na słodko07.09.201314219
Szarlotka ze śliwkami
Smacznego
czytaj przepis

Tydzień z mamą.
Ona prasuje haftowaną firankę wykupioną w krakowskim sklepiku ze starociami, ja obieram jabłka.
Ona lepi pierogi, ja parzę jej drugą już filiżankę mlecznej kawy.
Ona otwiera okno i mówi, że pachnie jesienią, ja czuję jeszcze lato.
Ona przeciera kurze ze starych fotografii, ja sadzę nowe kwiaty doniczkowe.
Ona zachwyca się wrzosami, ja ratuję moje pelargonie z remontowej zawieruchy.
Na rynku kupujemy warzywne i owocowe skarby.
Ona pomidory na zupę, ja śliwki do szarlotki. 
Do domu znosimy koszyk z gruszkami i brzoskwiniami.
Domowo, wrześniowo, słodko.

Składniki:
300g mąki pszennej
80g cukru pudru
80g cukru muscavado
3 żółtka
170g zimnego masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1,2kg jabłek (użyłam antonówek)
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru muscavado
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka rumu
150g śliwek
50g płatków migdałowych
Wykonanie:
Z mąki, cukrów, masła i żółtek, wanilii (esencji i ziarenek) zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 2h.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, umieścić  w żeliwnym garnku, zasypać cukrem pudrem i muscavado, ewentualnie podlać dwoma łyżkami wody. Dusić, aż z jabłek zrobi się mus, doprawić rumem i cynamonem. Ostudzić.
Ciasto wyjąć z zamrażarki, odkroić 3/4 i tą częścią wylepić formę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy, a następnie śliwki pokrojone w podłużne paski. Całość pokryć startą na tarce pozostałą częścią ciasta. Posypać płatkami migdałowymi.
Piec w 180C przez 1h.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki na zimno
Sernik truskawkowy na zimno
serniki pieczone
Sernik banoffee z musem ananasowym i białą czekoladą
inne
Moje książki na Dzień Matki
Komentarze

19 odpowiedzi na “Szarlotka ze śliwkami”

  1. Magda pisze:

    Najpiękniejsze chwile to te spędzone z mamą 🙂

  2. Karmel pisze:

    Cudowny czas, rodzinny….pysznie i z miłością!

  3. toPestka! pisze:

    pyyyyyysznie! 🙂

  4. Anika pisze:

    Ciekawa propozycja na nieco odmienną formę szarlotki:)

  5. Ola pisze:

    jak zawsze przepysznie 😉

  6. madlene17 pisze:

    Jaki sielski, rodzinny klimat…:) Na takie chwile ciasto zawsze jest odpowiednie – zwłaszcza takie z sezonowymi owocami:)

  7. Marzena pisze:

    Szarlotka ze śliwkami? Ciekawe:-) My jesteśmy w domu szarlotkożercy, chętnie przetestuję Twoją wersję:-)

  8. Ivka pisze:

    Ciepło i rodzinnie, a całość dopełnia pyszna szarlotka, wspaniale!

  9. Amber pisze:

    Cudowny klimat,wspaniała szarlotka.
    Uściski Reniu!

  10. Amber pisze:

    Cudowny klimat,wspaniała szarlotka.
    Uściski Reniu!

  11. bielinka pisze:

    Różne, a najbliższe sobie osoby 🙂 A ciasto inne, jednak z daleka czuć, że pyszne 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  12. Megan Thomson pisze:

    I have been examinating out some of your stories and i must say pretty nice stuff. I will surely bookmark your site.

  13. Zoe Jones pisze:

    Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However I am having troubles with your RSS. I don’t know why I can’t join it. Is there anyone else getting similar RSS issues? Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

  14. Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely helpful information particularly the last part I care for such information a lot. I was looking for this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.

  15. Jason Lee pisze:

    Apple also indicated how the display of the iPhone 4S will be somewhat greater than that of its predecessor. This important arcade game is founded on on gravity picture taking along with one several enhancements.

  16. Zoe Wright pisze:

    I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and interesting, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something not enough people are speaking intelligently about.

Pozostaw odpowiedź Megan Thomson Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.