na słodko03.12.20131200623
Cytrynowa babka piaskowa
Smacznego
czytaj przepis

Doskonała o poranku na śniadanie z dżemem jak i po południu na deser do kawy lub herbaty.
Lekka, puchata, z wyraźnym posmakiem cytryny.
Prosta i pyszna.

/przepis z mojewypieki.com/
Składniki:  w temperaturze pokojowej

5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
200g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 2 cytryn
Wykonanie:
Całe jajka ubić mikserem do podwojenia objętości. Powoli dodawać cukier puder i miksować. Przesiać mąkę i proszek oraz startą skórkę z cytryn, całość zmiksować na najmniejszych obrotach miksera.
W rondelku stopić masło, gorące dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie.
Masę przelać do formy na babkę lub małej tortownicy do 2/3 wysokości. Piec do “suchego patyczka” w 170C przez 50-60minut. 
Udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
sałatki
Wiosenna sałatka z fetą i jajkiem
inne
O tym, że zdecydowałam się na krok do przodu…Post niekulinarny.
na słodko
Bliny na słodko z konfiturą morelową
Komentarze

23 responses to “Cytrynowa babka piaskowa”

  1. Ola says:

    Fajnie wyrośnięta!

  2. teenager ;) says:

    puszysta babka – bardzo lubię! najlepsza do kawy czy kubka mleka 🙂

  3. gin says:

    Wspaniale wyrosła 🙂

  4. Aska gotuje says:

    ale apetyczna! śliczną drobna strukturę ma w przekroju wyobrażam sobie jak jest delikatna i puszysta super!:)

  5. vermilion says:

    bosko wygląda! moja ulubiona;)

  6. Karmel says:

    śliczna, taka słoneczna, na pewno pyszna!

  7. Malwinka says:

    Pięknie wyrośnięta 🙂

  8. W kuchni Uli says:

    cudownie Ci wyszła!

  9. Marzena says:

    Jak moja mama ja piecze, to wszystkie dzieciaki zajadają:-)) Pyszna:-)

  10. Kaś says:

    wygląda na niezwykle lekką – pięknie wyrosła

  11. Potravel says:

    Pięknie wyrosła, ja niestety do pieczenia mam prawie 2 lewe ręce:)

  12. Sosna says:

    Jaka cudowna i jeszcze ten dżem *.*

  13. Anika says:

    Pysznie wygląda i zapewne tak smakuje:)

  14. madlene17 says:

    Niezwykle puszysta – niczym chmurka cytrrynowa:)

  15. karolina says:

    Nie wiem czy bardziej zachwycam się poprzednim sernikiem czy tą babką! stwierdziłam ostatnio że w XXI wieku powinna być opcja smakowania potraw dostępnych w sieci:) Zwłaszcza jak patrzę na takie zdjęcia!

  16. kolor piękny i wyrosła idealnie

  17. Niezwykła, puszysta i delikatna, a ta konfitura! Dopełnienie szczęścia.Przyznaję,że jeszcze nie robiłam babki wyłącznie z mąki kartoflanej. Muszę spróbować, zapisuje sobie przepis.

  18. Hey there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? Thank you

  19. No Cheat ensures that all the players are playing on a level playing field, which will be sure to raise the popularity of your server. If you’re lacking ingenuity, you need not be ashamed. The detailed specification for this vessel is a guideline only and provided by Boat Showrooms of Harleyford.Here is my blog minecraft

  20. Sarah Bailey says:

    you are really a good webmaster. The website loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you’ve done a great job on this topic!

  21. Andrew Bower says:

    Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

  22. I have been reading out some of your articles and it’s pretty clever stuff. I will make sure to bookmark your blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published.