zupy04.02.201335216
Zupa-krem z brukselki
Smacznego
czytaj przepis
Całe szczęście, że w moim domu mam zapasowy pokój na bałagan…
Kiedy jedna walizka nie została jeszcze dobrze rozpakowana, a okazało się, że znów czeka mnie podróż, chwyciłam za kolejną…
Tym sposobem w mieszkaniu “siedzę w walizkach”…;)
Taki czas, że pośpiech, że szybko, że wciąż gdzieś jestem…
Prace do sprawdzenia, przepisy do wypróbowania, a tu ktoś dzwoni, ktoś gdzieś mnie potrzebuje…
Kołowrotek…
Spodobała mi się od razu, bo zupy-kremy wielbię nieprzeciętnie.
Brukselka, zakuta w jakieś skostniałe stereotypy, że niby przekleństwo dzieciństwa i inne, obala mity, że jest niesmaczna. W tym kremie wiedzie prym i smakuje pierwszorzędnie. Gałka muszkatołowa daje jej pikantnego kopa, a orzechy są ciekawym dodatkiem. Polecam!
Składniki:
250g brukselki (użyłam mrożonej)
100g kalafiora
1 marchewka
1 skrzydełko kurczaka
1/2 pora
1 pietruszka
szczypta gałki muszkatołowej ( dosłownie szczypta, bo zbyt duża jej ilość zmieni smak zupy)
4-5 orzechów włoskich
sól
pieprz zielony
Wykonanie:
Do garnka wlać 1,5l wody, włożyć skrzydełko i obrane jarzyny. Ugotować bulion. Dodać brukselkę, różyczki kalafiora i gotować do miękkości. Usunąć skrzydełko i całość zmiksować. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, gałką. Wierzch udekorować posiekanymi orzechami.

Pycha!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Tiramisu
zupy
Minestrone
na słodko
Koktajl z dyni, jabłek i mango
Komentarze

16 responses to “Zupa-krem z brukselki”

  1. Marta says:

    no ja z brukselką jeszcze się nie zaprzyjaźniłam … ale rozsądek podpowiada mi, że powinnam się przełamać 🙂 a dodatek orzechów i gałki brzmi bardzo zachęcająco!

  2. Dominika says:

    a ja nie znam dobrze smaku brukselki, więc chciałabym zjeść taką zupę 🙂

  3. Karmel says:

    po Twoim opisie nabieram przekonania, że powinnam dać szansę brukselce:)) wygląda pysznie!

  4. Kasia Cukier says:

    Uwielbiam zupy kremy 🙂 z brukselką jeszcze nie jadłam 😉 wygląda pysznie, bardzo ładne zdjęcie 🙂

  5. Ja, jestem na etapie dawania szansy brukselce 😀

  6. Marzena says:

    Brukselka zawsze i wszędzie:-))

  7. toPestka! says:

    Gdzieś ją widziałam;) Widzę, że troszkę ją zmodyfikowałaś – musiała być pyszna. Pięknie się prezentują oszronione brukselki:)

  8. Ivka says:

    Nie jestem wielką miłośniczką brukselki, ale w wersji zupy-krem byłabym w stanie się skusić 🙂

  9. Aga says:

    U mnie nie była wyklęta, dlatego wyobrażam sobie tę zupę jako wyjątkowo pyszną, szczególnie z orzechową posypką 🙂

  10. super przepis, pomine skrzydelko;) fajnie ze sa orzechy, mozna tez dac kleks jogurtu naturalnego na wierzch 😉

  11. Anonimowy says:

    wlasnie zupka mi sie gotuje, mam nadzieje ze bedzie smakowac. pozdrawiam i dziekuje za przepis! 😀

  12. Angela Nolan says:

    whoah this blog is wonderful i love studying your posts. Stay up the good paintings! You know, a lot of people are searching around for this information, you could aid them greatly.

  13. I used to be recommended this website by my cousin. I’m no longer sure whether or not this publish is written by him as no one else realize such exact about my difficulty. You’re wonderful! Thank you!

  14. Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

  15. Thank you for some other informative web site. The place else may just I am getting that type of information written in such an ideal approach? I’ve a venture that I am simply now operating on, and I’ve been on the glance out for such information.

Leave a Reply

Your email address will not be published.