na słodko07.09.201321019
Szarlotka ze śliwkami
Smacznego
czytaj przepis

Tydzień z mamą.
Ona prasuje haftowaną firankę wykupioną w krakowskim sklepiku ze starociami, ja obieram jabłka.
Ona lepi pierogi, ja parzę jej drugą już filiżankę mlecznej kawy.
Ona otwiera okno i mówi, że pachnie jesienią, ja czuję jeszcze lato.
Ona przeciera kurze ze starych fotografii, ja sadzę nowe kwiaty doniczkowe.
Ona zachwyca się wrzosami, ja ratuję moje pelargonie z remontowej zawieruchy.
Na rynku kupujemy warzywne i owocowe skarby.
Ona pomidory na zupę, ja śliwki do szarlotki. 
Do domu znosimy koszyk z gruszkami i brzoskwiniami.
Domowo, wrześniowo, słodko.

Składniki:
300g mąki pszennej
80g cukru pudru
80g cukru muscavado
3 żółtka
170g zimnego masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1,2kg jabłek (użyłam antonówek)
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru muscavado
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka rumu
150g śliwek
50g płatków migdałowych
Wykonanie:
Z mąki, cukrów, masła i żółtek, wanilii (esencji i ziarenek) zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 2h.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, umieścić  w żeliwnym garnku, zasypać cukrem pudrem i muscavado, ewentualnie podlać dwoma łyżkami wody. Dusić, aż z jabłek zrobi się mus, doprawić rumem i cynamonem. Ostudzić.
Ciasto wyjąć z zamrażarki, odkroić 3/4 i tą częścią wylepić formę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy, a następnie śliwki pokrojone w podłużne paski. Całość pokryć startą na tarce pozostałą częścią ciasta. Posypać płatkami migdałowymi.
Piec w 180C przez 1h.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Panna cotta z pomarańczą i marakują
zupy
Ziemniaczany krem z boczkiem
na słodko
Mus gruszkowy z sosem waniliowym
Komentarze

19 responses to “Szarlotka ze śliwkami”

  1. Magda says:

    Najpiękniejsze chwile to te spędzone z mamą 🙂

  2. Karmel says:

    Cudowny czas, rodzinny….pysznie i z miłością!

  3. toPestka! says:

    pyyyyyysznie! 🙂

  4. Pyszne ciacho 🙂

  5. Anika says:

    Ciekawa propozycja na nieco odmienną formę szarlotki:)

  6. Ola says:

    jak zawsze przepysznie 😉

  7. madlene17 says:

    Jaki sielski, rodzinny klimat…:) Na takie chwile ciasto zawsze jest odpowiednie – zwłaszcza takie z sezonowymi owocami:)

  8. Marzena says:

    Szarlotka ze śliwkami? Ciekawe:-) My jesteśmy w domu szarlotkożercy, chętnie przetestuję Twoją wersję:-)

  9. Ivka says:

    Ciepło i rodzinnie, a całość dopełnia pyszna szarlotka, wspaniale!

  10. Amber says:

    Cudowny klimat,wspaniała szarlotka.
    Uściski Reniu!

  11. Amber says:

    Cudowny klimat,wspaniała szarlotka.
    Uściski Reniu!

  12. bielinka says:

    Różne, a najbliższe sobie osoby 🙂 A ciasto inne, jednak z daleka czuć, że pyszne 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  13. I have been examinating out some of your stories and i must say pretty nice stuff. I will surely bookmark your site.

  14. Zoe Jones says:

    Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However I am having troubles with your RSS. I don’t know why I can’t join it. Is there anyone else getting similar RSS issues? Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

  15. Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely helpful information particularly the last part I care for such information a lot. I was looking for this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.

  16. Jason Lee says:

    Apple also indicated how the display of the iPhone 4S will be somewhat greater than that of its predecessor. This important arcade game is founded on on gravity picture taking along with one several enhancements.

  17. Zoe Wright says:

    I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and interesting, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something not enough people are speaking intelligently about.

Leave a Reply

Your email address will not be published.