na słodko02.09.201343337
Tort orzechowy
Smacznego
czytaj przepis

I już po!  Znowu mieszkam u siebie! Po trzech tygodniach rycia, kucia, szpachlowania, gipsowania i malowania, moje lokum zyskało po liftingu. Remont uznaję za zakończony.
Jest świeżo, czysto i przyjemnie! Za sprawą sympatycznych i pomocnych sąsiadów udało nam się bardzo szybko dojść do ładu po mieszkaniowej demolce.
Wracam więc do mojej nowej-starej kuchni, aby poczęstować Was czymś wyjątkowym.
Tort robiłam już wcześniej, tuż przed blogową przerwą. 
Wypiek wymaga wkładu pracy i czasu, ale myślę, że wart jest wykonania i skosztowania.
Tym razem tort wykonałam krok po kroku wg przepisu z książki, z jedną małą modyfikacją, którą zaznaczyłam w składnikach, gdyż bałam się, że mój kulinarny polot może zwieść mnie na „tortowe” manowce.

 /przepis z książki „White Plate. Słodkie” Elizy Mórawskiej/

Składniki:
ciasto
1 kg orzechów włoskich w łupinkach
10 jajek 
200g cukru pudru
180g bułki tartej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
60g kakao
krem
400g masła (w przepisie jest 500g)
5 jajek
60g kakao
50ml mocnej, świeżo zaparzonej kawy
200g cukru pudru
5 łyżek likieru mleczno-orzechowego (moja opcja zamiast spirytusu)
Wykonanie:
ciasto
Orzechy włoskie wyłuskać z łupinek, wyłożyć na blachę i wstawić na 20minut do rozgrzanego do 180C piekarnika. Po wystudzeniu kilka całych połówek odłożyć do dekoracji. Resztę orzechów posiekać na małe kawałki. Osobiście zmieliłam je w blenderze przez kilka sekund. Z posiekanych/zmielonych orzechów odłożyć 1/2 szklanki do obłożenia tortu.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem ba gładką masę. Stopniowo dodawać orzechy, bułkę tartą, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać do połączenia się białek z masą.
Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem, wysmarować masłem, wysypać bułką tartą.
Piekarnik rozgrzać do 180C. Masę przełożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika, piec przez 50min. Po upieczeniu ostudzić. Przekroić na 3 części.
krem
Jajka ubić na parze z cukrem do białości. Ubijać ok. 15min. Masło utrzeć na puch, następnie, bardzo powoli, dodawać masę żółtkową, potem kakao, kawę, na końcu alkohol. Krem należy wykonać powoli, aby przy dodawaniu masy żółtkowej, a potem alkoholu, masa nie zwarzyła się.
Każdy blat tortu wysmarować dokładnie kremem, ładnie wyrównując powierzchnię. Podobnie z wierzchem i bokami tortu. Całość obsypać posiekanymi orzechami, udekorować odłożonymi połówkami. Schłodzić w lodówce, najlepiej, aby tort był wykonany dzień przed podaniem.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Chleb „Mój” na zakwasie żytni z rozmarynem i żurawiną
na słodko
Tiramisu
inne
Świat okiem dziecka, czyli recenzja książki Magdaleny Witkiewicz „Lilka i spółka” – wpis czytelniczy
Komentarze

37 odpowiedzi na “Tort orzechowy”

  1. Marzena pisze:

    Reniu, cieszę się, że już po remoncie i teraz będziesz znowu nas łakociami częstowała:-) Jak chociażby tym torcikiem, ależ cudny:-)

  2. Wyśmienicie się prezentuje! 😀

  3. Ale bomba! Mega , bo uwielbiam orzechy 🙂

  4. Magda pisze:

    Tort jest obłędny! A orzechowy to mój ulubiony! 🙂

  5. Ola pisze:

    świetnie wygląda! i najważniejsze, że masz już ten mały horrorek za sobą:)

  6. Karmel pisze:

    no Kochana jak z najlepszej cukierni! piękny:)

  7. Ivka pisze:

    Mega apetyczny!

  8. madlene17 pisze:

    Wróciłaś pełną parą – od razu taki wspaniały tort, super:)

  9. Oj zdecydowanie raj dla podniebienia!!

  10. Amber pisze:

    Reniu,
    fajnie,że znowu jesteś!
    Tort pychotka.
    Jak zwykle u Ciebie.
    Uściski!

  11. Kasia Cukier pisze:

    Renatko, to jest to na co właśnie teraz mam ochotę, ciasto wygląda przepysznie 😉 będę musiala zrobić 🙂

  12. Kaś pisze:

    Prezentuje się perfekcyjnie! Taki równiutki 🙂 a za orzechowe smaki to oddam wszystko 🙂

  13. Weronika pisze:

    Jest bardzo słodki, ale mnie to jak najbardziej odpowiada. Robiłam go już 3 krotnie 🙂

  14. Anonimowy pisze:

    Ja zamiast likieru dodaję rum i jeszcze nasączam płaty ciasta ponczem z rumu. Pychota.

  15. Hej, ile wazyły te orzechy juz bez łupinki???? Bardzo prosze o odpowiedz.

  16. Hej, ile wazyły te orzechy juz bez łupinki???? Bardzo prosze o odpowiedz.

  17. Bardzo dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie. Chcę zrobic ten tort na urodziny mojej chrześnicy, osobiście wolę jak orzechy nie są całkiem zmielone tylko w postaci rozdrobnionej. Czy ten tort wyjdzie jak całkiem ich nie zmielę, tylko rozdrobnię, pewnie wtedy nie urośnie, ale czy on w ogole dużo rośnie? Marzę o tym , żeby znaleźć przepis na dobry tort orzechowy, wlasnie taki z rozdrobnionych orzechów. Bardzo lićzę na odpowiedz. Justyna

  18. Czy nasącza Pani czymś blaty i jak Pani myśli mozna cukier w czesci chociaz zastapic miodem?

    • Do ponczowania blatów użyłam likieru orzechowego,ale z powodzeniem można użyć spirytusu lub koniaku. Z miodem z pewnością też będzie pyszny, tylko przy oddawaniu należy sprawdzać stopień słodkości. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku!

  19. Unknown pisze:

    ten tort wlasnie upieklam , jest okropny, od dawna nosilam sie zamiarem aby go zrobic, jest bardzo twardy i niesmaczny, w ksizace w przepisie jest torownica o wymiarach 30 cm, a tu u ciebie 26, to sa jakies niejasnosci , spod urosl tylko troszeczzke, jestem naprawde rozczarowana tym tortem, pieklam go na urodziny coerki, nikomu nie smakowal, nadmieniam ,że nie jestem nowicjuszka w pieczniu, duzo pike i dobrze, juz od dawna szukalam czegos naprawde dobrego z orzechami, ale to ……to jakis zart, nie polecam, zmarnowalam tylko produkty

    • Wg przepisu książkowego do wypieku tortu jest użyta tortownica 30cm, ja, tak jak zaznaczyłam, piekłam w mniejszej tortownicy. Miałam tort mniejszy, ale większy. Jednak ten fakt zupełnie nie wpływa na to, że tort może wyjść twardy lub niesmaczny. Gdyby takowy mi wyszedł wg polecanego przepisu, z pewnością nie umieszczałabym go na swoim blogu i nie polecała, a spróbowała dopracować składniki i ich ilości, aby wypiek był smaczny.
      Pisze Pani, że "spód urósł tylko troszeczkę"…w tym torcie spodem i kolejnymi warstwami jest ciasto orzechowe pieczone oddzielnie, później dzielone na 3 części. Skoro, jak Pani nadmienia, nie jest nowicjuszką w pieczeniu, z pewnością dojdzie Pani do tego, co poszło nie tak w trakcie przygotowywania orzechowego tortu, gdyż przepis był dwukrotnie przeze mnie wykorzystany z satysfakcjonującym rezultatem. A przepisów kulinarnych nie traktuję jako żarty. Podpisuję się pod nimi swoim imieniem. Pozdrawiam!

  20. Anonimowy pisze:

    Piekę tort od lat wg przepisu jaki Pani podaje i od lat mam też problem który nie potrafię rozwiązać a mianowicie tort pięknie wyrasta i po pewnym czasie opada dość znacząco środek. Piekłam i na wyższych temperaturach i w różnych piekarnikach i środek zapadnięty. Radzę sobie sztukując ciasto, bo brzegi są wysokie. Proszę o rade co robię źle.

  21. Really Be thankful for this post, how can I achieve is so that I take delivery of an alert electronic mail when you engrave a new article?

  22. I must express appreciation to the writer just for bailing me out of this trouble. Because of browsing throughout the world-wide-web and meeting solutions that were not powerful, I thought my entire life was gone. Living without the answers to the difficulties you have solved by means of this guide is a serious case, as well as the ones that might have adversely affected my entire career if I hadn’t noticed your blog post. Your own personal training and kindness in handling all the stuff was useful. I don’t know what I would have done if I had not encountered such a point like this. I am able to at this point look ahead to my future. Thanks very much for your skilled and result oriented help. I won’t hesitate to refer the website to any person who should have support on this subject.

  23. Deirdre Young pisze:

    I together with my pals have been looking at the great advice on the blog and so all of a sudden got an awful feeling I had not expressed respect to the web site owner for those secrets. Those people are already certainly glad to read all of them and have now clearly been making the most of those things. Many thanks for turning out to be really thoughtful and for deciding on this kind of essential ideas millions of individuals are really desirous to be aware of. My honest apologies for not expressing appreciation to sooner.

  24. Austin Wright pisze:

    My spouse and i have been quite fulfilled that Chris could complete his web research via the ideas he obtained from your web page. It is now and again perplexing to just find yourself giving freely facts that others may have been selling. And we also grasp we have you to be grateful to because of that. Those illustrations you’ve made, the straightforward website menu, the relationships you can make it possible to instill it’s mostly impressive, and it’s letting our son in addition to our family imagine that this theme is awesome, and that’s exceedingly indispensable. Many thanks for all!

Pozostaw odpowiedź ola in the kitchen Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.