serniki pieczone20.09.201389740
Sernik orzechowo-krówkowy
Smacznego
czytaj przepis
Czasem lubię takie dni tchnące lenistwem…Nie muszę nigdzie iść, niczego nie załatwiam… Wtedy może nawet padać deszcz, a i tak nie popsuje mi to humoru.
Włączam wtedy coś nastrojowego, spokojnego, czytam, odpisuję na zaległe maile, po prostu leniuchuję i korzystam z chwili tylko dla siebie.
Lato odchodzi, z szafy wyciągam cieplejsze swetry. I też jest dobrze, bo lubię jesień. A na narzekania innych, że pada, że zimno, że już dzień krótki, że zaraz pewnie jesienne przygnębienie nadejdzie, po prostu nie reaguję i nie poddaję się takim nastrojom.
A jeśli humor się popsuje, zawsze jest sernikowa alternatywa! Bo to moje ulubione ciasto.
 
To wersja orzechowo-krówkowa, bardzo kremowa, przepyszna. Sernik piekłam dla swojej koleżanki, więc prezentuję zdjęcia ciasta tylko w całości.

 

 

 

Składniki:
150 g orzechów włoskich
100 g herbatników
1 kg twarogu półtłustego

250 g mascarpone
200 g śmietanki 22%

1 op budyniu krówkowego

160 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej

90 g masła
1/2 łyżeczki olejku cytrynowego
5 jajek
czekoladki mleczne do ozdoby
likier /sos karmelowy do ozdoby
perełki cukrowe do ozdoby
Wykonanie:
Orzechy i herbatniki zmiksować w blenderze. Kilka sztuk orzechów odłożyć
do ozdoby. Stopić masło, wymieszać z mieszanką orzechowo-ciasteczkową.
Dno tortownicy (24cm) wyłożyć folią aluminiową w taki sposób, aby
wystającymi kawałkami folii obłożyć tortownicę od zewnątrz. Przełożyć
mieszankę do tortownicy i wylepić dno oraz brzegi. Schłodzić w lodówce.
Zmielony dwukrotnie twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem, dodawać po
jajku, następnie śmietankę, esencje i olejek. Na samym końcu wsypać
budyń oraz kieliszek likieru lub sosu karmelowego. Masę przelać na
schłodzony spód ciasteczkowo-orzechowy.
Piekarnik nagrzać do 180C. Najgłębsza blaszkę napełnić gorąca wodą i
umieścić na najniższej półce piekarnika. Na kratce nieco wyżej umieścić
sernik, pamiętając, aby tortownica była owinięta z zewnątrz folią
aluminiową.
Piec 60-70min w 160C.
Schłodzony wysmarować likierem lub sosem karmelowym. Ozdobić orzechami, cukrowymi perełkami i czekoladkami.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Świąteczny sernik z żurawiną i bożonarodzeniowa opowieść
na słono
Papardelle primavera
na słodko
Ciasto dyniowo- pomarańczowe z kardamonem i polewą karmelową
Komentarze

40 responses to “Sernik orzechowo-krówkowy”

  1. Magda says:

    wygląda lepiej niż z nie jednej cukiernii! :-))

  2. Ola says:

    ładnie ozdobiony!

  3. Amber says:

    Reniu,
    no proszę…
    Kusisz tak ,że wyjęłam z lodówki krem karmelowy.
    Boski sernik!

  4. dlaczego Ty mi to robisz?? po kolejnym zakręconym i głodnym dniu serwujesz mi ulubione smaki, po jakie trudno sięgnąć…echhhh…

    miłego weekendu Reniu 🙂

  5. p.s. przepis zapisuję u siebie w polecanych postach 😉

  6. madlene17 says:

    Piękna dekoracja, już nie wspomnę o rewelacyjnym połączeniu smaków:) Po prostu rewelacja:)

  7. Karmel says:

    piękny! zapisuję i na pewno któregoś dnia zrobię, może dla Mamy w październiku…och cudny jest!

  8. Marzena says:

    Renia,te krówki mają moc przyciągania:-) A udekorowany jak z najlepszej cukierni:-))

  9. Ten sernik way gelada niesamowicie:-)

  10. Aska gotuje says:

    Rewelacyjny ,piekny:)a przepis kradne do wyprobowania:)Pozdrawiam:)Aska

  11. Ola says:

    teraz będzie za mną chodził… sernik!

  12. bielinka says:

    z takim sernikiem jesienna chandra nie ma szans! 🙂

  13. Marta says:

    jesteś prawdziwą królową słodkości!! cudownie sie prezentuje!

  14. Andźka says:

    Ale ta Twoja koleżanka ma dobrze- też chciałabym dostać taki sernik 😉

  15. Elexis says:

    Sernikowa alternatywa jest bardzo fajną alternatywą:) Ja myślałam, że nie poddam się jesiennej depresji, byłam bojowo nastawiona…ale czuję, że przegrywam;) Chyba muszę sobie sernik upiec, tylko bez orzechów – jestem uczulona:)

  16. Karolina says:

    wygląda świetnie 🙂 przepis dodany do ulubionych 🙂

  17. Ten sernik wygląda niebiańsko!

  18. Jak pięknie ozdobiony! 🙂

  19. Piękny jest!

  20. Sosna says:

    Genialny! 🙂

  21. Kaś says:

    Nawet talerzyk po nim bym oblizała 🙂 kocham krówki!

  22. Aga says:

    Przepiękny – taki złoty, zazdroszczę Tobie stosunku do jesieni – u mnie jest znacznie mniej przychylny, co często manifestuję. Taki sernik myślę, że świetnie by złagodził to moje maruderstwo 🙂

    • Kiedyś nie doceniałam jesieni i też smęciłam zamiast cieszyć się cudnymi kolorami i chłodniejszym, ale przyjemnym powietrzem. A sernik? Ja polecam go na każdą porę roku, optymiście i marudzie!;)

  23. Bella Avery says:

    Ridiculous story there. What happened after? Good luck!

  24. Carolyn Rees says:

    wonderful issues altogether, you just gained a new reader. What may you recommend in regards to your submit that you simply made a few days ago? Any positive?

  25. Neo Tokyo offers fast-paced online gameplay, not unlike titles such as Call of Duty and Counter Strike. You ought to be ready to rapidly write and abandon locations and capitalize on adversaries who’re not as fast as you. Utilizing success of Point in time Life, virtual reality simulations have be given their own nowadays 5 years.

  26. Great remarkable issues here. I am very happy to peer your article. Thank you a lot and i’m taking a look ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?

Leave a Reply to cook and look Cancel reply

Your email address will not be published.