na słodko16.02.201330826
Ciasto z waniliową gruszką, dżemem i orzechami
Smacznego
czytaj przepis
W tym tygodniu miałam przyjemność prowadzić warsztaty kulinarne z dzieciakami.
Frajda gwarantowana – obustronnie!
Efekty naszej pracy – kakaowe muffiny z białą czekoladą –  zostały natychmiast skonsumowane lub gdzieś ukryte, aby mama spróbowała…;)
Co najważniejsze, u poniektórych młodych osóbek, kulinarne zamiłowanie zakiełkowało. 
To chyba cieszy najbardziej.
Latem zapakowałam gruszki do słoika, upchnęłam laskę wanilii i zalałam syropem. Tak zamknięte doczekały się dzisiejszego dnia i zostały hitem weekendowego deseru. Zatopione w kruchym cieście,dżemie, pośród orzechów i migdałów spełniły idealnie swoja rolę.
To jest pyszne!

Składniki: na małe, kwadratowe naczynie

60g masła
130g mąki pszennej
60g cukru pudru
1 żółtko
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżeczka cukru muscavado
1 łyżeczka płatków migdałowych
10 orzechów laskowych posiekanych
2 gruszki z syropu ( użyłam gruszek własnego wyrobu, w syropie waniliowym)
2 łyżki dżemu porzeczkowego
Wykonanie:
Z masła, mąki, żółtka i cukru zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Foremkę ceramiczną wysmarować masłem. 
Schłodzonym ciastem (3/4 całości) wylepić naczynie, podwyższając brzegi ciasta. Reszta ciasta posłuży na wierzchnią kruszonkę. Wyłożyć dżem, następnie pokrojone i odsączone gruszki. Wierzch posypać brązowym cukrem, migdałami oraz orzechami. Z resztki ciasta odrywać małe kawałeczki i rozrzucać po całości. 

Piec 35-40min w 170C.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.6 – Barcelona cz.2
na słodko
Czekoladowe muffinki z kardamonowym kremem
na słodko
Crumble z truskawkami i migdałami
Komentarze

26 responses to “Ciasto z waniliową gruszką, dżemem i orzechami”

  1. Roz Airad says:

    zjadłabym takie ciacho ;D

  2. Paulina says:

    wspaniałe ciasto:)

  3. Amber says:

    Ale cudny zestaw smakowy!
    Mogę kawałek?

  4. W kuchni Uli says:

    świetne ciasto!

  5. Karmel says:

    muszę koniecznie zrobić takie gruszki! wygląda to ciasto super pysznie:)))

  6. Magda says:

    Gotowanie z dziećmi jest niezwykłym przezyciem. Wymaga wielkiej koncentracji i cierpliwości ale zadowolenie ogromne.
    Marze za ciastem z gruszkami!

  7. Kasia Cukier says:

    Renatko pyszności, pyszności u Ciebie 🙂 warto było te gruszki trzymać tyle tygodni 🙂 a z dzieciakami super sprawa 🙂 gotowanie z dziećmi musi być bardzo zabawne 🙂

  8. Marzena says:

    Też bym sama na takie warsztaty u Ciebie przyszła:-)

  9. toPestka! says:

    z waniliową gruszką, dżemem i orzechami? sam opis jest taki smaczny, że biorę w ciemno!:))

  10. Brzmi bardzo kusząco!!!!

  11. Ivka says:

    Wiedziałam, że jak do Ciebie zajrzę, na pewno zobaczę coś mega kuszącego 🙂

  12. Ervisha says:

    Prawdziwe cudo 🙂

  13. Świetne połączenie orzechów z gruszką, porzeczką i ciastem kruchym. ; )
    Ciasto bardzo smakowicie wygląda. : D

    Pozdrawiam Marta

  14. Marta says:

    poza tym, że pyszne, tez wspaniale wygląda!

  15. Zazdroszczę zabawy z dzieciakami i tego, że udało ci się to wszystko ogarnąć 😀 A ciasto faktycznie brzmi pyszne.

  16. veronika says:

    OOO pyszności! Wszystko co z kruszonką jest do pożarcia 🙂

  17. Matt Hughes says:

    Excellent blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

  18. I keep trying to subscribe to the Letters thing, but there’s nowhere to do so! After i sign in, under the MANAGE YOUR SUBSCRIPTION weblink, there’s only my Book Club subscription. How do I add the Letters thing for $5?

Leave a Reply

Your email address will not be published.