na słodko08.11.201314921
Ciasto madeira ze śliwkami i sokiem pomarańczowym
Smacznego
czytaj przepis

Jest przepyszne.
I kropka.
A patrzenie na innych, jak je wcinają – bezcenne.

/źródło: maggiegotuje.blogspot.com/
przepis z moimi zmianami
Składniki:
200g masła
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160g cukru muscavado
1 pomarańcza
4 jajka
100g mielonych migdałów
500g śliwek
100g czekolady mlecznej
Wykonanie:
Masło utrzeć na puch, dodać cukier muscavado, miksować do rozpuszczenia
się cukru. Następnie wbijać po jajku, dodać migdały, skórkę otartą z
pomarańczy i wycisnąć z niej sok. Mąkę przesiać z proszkiem i miksować
na najniższych obrotach do połączenia się składników.
Umyte i wypestkowane śliwki przekroić na ćwiartki. 2/3 śliwek wrzucić do masy i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy (24cm) lub kwadratowej foremki wyłożonej
papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć pozostałe ćwiartki śliwek.
Piec ok. 60 minut do suchego patyczka.
Przestudzone ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
serniki pieczone
Sernik pistacjowy
na słono
Wykwintny pstrąg z cytryną, pesto z bazylii, szpinaku, mięty i migdałów
na słodko
Babka z żurawiną
Komentarze

21 odpowiedzi na “Ciasto madeira ze śliwkami i sokiem pomarańczowym”

  1. Agata pisze:

    Nie wątpię, że jest przepyszne 🙂 Czekolada, śliwki, pomarańcze – uwielbiam!

  2. elamorela pisze:

    Połączenie śliwek z czekoladą do mnie przemawia 🙂 Póki jeszcze śliwki są do zdobycia warto spróbować zrobić.

  3. Ola pisze:

    rzeczywiście, pycha!

  4. Karmel pisze:

    wierzę, że jest pyszne! ale nie wiem, czemu ja na wieczór oglądam takie rzeczy…teraz będę buszować po szafkach, żeby czymś zaspokoić chęć na ciasto:)

  5. gin pisze:

    Wygląda cudnie 🙂

  6. Sosna pisze:

    Też bym je chętnie wcinał 😀

  7. Kaś pisze:

    Jak ze śliwkami to biorę w ciemno 🙂

  8. Marzena pisze:

    I ja biorę w ciemno:-) Wygląda super:-)

  9. Na pewno smaczne, a jak pięknie nam podano:)

  10. Amber pisze:

    Musi obłędnie smakować!
    Sama nazwa o tym mówi: Madeira to wyspa i wino.

  11. Ivka pisze:

    Kuszące ciacho!

  12. Daria pisze:

    Chyba gdzieś po sąsiedzku wproszę się na kawałek:)

  13. Łucja pisze:

    pyszne ciasto 🙂 z przyjemnością bym zjadła!

  14. Decide on a basket for someone who appreciates the finer things in life, or you deserve to celebrate with the best not only a smart choice, but also an easy choice. Extra-brut is very dry; brut is dry; extra-dry is slightly sweet and demi-sec is a sweet sparkling wine. In fact wines have become an integral part of everyday lunch and dinners in most countries with brands such as Casa Larga Bianco 1.My website champagne (Stormy)

  15. Paul Duncan pisze:

    Thanks for finally talking about > cfl | Sharpe Funeral Home, Inc. | Obituaries my website 12bet bonus

  16. Yvonne Ince pisze:

    Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

  17. I like what you guys tend to be up too. Such clever work and reporting! Keep up the terrific works guys I’ve incorporated you guys to my personal blogroll.

  18. Fiona Smith pisze:

    Thanks for any other informative website. Where else may I am getting that type of info written in such an ideal manner? I have a venture that I’m just now operating on, and I have been at the glance out for such information.

Pozostaw odpowiedź Elexis Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.