Jak ostatni powiew lata.
Słodki obiad.
Pełen owoców, smaków, zapachów.
Prosty, więc taki zawsze jest najlepszy.
Składniki:
2 jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
200g serka mascarpone
3 jajka
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
4 łyżki jogurtu o smaku owoców leśnych
maliny
borówki
truskawki
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i
5-6min obgotować. Odcedzić, zmiksować na mus, doprawić cynamonem.
Jajka z cukrem zmiksować na kogel-mogel, dodawać po łyżce serka
mascarpone, następnie esencję i schłodzony mus. Na koniec przesiać mąkę i
delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować na najmniejszych
obrotach miksera.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką nabierać masę, formować małe placuszki. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron.
Wyłożyć na talerz,polać jogurtem, udekorować dowolnymi owocami.
Smacznego!
Z przepisu wychodzi ok.15 sztuk.
Wyglądają pysznie ! Przywołałaś tymi owocami trochę lata 😉
Taki miałam zamiar!;)
A mnie jest szkoda lata i …tych wspaniałych smaczków 🙂
Częstuję się jednym racuszkiem, bo język mi ucieka…;-)
To ja dokładam drugiego na repetę;)
świetny przepis!
Bardzo smakowite
Takie racuszki są idealne w wolny od pracy dzień na śniadanko 🙂
A tak!;)
jak na nie patrzę to aż chce sie krzyknąć "lato! wracaj!" 🙂
mmmm miłe wspomnienie wakacji:))
W taką pogodę letni obiad tudzież deser od razu poprawiają humor:)
No nie?;)
pyszne i zdrowe:)
takie specjały uwielbiają moje dzieciaki, wciągnęłyby w minutę 🙂
Na zdrowie im! 😉
Dawno nie robiłam racuchów, a są takie smakowite. Przypomniałaś mi o tych pysznościach!:)
pyszne racuszki 🙂 lato mi się zamarzyło 🙂
zawartość tego naczynka aż krzyczy "zjedz mnie" 🙂
Ale świetne racuchy i te świeże owoce, pachnie latem.
Wyglądają świetnie 🙂