na słodko14.07.201357434
Ciasto z pianką budyniową i malinami
Smacznego
czytaj przepis

Rozmiłowałam się w pieczeniu kruchych ciast, tart, słowem, tych zagniatanych.
Nawet ostatnio poprosiłam mamę o przywiezienie mi starej, mocno podniszczonej książki kucharskiej mojej babci, która aż kipi od przeróżnych, ale bardzo prostych przepisów na kruche wypieki.
A do tej pory unikałam ich jak mogłam.
A niesłusznie. Są przecież lekkie, kruche, a czasem wręcz rozpływające się w ustach.
Wszystkie powyższe przymioty posiada zapewne to ciasto, podpatrzone u Kaś i wykonane wg jej przepisu, a zachwalane przez wielu smakoszy słodkości.
Polecam!

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej 
250 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
ja dodałam jeszcze 1 łyżeczkę esencji waniliowej
pianka
7 białek 
1 szklanka cukru
3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (po 40 g)
3/4 szklanki oleju
400g malin
Wykonanie:
W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, esencję, proszek, żółtka oraz margarynę. Zagnieść ciasto, które gładkie i lśniące podzielić w proporcjach 60% i 40%. Owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin.
Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć do tortownicy, wylepić dno i brzegi, dobrze przygniatając. Podpiec w rozgrzanym do 180C piekarniku przez 25minut. Po podpieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Białka ubić mikserem na wysokich obrotach. Jak piana będzie sztywna, delikatnie dosypać cukier i zmiksować. To samo powtórzyć z mieszanką budyniową. Po wsypaniu każdego budyniu miksować na wysokich obrotach aż do wchłonięcia proszku. Na samym końcu dodać olej i jeszcze zmiksować, aż pianka będzie lśniąca.
Piankę przełożyć do tortownicy na podpieczony spód, wyrównać, gęsto ułożyć maliny, delikatnie wciskając je w piankę ( otworkami do góry). Na sam koniec zetrzeć mniejszą część ciasta, lekko docisnąć całość.
Piec 60-70minut w 170C. Zaraz po upieczeniu ciasto zostawić w otwartym piekarniku przez pół godziny.
Przestudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
zupy
Zupa cukiniowo-paprykowa z zieloną soczewicą
serniki pieczone
Sernik creme brulee
na słono
Zielony makaron z boczkiem, parmezanem i sosem śmietanowym
Komentarze

34 responses to “Ciasto z pianką budyniową i malinami”

  1. Ladylaura. says:

    Uwielbiam to ciacho ,pysznie wygląda.

  2. Klaudia says:

    Super ciasto, uwielbiam właśnie takie 🙂
    Zapraszam do mnie na ciasto ucierane z porzeczkami …

  3. W kuchni Uli says:

    super wyszło! uwielbiam kruche

  4. toPestka! says:

    Kocham ciasta z malinami, a do tego kruche… mniam!

  5. Ładniutko wygląda:)

  6. Kaś says:

    Renula, obłędne Ci wyszło! a ta pianka… mega wysoka 🙂
    bardzo się cieszę, że i Ty je upiekłaś, i nim się zachwyciłaś 🙂
    pozdrawiam!

  7. Wspaniale wygląda 😀

  8. Marta says:

    robiłam i pamiętam, że bardzo mi smakowało, ta pianka wyszła Ci taka fajna wysoka 🙂 pycha !

  9. Marzena says:

    No też mnie kusi:-) Pięknie Ci wyszło:-)

  10. Kasia Cukier says:

    kruche ciasta to jedne z moich ulubionych, najbardziej lubię zrobione przez moją mamę z budyniem 😉 z malinkami jeszcze nie próbowałam, ale wygląda pysznie 😉 zresztą jak każde Twoje ciasto 🙂

  11. Ola says:

    ja tez mam ostatnio fazę na tarty-cały czas suszkam przepisu idealnego, marzy mi się taka z morelami:)
    Blog about life and travelling
    Blog about cooking

  12. Ivka says:

    Latem mogłabym codziennie zajadać kruche ciasta 🙂
    Szczególnie z malinami 🙂

  13. Meg O says:

    Czy podczas dodawania oleju pianka mocno opada?

  14. hi!,I love your writing very much! percentage we communicate extra approximately your article on AOL? I need an expert in this house to unravel my problem. Maybe that is you! Taking a look forward to peer you.

  15. Hi there, You’ve done an excellent job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this site.

  16. One thing I would like to jdhipss say is before getting more computer memory, take a look at the machine within which it could well be installed. In the event the machine is running Windows XP, for instance, the memory limit is 3.25GB. Adding in excess of this would basically constitute just a waste. Make sure that one’s motherboard can handle the upgrade volume, as well. Thanks for your blog post.

  17. Afterwards, the camera will be returned with a new set of unused film. Ironically enough, because the locals live in The City and see these wonderful sights every day, there seems to be little need for taking pictures of the vistas visitors find so interesting. Sony, Samsung, Nikon, Canon, Kodak, Fujifilm and many more.

  18. Emily Wilson says:

    We have been passing out free product samples of top quality Belgium chocolates. To be eligible, quickly answer our comment along with your address and we will mail it out within the next working day.

  19. I just found Luke Bryan and it was amazing

  20. Iwona says:

    Jak długo należy ubijać piankę z olejem, jakie obroty miksera? Dziękuje za odpowiedź:)

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Proszę dać wolne obroty i miksować pół minuty. To wystarczy 🙂

  21. Iwona says:

    Dziękuje:) Gdy piana będzie ubita to cukier wrzucała Pani po jednej łyżce czy od razu cała porcja? Jakie obroty miksera podczas dodawania cukru? Z góry dziękuję:)

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Cukier można wrzucić na 2 razy. Obroty te wyższe, ale nie najwyższe 🙂

  22. iwona says:

    Czy piec przed włożeniem ciasta musi być w pełni nagrzany do 170 C? Jakiego oleju pani użyła słonecznikowego czy rzepakowego?

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Piec lepiej nagrzać wcześniej i wstawiać ciasto już do ciepłego.
      Do wypieków używam zazwyczaj oleju słonecznikowego lub z winogron.

  23. Iwona says:

    Dziękuję:) Do bezy cukier kryształ czy puder? Boje się tej bezy z olejem, stąd tyle moich pytań, dziękuję za każdą wskazówkę:)

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Proszę dać puder 🙂

  24. iwona says:

    Podczas wlewania oleju moja bezą opadła znacznie, czy tak ma być? Wlewalam cienką strużką i po skończeniu wlewania, a zajęło mi to około 1,5 minuty miksowalam pół minuty do połączenia, gdzie popełniłam błąd? Pani jak dodała olej, chlup szybko od razu cała porcja oleju?

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Cokolwiek zawsze wlewam do ciasta, robię to powoli. Z opisu wynika,że wszystko zrobiła Pani dobrze. Czy ciasto udało się?

  25. iwona says:

    Pianka wyszła wysoka, ciasto ładnie się upiekło, w smaku jest jednak dość sucha, nie wiem jaka powinna być po upieczeniu, jaka konsystencja, smak?

    • Renata Czelny - Kawa says:

      Niestety tak,ta bezowa warstwa jest raczej trochę sucha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.