na słono14.09.201310116
Bazyliowe placuszki z cukinią i salami
Smacznego
czytaj przepis

Te kwiatuszkowe maleństwa można jeść jako dodatek do zupy-kremu lub po prostu solo. 
Smakują kapitalnie dzięki pysznemu połączeniu wybornych składników. Nie wymagają wielkiego nakładu pracy, a są oryginalnym dodatkiem do kolacji lub obiadu.
Największą ich fanką jest moja mama, która z dnia na dzień coraz bardziej docenia moja kuchnię;) A nie wspomnę, co wróżyła mi kilkanaście lat temu odnośnie moich zdolności i chęci kulinarnych…;)

 

 

/przepis zmodyfikowany z magazynu „To jest pyszne”/
Składniki na 8 sztuk:
400g mąki pszennej
200g masła
8 łyżek zimnej wody
15-20 listków świeżej bazylii
150g cukinii
6 plastrów kiełbasy salami
50g sera białego
50g sera żółtego
1 jajko
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
bazylia suszona
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Z mąki,masła i wody zagnieść ciasto. Do ciasta warto dodać posiekane
listki bazylii.Kule ciasta zawinąć w folie spożywcza.Schłodzić w lodówce
przez 40min.
Cukinię zetrzeć na tarce, umieścić w rondelku i podsmażyć z łyżką oliwy,
dodać pokrojone w paseczki salami, wycisnąć czosnek.Zestawić z ognia i
przestudzić. Ser żółty zetrzeć, biały pokruszyć i na koniec wbić jajko.
Całość dobrze wymieszać oraz doprawić do smaku sola, pieprzem oraz gałką
muszkatołową.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, a następnie każdą część na 4
mniejsze. Każdy kawałek rozwałkować na zgrabny okrągły placuszek,
nałożyć łyżkę farszu i delikatnie zagiąć brzegi, robiąc „falbankę”.
Układać na blasze,wierzchy posypać suszona bazylią, piec 40-50min w 180C.

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
inne
Premiera mojej drugiej książki „Niebo nad lasem”
serniki pieczone
Sernik malinowy
na słodko
Kruche ciasto ze śliwkami i migdałami
Komentarze

16 odpowiedzi na “Bazyliowe placuszki z cukinią i salami”

  1. Magda pisze:

    Jak one pięknie wyglądają! Aż szkoda zjadać chociaż pewnie trudno się powstrzymać bo wygladają na baaaardzo smaczne :-))

  2. Ola pisze:

    tyle roboty a znika w 5 minut 🙁

  3. Karmel pisze:

    ślicznie się prezentują, na pewno nikt nie przejdzie obojętnie:))

  4. Andźka pisze:

    Wyglądają zachęcająco te placuszki i co fajne, nie są smażone na głębokim tłuszczu. Wypróbuję na pewno!

  5. toPestka! pisze:

    bardzo fajne, częstuję się jednym!

  6. bielinka pisze:

    nie dość, że urocze, to jeszcze pyszne ! 🙂

  7. Wyglądają ciekawie, a do tego moja ulubiona cukinia i bazylia musi smakować pysznie 🙂

  8. karolina pisze:

    Moja mama z małą dozą podejrzliwości traktowała moje eksperymenty, ale jej uznanie było dla mnie na wagę złota:) częstuję się! wyglądają pysznie!
    p.s. witaj po "remontowej" przerwie!!:)

  9. karolina pisze:

    Moja mama z małą dozą podejrzliwości traktowała moje eksperymenty, ale jej uznanie było dla mnie na wagę złota:) częstuję się! wyglądają pysznie!
    p.s. witaj po "remontowej" przerwie!!:)

  10. Leah Arnold pisze:

    What your declaring is absolutely correct. I know that everybody have to say the identical issue, but I just consider that you set it in a way that everybody can recognize. I also adore the photos you put in here. They in shape so well with what youre hoping to say. Im confident youll get to so many people with what youve got to say.

  11. Megan Grant pisze:

    I used to be recommended this website by way of my cousin. I am now not certain whether this put up is written by way of him as nobody else know such unique approximately my problem. You are incredible! Thanks!

  12. Molly Peake pisze:

    Nice job, it’s a great post. The info is good to know!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.