na słodko24.06.201313516
Bułeczki z serem, jabłkami, jagodą goji i imbirem
Smacznego
czytaj przepis

Propozycja na śniadanie lub kolację. Do wyboru.
Oprzeć się im trudno nawet między wyżej wymienionymi posiłkami.
Puszyste, pachnące wanilią i bakaliami. Świetne ze szklanką mleka.
Dojrzane w książce Rachel Khoo pt. „Mała paryska kuchnia Rachel Khoo”. 
Z pewnością niejeden przepis z owej księgi wypróbuję, niejeden urozmaicę.
Tak jak ten.
Nieco zmieniony smakowo, bardzo przypadł mi do gustu.

Składniki: (po mojej modyfikacji)
80g masła
50 ml mleka
5g suchych drożdży
250g mąki
50g cukru
szczypta soli
1 jajko roztrzepane
1 czubata łyżka śmietany
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
2 jabłka
garść jagód goji
1 łyżka kandyzowanego imbiru 
1 serek waniliowy homogenizowany
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić mleko i masło, dodać drożdże, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodać mąkę, cukier, sól, śmietanę,esencję i jajko. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, pokroić na drobne kawałki. Jagody i imbir namoczyć.
Wyrośnięte ciasto należy przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na kształt prostokąta. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować serek waniliowy, wyłożyć jabłka oraz odsączone bakalie. Ciasto zwinąć w rulon ( zwijać od dłuższego boku). Tak przygotowany rulon przekroić na 6-7 części.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć bułeczki. Tortownicę przykryta folią wstawić do lodówki na ok. 1-2godz. (opcjonalnie, można też od razu piec) Po schłodzeniu bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym już piekarniku (160-170C) ok. 40minut.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
zupy
Zupa krem z kalarepki
na słono
Fritatta z szynką i warzywami
na słono
Zakwas żytni na domowy chleb
Komentarze

16 odpowiedzi na “Bułeczki z serem, jabłkami, jagodą goji i imbirem”

  1. Klaudia pisze:

    Faktycznie bardzo fajnie to bułeczki, nie można się oprzeć

  2. Amber pisze:

    Reniu,
    widzę,że jagody goji przyjmują się w wypiekach.
    Bułeczki klasyczne,najpyszniejsze!

  3. Kasia Cukier pisze:

    Wspaniale wyglądają 🙂 chętnie wsunęłabym jedną taką bułeczkę lub nawet dwie 🙂

  4. Karmel pisze:

    aż mi zaburczało w brzuchu:)))

  5. Marzena pisze:

    Całe szczęście, że jestem po kolacji, bo chyba połknęłabym ekran monitora:-) Cudowne Reniu, jak wszystkie Twoje słodkości zresztą 🙂

  6. Wyglądają super 🙂 Sam spróbuję je przygotować 😉

  7. madlene17 pisze:

    Ach, ten piękny, złoty kolor…:) Na pewno były pyszne:)

  8. Ivka pisze:

    Mam tę książkę i jak na razie to tylko ją oglądam 🙂 Myślę, że na pierwszy ognień pójdą bułeczki- Twoje wyglądają przepyszne 🙂

  9. Z przyjemnością zjadła bym kawałek 😀

  10. Audrey Walsh pisze:

    Good post. I’m a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a long time.

  11. Oliver Gill pisze:

    Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

  12. Emma Taylor pisze:

    I’m really enjoying the theme/design of your weblog. Do you ever run into any browser compatibility issues?

  13. hello there and thank you for your information I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise some technical issues using this web site, as I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again soon..

  14. Emma Murray pisze:

    Muchos Gracias for your blog.Really thank you! Will read on…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.