na słodko16.06.201313214
Tarta z truskawkami balsamico
Smacznego
czytaj przepis

 Choć obecnie słodkości wypadły z mojej diety, chętnie rozpieszczam nimi podniebienia innych. I to chyba cieszy najbardziej! Dziś moja czerwcowa kompozycja z owocami sezonowymi w roli głównej. Patrząc na dorodny koszyk truskawek, zastanawiałam się nad smakiem truskawek w wersji balsamico. Wpadłam na pomysł skomponowania własnej słodkiej marynaty. Szuflada z dobrościami do wypieków podsuwała mi coraz to nowsze opcje. Zdecydowałam się jednak na minimalizm. I chyba wybrałam dobrze. Ciasto wyszło pyszne!
I choć to nie klasyczna tarta, tylko kruche ciasto, smakuje z taką owocową kompozycją po prostu wybornie!

Składniki:
100g masła
250g mąki pszennej
120g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka esencji waniliowej
200-250g truskawek
3 łyżeczki cukru muscavado
2 łyżeczki zmielonych migdałów
garść płatków migdałowych
2 łyżki octu balsamicznego
50g orzechów włoskich
Wykonanie:
Z masła, mąki i cukru pudru oraz żółtek z dodatkiem esencji zagnieść kruche ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1h.
Truskawki umyć, pozbawić ogonków, osuszyć i przekroić na pół. Do rondelka wlać ocet balsamiczny, dodać cukier muscavado oraz zmielone migdały i połówki truskawek. Całość delikatnie wymieszać i schłodzić w lodówce ok. pół godziny.
Po upływie godziny ciastem (2/3 porcji) wylepić formę do tarty. Na cieście równo miernie rozłożyć truskawki razem z powstałym „sosem”. Posypać posiekanymi orzechami i płatkami migdałów. Z pozostałej części ciasta (1/3) zrobić ruloniki i poukładać na wierzchu. Można także poszarpać małe kawałki ciasta i rozrzucić wg upodobania.;)
Piec w 180C przez ok.45-55minut.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
zupy
Zupa jarzynowa wiosenna
kosmetyki naturalne
Kosmetyki naturalne – tonik lawendowo – szałwiowy do twarzy
na słodko
Pączusie serowe
Komentarze

14 odpowiedzi na “Tarta z truskawkami balsamico”

  1. Kasia Cukier pisze:

    wygląda pysznie 🙂 częstuję się kawałeczkiem 😉

  2. Marzena pisze:

    balsamico z truskawkami to doskonały duet i nie wątpię, że wszystkim smakowała:-)

  3. nashelly pisze:

    Ubóstwiam truskawki balsamico. A na tarcie – musiały smakować bosko 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  4. Karmel pisze:

    pięknie się prezentuje, aż szkoda zjeść:))

  5. Amber pisze:

    Jejku!
    Cudo, do tego przepyszne.
    Na weekend muszę ją zrobić.

  6. Połączenie truskawek i octu balsamicznego jest rewelacyjne! Tarta prezentuje się przepięknie!

  7. Kaś pisze:

    ocet musi fajnie podkręcać smak truskawek – świetny pomysł

  8. Julia May pisze:

    Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.

  9. Great paintings! That is the kind of information that are meant to be shared across the net. Disgrace on Google for now not positioning this put up upper! Come on over and seek advice from my web site . Thanks =)

  10. Jason Allan pisze:

    This is very fascinating, You are an overly professional blogger.

  11. There is apparently a bundle to realize about this. I think you made various good points in features also.

  12. Peter Terry pisze:

    An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing somewhat evaluation on this. And he actually purchased me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I really feel strongly about it and love reading more on this topic. If doable, as you grow to be expertise, would you thoughts updating your blog with more particulars? It is extremely helpful for me. Huge thumb up for this blog publish!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.