na słono29.12.201226520
Suflet z kozim serem
Smacznego
czytaj przepis
Gotującą Donnę Hay mogłabym oglądać godzinami. Ślepiami wodzę za każdym jej ruchem, poszczególne kulinarne czynności hipnotyzują mnie całkowicie.
Dzisiejsze danie jest drugim wykorzystanym z jej repertuaru. I kolejne udane.
Suflet.
To wcale nie taka prosta sprawa. Takie krążą opinie.
Opada, flaczeje, nie wyrasta w ogóle…
Nieprawda! Do sufletu należy mieć cierpliwość (on wyrośnie, wyrośnie) i przestrzegać kilku zasad, a w tym najważniejszej – nie wachlować drzwiczkami od piekarnika;), zaglądając do niego i sprawdzając jego rozmiary i konsystencję. Nic z tych rzeczy! Raz zamknięty przebywa w piekarniku sam na sam, bez zbędnego wietrzenia.
A wyjęty powinien być natychmiast podany, gdyż, jak głosi  sufletowe powiedzenie: goście czekają na suflet, suflet nie czeka na nikogo!
To mój pierwszy suflet. Na słono.
Zachęcam do samodzielnego przygotowania!

 

 

Składniki: /4 sztuki/
1,5 szklanki śmietanki kremówki
100g sera koziego
2 jajka
2 łyżki sera ricotta
1,5 szklanki okruchów z białego chleba
rozmaryn
sól morska
pieprz kolorowy świeżo zmielony
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ser kozi pokruszyć na drobne kawałki, zmieszać z ricottą. Kromki chleba rozdrobnić w blenderze.
Ser zmiksować ze śmietanką oraz żółtkami. Dodać sól, gałkę, rozmaryn i pieprz, a na samym końcu okruchy chleba. Białka ubić z odrobiną soli, delikatnie połączyć z masą serową. Całość mieszać niedługo drewnianą szpatułką.
Masę przełożyć do kokilek. Po przełożeniu warto przejechać mokrym nożem po ściankach naczynia. Suflet lepiej wtedy wyrośnie.
Piec 20-30min w 190C aż suflety wyrosną i nabiorą złotej barwy.
Smacznego!
A to jest w centrum mojego zainteresowania od kilku dni. Znalezione pod choinką, niewypuszczane z rąk. Leżą na stoliku,parapecie, nocnej szafce, wczoraj nawet na brzegu wanny,bo zawsze blisko mnie.
Czytam, chłonę i wciąż mi mało. Piękne.
Więc teraz czekam na moją nagrodę w konkursie kulinarnym (III miejsce) – nowy mikser i do dzieła z nowymi przepisami!
Apetyczna panna Dahl – cudne wydanie na matowym papierze, już to mnie urzekło. W środku dowcipne, takie zwyczajne opowieści Sophie Dahl o jej kulinarnych zmaganiach, wyborach. Przepisy zdecydowanie warte wypróbowania. 
Czekolada – czekoladowa biblia przepisów na słodkości na bazie czekolady, od maleńkich trufli po napoje i zimne desery. Wspaniała. Zdjęcia krok po kroku, więc nawet dla początkujących.
Nigella Lawson, Jak być domową boginią – nie wiem, czy książka odpowie na pytanie zawarte w tytule i czy domniemana czytelniczka stanie się choć odrobinę ową tytułową boginią, ale z pewnością książka pomoże przygotować coś pysznego i niebanalnego z banalnych produktów. Zamieszczone tu przepisy pochodzą od różnych osób, znajomych Nigelli, są sprawdzone i polecane.

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Dorsz w sosie kurkowym z brokułami
serniki pieczone
Sernik jesienny z masłem orzechowym
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.1
Komentarze

20 odpowiedzi na “Suflet z kozim serem”

  1. Marta pisze:

    nigdy nie robiłam sufletu …
    założę się, że ten smakował bosko 🙂

  2. Jak dla mnie, smakował zaskakująco dobrze;)))

  3. Kasia Cukier pisze:

    A ja suflet robiłam, ale dyniowy 🙂 niestety, nie wyszedł mi taki ładny jak Tobie 🙂 Pozdrawiam Cię cieplutko 😉

  4. Jak dla mnie suflet to jedno z prostrzych dań do wykonania:-), ale przyjełam tą samą zasadę,że nigdy go nie podglądam:-). Twój wygląda rewelacyjnie:-). Pozdrawiam:-)

  5. ps. gratuluję wygranej w konkursie:-), a ksiażki fantastyczne:-) zwłaszcza ta o czekoladzie:-)

  6. Marzena pisze:

    Suflet pięknie się prezentuje, robiłam suflet kukurydziany, ale on jakoś inaczej się prezentuje:-) Książek zazdroszczę:-)Pozdrowionka:-)

  7. Karmel pisze:

    ja też mam tą książkę Nigelli " Jak być domową boginią" i Mikołaj dorzucił mi jeszcze drugą Nigella ekspresowo 🙂 też ich nie wypuszczam z rąk!

  8. Amber pisze:

    Suflet jak dla mnie!
    Uwielbiam!
    Mamy takie same książki.
    U mnie Mikołaj doniósł sporo nowych…
    Inspirującego 2013 Ci życzę!

  9. Ola pisze:

    piękny ten suflet, sama dotychczas nie miałam odwagi nigdy zrobić

  10. veronika pisze:

    Gratuluję udanego sufletu i życzę podobnie udanej i szampańskiej zabawy!

  11. Kasia Cukier pisze:

    Renatko pędzę do Ciebie z życzeniami 🙂 Życzę Ci udanego startu w Nowy Rok, pięknej zabawy sylwestrowej, oby ta noc była pełna wrażeń 😉 W Nowym Roku samych sukcesów, obyś dalej nam tak pysznie gotowała i piekła 🙂 Aby się spełniły Twoje marzenia i plany 🙂 jednym słowem Do Siego roku 🙂

  12. Mmmm brzmi smakowicie!
    Szczęśliwego Nowego Roku!

  13. Magda pisze:

    Serowy suflet, coś pysznego! Do tego tak pięknie się prezentuje 🙂
    Bardzo dziękuję za życzenia i wzajemnie – szczęścia w Nowym Roku!

  14. Aga pisze:

    Jejku!! Musiał być nieziemski! Ja się boję sufletu, ale może się przełamię za Twoją namową, tak jak uczyniłam z bezą..
    A propos, na Sywestra znowu piekłam bezę i znów wyszła, zatem Twoje kulinarne porady są niezwykle przydatne!!całus noworoczny!

  15. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any recommendations for inexperienced blog writers? I’d definitely appreciate it.

  16. My brother recommended I might like this blog. He was totally right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

  17. Hello There. I found your weblog the usage of msn. This is a very neatly written article. I will make sure to bookmark it and come back to read extra of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely return.

  18. James Roberts pisze:

    please pay a visit to the websites we stick to, which includes this a single, because it represents our picks through the web

  19. Jason Hunter pisze:

    My partner and i imagined the item was going to become several tedious previous write-up, however it paid for with regard to my period. I’ll submit one of the links to the site about my personal blog site. I am certain my site visitors will discover that very beneficial

  20. Jason Vaughan pisze:

    When I initially commented I clicked the „Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Cheers!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.