zupy04.02.20134616
Zupa-krem z brukselki
Smacznego
czytaj przepis
Całe szczęście, że w moim domu mam zapasowy pokój na bałagan…
Kiedy jedna walizka nie została jeszcze dobrze rozpakowana, a okazało się, że znów czeka mnie podróż, chwyciłam za kolejną…
Tym sposobem w mieszkaniu „siedzę w walizkach”…;)
Taki czas, że pośpiech, że szybko, że wciąż gdzieś jestem…
Prace do sprawdzenia, przepisy do wypróbowania, a tu ktoś dzwoni, ktoś gdzieś mnie potrzebuje…
Kołowrotek…
Spodobała mi się od razu, bo zupy-kremy wielbię nieprzeciętnie.
Brukselka, zakuta w jakieś skostniałe stereotypy, że niby przekleństwo dzieciństwa i inne, obala mity, że jest niesmaczna. W tym kremie wiedzie prym i smakuje pierwszorzędnie. Gałka muszkatołowa daje jej pikantnego kopa, a orzechy są ciekawym dodatkiem. Polecam!
Składniki:
250g brukselki (użyłam mrożonej)
100g kalafiora
1 marchewka
1 skrzydełko kurczaka
1/2 pora
1 pietruszka
szczypta gałki muszkatołowej ( dosłownie szczypta, bo zbyt duża jej ilość zmieni smak zupy)
4-5 orzechów włoskich
sól
pieprz zielony
Wykonanie:
Do garnka wlać 1,5l wody, włożyć skrzydełko i obrane jarzyny. Ugotować bulion. Dodać brukselkę, różyczki kalafiora i gotować do miękkości. Usunąć skrzydełko i całość zmiksować. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, gałką. Wierzch udekorować posiekanymi orzechami.

Pycha!

Udostępnij artykuł
serniki pieczone
poprzedni artykułSernik truflowy z rumem
na słodko
następny artykułCiasto serowo-kakaowe z orzechami
Komentarze

16 odpowiedzi na “Zupa-krem z brukselki”

  1. Marta napisał(a):

    no ja z brukselką jeszcze się nie zaprzyjaźniłam … ale rozsądek podpowiada mi, że powinnam się przełamać 🙂 a dodatek orzechów i gałki brzmi bardzo zachęcająco!

  2. Dominika napisał(a):

    a ja nie znam dobrze smaku brukselki, więc chciałabym zjeść taką zupę 🙂

  3. Karmel napisał(a):

    po Twoim opisie nabieram przekonania, że powinnam dać szansę brukselce:)) wygląda pysznie!

  4. Kasia Cukier napisał(a):

    Uwielbiam zupy kremy 🙂 z brukselką jeszcze nie jadłam 😉 wygląda pysznie, bardzo ładne zdjęcie 🙂

  5. ola in the kitchen napisał(a):

    Ja, jestem na etapie dawania szansy brukselce 😀

  6. Marzena napisał(a):

    Brukselka zawsze i wszędzie:-))

  7. toPestka! napisał(a):

    Gdzieś ją widziałam;) Widzę, że troszkę ją zmodyfikowałaś – musiała być pyszna. Pięknie się prezentują oszronione brukselki:)

  8. Ivka napisał(a):

    Nie jestem wielką miłośniczką brukselki, ale w wersji zupy-krem byłabym w stanie się skusić 🙂

  9. Aga napisał(a):

    U mnie nie była wyklęta, dlatego wyobrażam sobie tę zupę jako wyjątkowo pyszną, szczególnie z orzechową posypką 🙂

  10. Martusha Bonaldo napisał(a):

    super przepis, pomine skrzydelko;) fajnie ze sa orzechy, mozna tez dac kleks jogurtu naturalnego na wierzch 😉

  11. Anonimowy napisał(a):

    wlasnie zupka mi sie gotuje, mam nadzieje ze bedzie smakowac. pozdrawiam i dziekuje za przepis! 😀

  12. Angela Nolan napisał(a):

    whoah this blog is wonderful i love studying your posts. Stay up the good paintings! You know, a lot of people are searching around for this information, you could aid them greatly.

  13. Sally Metcalfe napisał(a):

    I used to be recommended this website by my cousin. I’m no longer sure whether or not this publish is written by him as no one else realize such exact about my difficulty. You’re wonderful! Thank you!

  14. Alexandra Ferguson napisał(a):

    Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

  15. Amelia Russell napisał(a):

    Thank you for some other informative web site. The place else may just I am getting that type of information written in such an ideal approach? I’ve a venture that I am simply now operating on, and I’ve been on the glance out for such information.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.