na słodko07.05.201344926
Babeczki maślano-biszkoptowe z truskawkami
Smacznego
czytaj przepis

Fioletowa sukienka, fioletowe korale.
Czerwona pelargonia i różowe stokrotki.
Maj!
Mój ulubiony miesiąc.
A na podwieczorek mini babeczki z truskawkami.
Stylizowane na Victoria Sponge Cake – klasyczne, angielskie ciasto ucierane, ciut cięższe niż nasz biszkopt i bardziej wilgotne. Robi się je błyskawicznie i tak samo je! 😉
A kształtem przypominają torciki.

/przepis pochodzi z Cucina della Felicita/

Składniki na 8 sztuk babeczek (pieczonych w formie na muffinki):
170g mąki
150g masła
100g cukru pudru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/5 łyżeczki sody oczyszczonej
kilka kropel esencji waniliowej
kilka kropel soku z cytryny
dżem truskawkowy/wiśniowy
truskawki świeże

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny. Następnie przesiać mąkę, proszek oraz sodę. Krótko zmiksować.
Ciasto przekładać do papilotek, napełniając je do 3/4. Piec w 170C przez 30min do “suchego patyczka”.
Po wystudzeniu babeczki przekroić na 3 części. Każdą z części posmarować konfiturą owocową (ja zmieszałam dżem wiśniowy z truskawkowym) i przełożyć truskawkami pokrojonymi w plasterki. Gotowe babeczki posypać cukrem pudrem.
Pycha!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Hummus ziołowy
na słodko
Bułeczki z jabłkiem, ricottą i żurawiną
na słono
Chleb pszenny na nocnym zaczynie i moje lato
Komentarze

26 responses to “Babeczki maślano-biszkoptowe z truskawkami”

  1. Jey says:

    ale pychoty. to dopiero raj dla podniebienia 🙂

  2. Są świetne ! 🙂

  3. Karmel says:

    ooo jak ja bym sobie teraz taką zjadła!:)

  4. GrowingUp says:

    Cudnie wyglądają!
    Chcę jadną;)

  5. Amber says:

    Jejku,prawdziwy raj!
    Gdyby można było sięgnąć po jedną…

  6. Andźka says:

    Ja też na wiosnę przywołuję kolory. Na paznokciach pojawiają się już pastelowe kolory…
    Babeczki piękne. Słodkie maleństwa!

  7. madlene17 says:

    Wyglądają pysznie:)

  8. RETY! Pychota!!! Już czuję ich rajski smak… Wyglądają cudnie, a smakują z pewnością jeszcze lepiej!!! RENIU!!! Jesteś niesamowita! Ucałowania!

  9. toPestka! says:

    co my tu mamy! pyszności

  10. Anonimowy says:

    Cudnie i pysznie wyglądają ! Buziaki:)
    Małgosia

  11. Marzena M says:

    Wyglądają przepysznie aż ślinka cieknie!

  12. Marta says:

    świetny pomysł z przełożeniem babeczek 🙂

  13. Luka Li says:

    Te babeczki wyglądają fantastycznie! 🙂

  14. Molly says:

    człowiek na diecie nie powinien oglądać takich blogów…

  15. Kasia Cukier says:

    Renatko, śliczne są te babeczki 🙂 bardzo mi się podobają 🙂 takie leciutkie 😉

  16. Ivka says:

    Pyszne maleństwa 🙂

  17. Marzena says:

    Same pyszności Renatko:-)

  18. Anika says:

    Babeczki .. jak się patrzy!:) Śliczniutkie i apetyczne:)

  19. Pink Hungry says:

    cudnie wyglądają, takie prawdziwie domowe wypieki 🙂

  20. Everyone loves it whenever people come together and share opinions. Great blog, keep it up!

  21. Thanks for all of your effort on this site. My daughter really loves conducting research and it is easy to understand why. I know all concerning the powerful way you provide good techniques via your blog and even foster contribution from website visitors on the idea plus my child is now starting to learn a lot. Have fun with the remaining portion of the year. You have been performing a pretty cool job.

  22. whoah this weblog is wonderful i love reading your articles. Keep up the great work! You recognize, lots of individuals are looking round for this information, you could aid them greatly.

  23. can we edit our templates also?

Leave a Reply

Your email address will not be published.