na słodko09.06.201314720
Ciasto truskawkowe
Smacznego
czytaj przepis

Truskawkowo mi.
Tym razem iście prosty, klasyczny przepis na ciasto ucierane z tymi wspaniałymi czerwonymi owocami.
I kropka.

/przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku/

Składniki:
  650 g truskawek
  200 g miękkiego masła 
  200 g cukru pudru
  4 jajka
  250 g mąki
  1 łyżeczka proszku do pieczenia
kruszonka
150 g mąki
  75 g masła
  75 g cukru
Wykonanie:
 Masło utrzeć na gładką masę, dodać cukier puder, a następnie po jednym jajku. Miksować jeszcze kilka minut. Dodawać po łyżce mąki, razem z proszkiem, miksować na niskich obrotach miksera.
Masło na kruszonkę rozpuścić na patelni, dodać mąkę i cukier, dokładnie wymieszać ze soba składniki, przestudzić.
Tortownicę (22cm) wyłożyć papierem do pieczenia i lekko wysmarować masłem. Ciasto przełożyć do tortownicy. Umyte i odszypułkowane truskawki przepołowić i układać na cieście, lekko dociskając. Całość posypać kruszonką.
Ciasto powinno być wstawione do nagrzanego już piekarnika do 180C.
Pieczemy ok. 1h.
Polecam! Banalnie proste.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Koktajl melonowo-malinowy z miodem z koniczyny
na słodko
Puszyste ucierane ciasto ze śliwkami
na słodko
Czekoladowiec pomarańczowo-piernikowy i porządki w kuchni
Komentarze

20 odpowiedzi na “Ciasto truskawkowe”

  1. Dominika pisze:

    Z takim ciastem nic więcej do szczęścia nie potrzeba 🙂

  2. Karmel pisze:

    pycha! do popołudniowej kawki w sam raz:)

  3. Marzena pisze:

    Truskawkowo cudnie:-) Wszystko jeszcze przede mną jeśli chodzi o truskawki;-)

  4. Amber pisze:

    Doskonale truskawkowe!
    I kropka.

  5. Marta pisze:

    uwielbiam takie z kruszonką! pycha 🙂 u mnie nie było jeszcze truskawkowego wypieku

  6. Ivka pisze:

    Prosto ale jakże smacznie. Uwielbiam te truskawkowe szaleństwa 🙂

  7. madlene17 pisze:

    Klasyka jest the best:) Zawsze smakuje i zawsze się z chęcią do niej powraca:)

  8. Anika pisze:

    Piękne, puszyste ciasto z truskawkami. Niebo w gębie:)

  9. Kasia Cukier pisze:

    Renatko, jak ja uwielbiam takie ciasta 😉 biorę całą blachę od razu 🙂 pysznie pysznie wygląda 😉

  10. Małgorzata K pisze:

    są truskawki, jest przepis – idę do kuchni 😉

  11. Tak właśnie smakuje i pachnie czerwiec 🙂 Mniam!

  12. Właśnie zjadłam pierwszy kawałek tego y=pysznego ciasta:))Ymm,takiego smaku właśnie szukałam,dzięki za przepis:)

  13. It’s fantastic that you are getting ideas from this piece of writing as well as from our discussion made here.

  14. Your drop shipping agent will take care of these for you. Did you know that you can begin saving money BEFORE your baby even arrives. Baby socks also tend to fall off so make sure you have plenty of replacements on hand.

  15. It’s in point of fact a great and helpful piece of information.

  16. Fiona Ball pisze:

    I happen to be writing to let you be aware of of the cool discovery my girl had viewing the blog. She learned a good number of issues, not to mention how it is like to possess a wonderful coaching heart to have many more smoothly gain knowledge of several complicated subject matter. You really exceeded my desires. I appreciate you for coming up with the warm and helpful, trusted, informative and in addition fun tips on your topic to Ethel.

  17. Oliver Baker pisze:

    A person essentially help to make seriously posts I would state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to create this particular publish amazing. Magnificent job!

  18. Colin Carr pisze:

    Hey there, You’ve done a fantastic job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I am confident they will be benefited from this web site.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.