tego przywileju nie odbierze.
Aromatyczne, słodkie wydają wspaniały zapach.
Uwielbiam wanilię i jej obecność w deserach.
Większość przepisów, które tworzę sama, zawiera ten cudowny składnik.
Wanilia jak magiczna różdżka przemienia zwykłe ciasto w wonny, pyszny wypiek.
Nawet mój stary zeszyt z przepisami nosi waniliowe ślady… I pachnie!
I jak tu czegoś nie upiec?
Oto świąteczna propozycja. Sernik waniliowo-piernikowy.

 

 

Składniki:
spód
150g ciasteczek korzennych
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki oleju
masa
800g sera twarogowego
200g mascarpone
4 jajka
160g cukru pudru
1 łyżka kaszy manny
2 łyżki śmietanki kremówki
1/2 laski wanilii
1 łyżeczka esencji waniliowej
Wykonanie:
Ciasteczka kruszę, mieszam z przyprawą do piernika i cukrem. Polewam olejem, mieszam i wykładam spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Podpiekam 10min w 160C.
Twaróg miksuję z mascarpone, dodaję cukier i wbijam po jednym jajku. Dodaje śmietankę oraz esencję waniliową i ziarenka wydrążone z połowy laski wanilii. Na sam koniec wsypuję kaszę mannę. Przekładam masę do tortownicy na podpieczony spód. Piekę 1h w 170C.
Dekoracja:
Kilka kostek gorzkiej czekolady stapiam w kąpieli wodnej, dodając odrobinę przyprawy do piernika. Dekoruję brzegi sernika i ozdabiam cukierkami czekoladowymi.
Życzę smacznego!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Owocowe miksowanie – odsłona 2 – mus z mango, banana i brzoskwini
na słodko
Koktajl melonowo-malinowy z miodem z koniczyny
na słodko
Tort chałwowy
Komentarze

23 responses to “Sernik waniliowo-piernikowy”

  1. Karmel says:

    piękny, pyszny sernik! zazdroszczę, bo zjadłabym teraz kawałeczek takiego cuda:)

  2. Magda says:

    połączenie piernika i sernika czyli dla mnie idealne ciasto! :))

  3. Anika says:

    Bardzo ciekawe połączenie! Musi smakować wybornie, a i wygląda wspaniale!:)

  4. gin says:

    Cudny! Wyobrażam sobie, jak pachniał…

  5. W kuchni Uli says:

    pyszny przepis i cudownie wygląda!!! :))

  6. Marta says:

    waniliowo piernikowy, ależ musi być pyszny 🙂
    fajnie przystrojony i te dodatki świąteczne …. pięknie!

  7. Marzena says:

    Rano powinnam mieć zakaz wstępu do Ciebie…:-)Język mi ucieka:-)

    • Eee tam;)

    • Marzena says:

      Zapalenie płuc…???No to ładnie się załatwiłaś;-( Ja po 6 tygodniach wychodzę na prosta, tylko jeszcze żebro boli. Reniu, powrotu do zdrowia i whisky nie pomogło;-( Uważaj na siebie, bo z zap. płuc nie ma żartów!

    • Marzena says:

      Renia, a który dzień masz gorączkę? Może antybiotyk źle dobrany?

  8. karolina says:

    Wygląda bardzo elegancko!

  9. Kasia Cukier says:

    Uwielbiam serniczki 🙂 Ten Twój pozostanie moim świątecznym marzeniem 😉 Musi wspaniale pachnieć…wanilia i piernik mmm 🙂
    Renatko wszystkiego dobrego Ci życzę, zdrówka i wesołych świąt, spędzonych w rodzinnej atmosferze 🙂

  10. Amber says:

    Lubię do Ciebie zaglądać.
    Podziwiać te wszystkie słodkości.
    Serniki kocham całym sercem!
    Pogodnych i szczęśliwych świąt!

  11. Ivka says:

    Magicznych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, dużo serdeczności i miłości w nadchodzącym Nowym Roku

  12. Aga says:

    Pięknie go obramowałaś! Cudowności wszelkich z okazji Świąt Renulo droga!!!

  13. wygląda przepysznie 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.