na słodko03.10.201330527
Tarta morelowo-melonowa
Smacznego
czytaj przepis

To jeszcze mój wakacyjny wypiek. 
Zniknął w ciągu jednego dnia zaraz po upieczeniu.
Do tarty można wykorzystać przeróżne owoce, tym razem skomponowałam składniki na pomarańczowo. Świeże morele i glazura z konfitury melonowej sprawiły, że czekoladowy spód zyskał na fantastycznym smaku i aromacie!
Polecam!

Składniki:
100g masła
230g mąki pszennej
2 żółtka
120g cukru pudru
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
200g moreli
3 łyżki konfitury melonowej
50g płatków migdałowych
1 łyżka golden syrup
Wykonanie:
Z mąki, cukru, żółtek, kakao, esencji i golden syrup zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i schłodzić przez 1h.
Schłodzone ciasto podzielić – na większą część(2/3) i mniejszą (1/3).
Formę do tarty wylepić większą częścią ciasta.Rozsmarować konfiturę
melonową. Następnie wyłożyć umyte i przepołowione morele. Następnie
pozostałą część ciasta “pokruszyć” po wierzchu. Na samym końcu ciasto
potrzepać płatkami migdałowymi.
Piec w 170C przez ok. 45minut.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Sernik bakaliowy
na słodko
Śniadanie podniebienia warte – malinowa manna z figami
na słodko
Crumble z truskawkami i migdałami
Komentarze

27 responses to “Tarta morelowo-melonowa”

  1. Dominika says:

    nie dziwię się, że ta tarta zniknęła tak szybko- wygląda fantastycznie! 🙂

  2. Elexis says:

    Chciałam napisać dokładnie to samo co Dominika – nie dziwię się, że tarta zniknęła tak szybko. Sama pewnie zjadłabym ją całą:P

  3. Amber says:

    Reniu,
    tarta doskonała!
    Co za smaki.
    Pozdrawiam Cię ciepło.

  4. W kuchni Uli says:

    mmm jaka piękna!

  5. Gosia says:

    Cudnie wygląda:)

  6. Karmel says:

    och , to dopiero raj dla podniebienia;)

  7. Ola says:

    tak myślałam, bo moich ukochanych moreli już w sklepach nie ma:(

  8. Monika W says:

    cudownie się prezentuje ta tarta nigdy nie jadłam połączenia tych smaków muszę koniecznie to zmienić i zrobić 🙂

  9. Marzena says:

    Ależ bogactwo smaków, whmm – pycha:-)

  10. Sosna says:

    Nie dziwne, że tak szybko znika, wszystko co robisz jest zapewne tak pyszne 🙂

  11. Kasia Cukier says:

    Renatko, ach te Twoje wypieki 🙂 mogę do Ciebie wpadać na takie ciasta? 🙂 ta tarta wygląda tak smacznie, że aż żal ją zjadać 😉

  12. bielinka says:

    czuje jak musiała smakować!

  13. Kaś says:

    W ogóle się nie dziwię, że zniknęła tak szybko. Intrygujący pomysł z oddaniem melona

  14. Marta says:

    tarta na ciemnym spodzie, super pomysł! wygląda baaardzo smakowicie 🙂

  15. Ola says:

    ostatnio ciągle szukam przepisów na coś takiego 😉

  16. This is a sensible blog site. I mean it. You have so considerably expertise about this matter, and so substantially enthusiasm. You also know how to make individuals rally behind it, clearly from the responses. Youve got a style and design the following thats not too flashy, but makes a statement as large as what youre saying. Wonderful position, in truth.

  17. Thanks for your write-up. I would love to say that the first thing you will need to conduct is determine whether you really need fixing credit. To do that you have got to get your hands on a duplicate of your credit profile. That should never be difficult, considering that the government necessitates that you are allowed to be issued one no cost copy of your own credit report per year. You just have to request that from the right people today. You can either find out from the website owned by the Federal Trade Commission or even contact one of the leading credit agencies directly.

  18. I couldn’t refrain from commenting. Perfectly written!

  19. I absolutely love your site.. Great colors & theme. Did you create this web site yourself? Please reply back as I’m looking to create my very own site and would like to find out where you got this from or just what the theme is called. Thank you!

  20. Gordon Payne says:

    whoah this blog is great i really like studying your posts. Stay up the great work! You recognize, lots of individuals are searching around for this info, you can aid them greatly.

  21. My family always say that I am wasting my time here at web, except I know I am getting experience everyday by reading such pleasant content.

Leave a Reply to Bernadette Alsop Cancel reply

Your email address will not be published.