na słono11.07.201325113
Terrina z pieczarkami i kalarepką
Smacznego
czytaj przepis

Niesamowicie dobra rzecz!
Kiedy sobotni obiad miał być ucztą nie tylko dla mnie, ale także dla moich gości, od razu wybrałam ten wariant jako dodatek do pieczonego mięsa. Bardzo szybki i niecodzienny, ciekawy w smaku. Może być podawany na zimno lub na gorąco. Terrina świetnie smakuje z listkiem świeżej sałaty, plastrem pomidora lub jako dodatek do dania obiadowego. Polecam!

 

 

Pomysł na terrinę zaczerpnęłam z „Małej paryskiej kuchni Rachel Khoo”, ale w głównych składnikach całkowicie zmieniłam.
Składniki:
300g pieczarek
1 zielona papryka
1 cebula
1 kalarepka
1 ząbek czosnku
4 jajka
250ml śmietany 18% lub 22%
2 łyżeczki musztardy
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
majeranek
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Na patelni podsmażyć na oliwie drobno posiekana cebulkę z grubo pokrojonymi pieczarkami. Po chwili dodać kalarepkę pokrojona w kostkę oraz paprykę posiekana w paski. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.Smażyć do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do rondelka.
W oddzielnym  naczyniu (np. wysokim pojemniku od blendera) ubić całe jajka ze śmietaną, dodać przyprawy, musztardę oraz odrobinę soli i pieprzu. Tak przygotowana masą zalać podsmażone warzywa w rondelku. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zawartość rondelka przełożyć do keksówki. Piec 20-25minut w 170-180C.

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Cukiniowe kąski z pesto z kurek i serem pleśniowym
zupy
Zupa z zielonego groszku i rukoli
na słodko
Bananowe clafoutis
Komentarze

13 odpowiedzi na “Terrina z pieczarkami i kalarepką”

  1. Kasia Cukier pisze:

    Renatko, wspaniały pomysł 🙂 ja do tej pory robiłam terrinę tylko na zimno, będę musiała wykorzystać Twój pomysł, bo wygląda pysznie 😉

  2. Karmel pisze:

    o matko, ale zgłodniałam przez Ciebie!;)

  3. Ola pisze:

    pycha, a na książkę się napalam już od dłuższego czasu!

  4. Marzena pisze:

    Wykorzystam ten wspaniały pomysł przy najbliższej okazji:-) Wygląda obłędnie, choc w pierwszym momencie myślałam, że to na słodko:-)

  5. madlene17 pisze:

    Wygląda przepysznie, super pomysł:)

  6. cook and look pisze:

    Bardzo fajny przepis, moje smaki 🙂

  7. Ivka pisze:

    Świetnie wygląda i jak się domyślam obłędnie smakuje 🙂

  8. Marta pisze:

    oj zajadałabym się tym ! 🙂

  9. Sam Mackay pisze:

    There is apparently a lot to know about this. I suppose you made certain nice points in features also.

  10. Una Morgan pisze:

    I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100% certain. Any tips or advice would be greatly appreciated. Kudos

  11. Sophie Bailey pisze:

    I have been surfing on-line jdhipss more than three hours lately, yet I by no means found any fascinating article like yours. It’s beautiful value enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will likely be a lot more useful than ever before.

  12. Matt Oliver pisze:

    Howdy! I’m at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the outstanding work!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.