zapiekanki03.06.2013329950
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym pod beszamelem
Smacznego
czytaj przepis

Na balkonie pelargonie, w pokoju firanka aż tańczy od wiatru.
Dźwięk telefonu próbuje przebić się przez głos Lisy Stansfield.
Piekarnik ciepły, a woń w domu zapowiada pyszny czerwcowy obiad.
Zapiekankę.
Można dodać do niej swoje ulubione składniki, ważne, aby dominowały warzywa.
Polecam! Szybka, a jaka pyszna!

 

 

Składniki:
300g makaronu kokardki
350g mięsa mielonego
2 pomidory
200g pulpy pomidorowej
1 ząbek czosnku
1 cebula
150g pieczarek
1 cukinia
szczypta chilli
200g sera żółtego
bazylia suszona
oregano suszone
pieprz
sól
olej
beszamel
450ml mleka
1 jajko
50g masła
1/3 szklanki mąki
sól
szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy mięso mielone, czosnek i smażymy dalej. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, pomidory i cukinię, wlewamy pulpę pomidorową i doprawiamy do smaku ziołami i przyprawami. Dusimy do miękkości.
Przyrządzamy sos: stapiamy masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Powoli dopełniamy masę mlekiem. Sos powinien być lekko gęsty. Po przestudzeniu wbijamy jajko i doprawiamy do smaku sola, pieprzem i gałką.
Ser żółty ścieramy.
Żaroodporne naczynie lekko natłuszczamy masłem. Wykładamy warstwę makaronu, następnie sos mięsny i beszamel. Ponownie układamy warstwę makaronu, mięsa i beszamelu.Górę zapiekanki  wieńczy warstwa makaronu i posypka serowa.
Zapiekamy ok. 30min w 170C-180C.
Smacznego!

Udostępnij artykuł
na słodko
poprzedni artykułTort kremowo-wiśniowy
na słodko
następny artykułCiasto truskawkowe
Komentarze

50 odpowiedzi na “Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym pod beszamelem”

  1. Ivka napisał(a):

    Przepyszna, moje smaki!

  2. Myszka napisał(a):

    zjadłabym na pewno z ogromnym smakiem 🙂

    p.s nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/06/zabawa-nominacja-itp.html.

  3. Amber napisał(a):

    Wygląda przepysznie!
    Mogę wpaść?

  4. Dominika napisał(a):

    Dziękuję bardzo za odwiedziny. 🙂 Dopiero zaczynam, ale jestem pełna chęci. 🙂 Pani blog jest bardzo smakowity i będę zaglądać jeśli Pani pozwoli. W takim razie do przeczytania! 🙂 Pozdrawiam serdecznie

    http://breakforcake.blogspot.com/

  5. Dominika napisał(a):

    Bardzo mi miło. 🙂 Nie wiem czy o to chodzi, ale stworzyłam jakieś okienko "Obserwatorzy" na samym dole bloga. Jeszcze muszę się zaznajomić z blogspotem. 😉 Pozdrawiam serdecznie.

  6. Bardzo lubię zapiekanki 🙂 Są proste do przygotowania, szybkie i jest po nich stosunkowo mało do zmywania 😀 A ta z pewnością zagości niedługo na moim stole 🙂

  7. Karmel napisał(a):

    ale smakowita! można się wprosić do Ciebie:)))

  8. Kasia Cukier napisał(a):

    brzmi pysznie 🙂 uwielbiam takie obiadki do syta 🙂

  9. madlene17 napisał(a):

    Wygląda rewelacyjnie i mega apetycznie:)

  10. Marzena napisał(a):

    O tak, zapiekanki wymiatają wszystko z lodówki, czego nikt już nie chce jeść, a w zapiekance i owszem:-) Wygląda przepysznie:-)

  11. Marta napisał(a):

    smaczny konkretny obiad, bardzo lubię!

  12. Aga napisał(a):

    Pyszna bez dwóch zdań, im więcej warzyw w środku tym lepiej.

  13. Anika napisał(a):

    BARDZO SMAKOWICIE WYGLĄDA! 🙂

  14. Anonimowy napisał(a):

    Pysznie wygląda. Mam pytanie można pominąć cukinie?! Z czym jeść ta zapiekankę?! I czy tego beszamelu wystarczy na przełożenie?!

  15. Anonimowy napisał(a):

    A skąd wziąść tą pulpę pomidorową?!

    • Renata Czelny-Kawa napisał(a):

      Cukinię można pominąć,jeśli sie jej np.nie lubi.;) beszamelu wystarczy, bez obaw;) zapiekankę można jeść solo, posypaną zieleniną lub delikatnie skropioną oliwą. Co do pupy- dostępna w każdym markecie w postaci pomidorów w puszce.W tej chwili wiele firm oferuje ten produkt.Mogą to być całe pomidory w zalewie lub kawałki, wszystko jedno. Smacznego!

    • Renata Czelny-Kawa napisał(a):

      Ech, miało być pulpy, pulpy;)*

    • Anonimowy napisał(a):

      Rozumiem pulpa to zalewa spod pomidorków rozumiem że można użyć pomidorów z puszki bez skórki za jednym zamachem?! Świetny przepis na pewno wypróbóję. Jeśli jednak chodzi o cukinie to obrać ja i skroić w kostkę?!

    • Renata Czelny-Kawa napisał(a):

      Pulpa to zalewa razem z pomidorkami:) ja używam i tych ze skórka, i tych bez, bez znaczenia, ona i tak się rozgotowuje podczas duszenia;) ja cukinii nie obieram, porządnie wysportowaną kroję razem ze skórką. Ale jak wolisz;) życzę powodzenia i czekam na informację, czy zapiekanka się udała.

  16. Anonimowy napisał(a):

    Rozumiem Dziękuje za pomoc zapiekankę wypróboję w najbliższym czasie. Przepis ląduje w ulubionych. Pozdrawiam:)

  17. Anonimowy napisał(a):

    Ja dla podkrecenia smaku daje szczyptę cynamonu pod ostatnia warstwę mięsa. Pychota

  18. Anna Jaskólska napisał(a):

    rewelacja! Przetestowałam, rodzinka zaakceptowała, smaczna, prosta w przygotowaniu, polecam!!!

  19. Anonimowy napisał(a):

    Wygląda apetycznie 🙂
    Z podanych składników starczy zapiekanki dla czterech dorosłych osób na obiad?
    Pozdrawiam 🙂

  20. Anonimowy napisał(a):

    Ale pyszności mniamm aż nabrałam ochoty na tą zapiekankę. Czy możn zastąpić cukinie np. Papryka w kilku kolorach?! Jak odgrzać taką zapiekankę następnego dnia żeby nie straciła smaku? Pozdrawiam.

  21. Anonimowy napisał(a):

    Zapiekanka super przepis w sam raz na obiad. Można jeść ja polaną z keczupem?

  22. Anonimowy napisał(a):

    Czy jeśli mamy pomidory w puszce w kawałkach to można pominąć dodanie tych dwóch dodatkowych pomidorów?! Czy na ostatnią warstwę makaronu jeśli starczy sosu lub beszamelu można polać i na to ser posypać żeby ta warstwa makaronu z wierchu po serem nie była taka sucha?

  23. Anonimowy napisał(a):

    Mam pytanie ile to będzie 50g masła? Kostka masła ma 200g wiec to bedzie na pol kostke i z jednej polowy pol?

  24. Anonimowy napisał(a):

    Czy można wszystko po kolei po sobie podsmażać i dodać do garna po czym wlać pulpe i zagotować? Obawiam się że wszystko na patelni mi się nie zmieści na raz?

  25. NaszaKuchnia.pl napisał(a):

    Chyba zrobię dzisiaj na obiad zapiekankę makaronową. Na ogół dodaję podsmażoną kiełbasę, ale z mięsem mielonym też musi być pyszna 🙂

  26. Anonimowy napisał(a):

    Szkoda, że brakuje informacji, że przepis identyczny jak na doradcasmaku.pl. Zdjęcia również ukradzione.

  27. Alessa napisał(a):

    Zapiekanka wyszła super nawet bez cukinii 🙂 A dla leniwych: sos beszamelowy można zrobić z pakiecika tylko trzeba mocniej doprawić 🙂 bardzo dziękuję za przepis, będę częściej odwiedzała.

  28. Anonimowy napisał(a):

    Witam. Jakie mięso poleca pani zmielić do zapiekanki ?
    Pozdrawiam.

  29. Carol Newman napisał(a):

    It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this brilliant blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this site with my Facebook group. Talk soon!

  30. Sue Hemmings napisał(a):

    Remember to watertight elder scrolls online gold utilization of the concern pack.

  31. Carol MacLeod napisał(a):

    Hi there it’s me, I am also visiting this web page daily, this web site is in fact fastidious and the visitors are in fact sharing fastidious thoughts.

  32. Lillian Howard napisał(a):

    I have been browsing online greater than three hours as of late, yet I never discovered any interesting article like yours. It is beautiful worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content material as you did, the internet might be a lot more helpful than ever before.

  33. Neil Underwood napisał(a):

    You are my intake, I own few blogs and occasionally run out from post . „Fiat justitia et pereat mundus.Let justice be done, though the world perish.” by Ferdinand I.

  34. Tim Parr napisał(a):

    I was suggested this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You are amazing! Thanks!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.