na słodko29.10.201336327
Bakaliowe zawijaski
Smacznego
czytaj przepis

Październikowy świt.
W tym roku wyjątkowo piękny ten miesiąc.
Dla mnie akurat najpiękniejszy w życiu, bo ” jakby niebo wysypało z fartuszka milion gwiazd”. 
A do mnie spadła ta Jedna.

* Katarzyna Michalak “Przepis na szczęście”

/przepis z  asia-white-kitchen.blogspot.com/

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
100g rodzynek
100g żurawiny
100g orzechów włoskich
50g orzechów laskowych
50g pokruszonej gorzkiej czekolady
2 łyżki miodu
2 łyżki syropu karmelowego
Wykonanie:
Ciasto francuskie delikatnie rozwinąć i wysmarować dokładnie cały jego prostokąt miodem i syropem.
Na całości rozłożyć namoczone wcześniej i odsączone rodzynki i żurawinę, posiekane orzechy laskowe, włoskie i czekoladę. Ciasto zwinąć w rulon od dłuższego boku. Pokroić na 8-10 części. Tak przygotowane zawijaski umieścić w silikonowych foremkach do muffinek. 
Piec 30-40min.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Herbata z macierzanki, lawendy i źdźbła mursalskiego
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.6 – Barcelona cz.1
serniki pieczone
Wytrawny sernik z kozim serem, czarną soczewicą i konfiturą z żurawiny
Komentarze

27 responses to “Bakaliowe zawijaski”

  1. Karmel says:

    Zawijaski bardzo apetyczne:)
    A Ciebie Kochana gorąco pozdrawiam!

  2. W kuchni Uli says:

    mega apetyczne!

  3. Ola says:

    Renula, to już?

  4. Dominika says:

    ja zabieram sobie je w wersji bez rodzynek 🙂

  5. madlene17 says:

    Piękny ten przepis na szczęście…:)
    A zawijaski przepyszne:)

  6. Aska gotuje says:

    apetycznie wyglądają:)

  7. Amber says:

    Reniu,gratuluję październikowego Szczęścia!
    A zawijasek jeden porywam…

  8. gin says:

    Wyglądają smakowicie 🙂

  9. Anette says:

    Uwielbiam dodatek żurawiny 🙂

  10. Karolina says:

    Świetne !!

  11. Marzena says:

    Do pogryzania idealne. Ciesz się tym szczęściem jak najdłużej:-))!

  12. Sosna says:

    Uwielbiam ciasto francuskie pod każdą postacią, a w zawijasach chyba najbardziej 🙂

  13. Kaś says:

    wspaniałe! pewnie ciężko poprzestać na jednym 🙂

  14. Anika says:

    Jakie pyszności!! Uwielbiam takie słodkie przekąski:)

  15. Today i,m going to show you how to got a new IPhone 5s, how to got free macbook, how to get free IPad,by legit way i already got 1 ,it’s new distributor for Apple company ,and want to make hard campaign to Apple,

  16. Lily Allan says:

    Hello. fantastic job. I did not anticipate this. This is a fantastic story. Thanks!

  17. Sue Nolan says:

    Appreciation to my father who told me on the topic of this website, this blog is genuinely remarkable.

  18. Zoe Walsh says:

    The scientific revolution that was ushered in by the thorough probing of the cell has spawned many new disciplines aand applications.

Leave a Reply

Your email address will not be published.