na słodko03.12.20131146723
Cytrynowa babka piaskowa
Smacznego
czytaj przepis

Doskonała o poranku na śniadanie z dżemem jak i po południu na deser do kawy lub herbaty.
Lekka, puchata, z wyraźnym posmakiem cytryny.
Prosta i pyszna.

/przepis z mojewypieki.com/
Składniki:  w temperaturze pokojowej

5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
200g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 2 cytryn
Wykonanie:
Całe jajka ubić mikserem do podwojenia objętości. Powoli dodawać cukier puder i miksować. Przesiać mąkę i proszek oraz startą skórkę z cytryn, całość zmiksować na najmniejszych obrotach miksera.
W rondelku stopić masło, gorące dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie.
Masę przelać do formy na babkę lub małej tortownicy do 2/3 wysokości. Piec do „suchego patyczka” w 170C przez 50-60minut. 
Udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.6 – Barcelona cz.2
serniki pieczone
Sernik pistacjowy
serniki na zimno
Malinowo-jagodowy sernik na zimno
Komentarze

23 odpowiedzi na “Cytrynowa babka piaskowa”

  1. Ola pisze:

    Fajnie wyrośnięta!

  2. teenager ;) pisze:

    puszysta babka – bardzo lubię! najlepsza do kawy czy kubka mleka 🙂

  3. gin pisze:

    Wspaniale wyrosła 🙂

  4. Aska gotuje pisze:

    ale apetyczna! śliczną drobna strukturę ma w przekroju wyobrażam sobie jak jest delikatna i puszysta super!:)

  5. vermilion pisze:

    bosko wygląda! moja ulubiona;)

  6. Karmel pisze:

    śliczna, taka słoneczna, na pewno pyszna!

  7. Malwinka pisze:

    Pięknie wyrośnięta 🙂

  8. W kuchni Uli pisze:

    cudownie Ci wyszła!

  9. Marzena pisze:

    Jak moja mama ja piecze, to wszystkie dzieciaki zajadają:-)) Pyszna:-)

  10. Kaś pisze:

    wygląda na niezwykle lekką – pięknie wyrosła

  11. Potravel pisze:

    Pięknie wyrosła, ja niestety do pieczenia mam prawie 2 lewe ręce:)

  12. Sosna pisze:

    Jaka cudowna i jeszcze ten dżem *.*

  13. Anika pisze:

    Pysznie wygląda i zapewne tak smakuje:)

  14. madlene17 pisze:

    Niezwykle puszysta – niczym chmurka cytrrynowa:)

  15. karolina pisze:

    Nie wiem czy bardziej zachwycam się poprzednim sernikiem czy tą babką! stwierdziłam ostatnio że w XXI wieku powinna być opcja smakowania potraw dostępnych w sieci:) Zwłaszcza jak patrzę na takie zdjęcia!

  16. kolor piękny i wyrosła idealnie

  17. SMAKOWE KUBKI pisze:

    Niezwykła, puszysta i delikatna, a ta konfitura! Dopełnienie szczęścia.Przyznaję,że jeszcze nie robiłam babki wyłącznie z mąki kartoflanej. Muszę spróbować, zapisuje sobie przepis.

  18. Ella Davidson pisze:

    Hey there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? Thank you

  19. No Cheat ensures that all the players are playing on a level playing field, which will be sure to raise the popularity of your server. If you’re lacking ingenuity, you need not be ashamed. The detailed specification for this vessel is a guideline only and provided by Boat Showrooms of Harleyford.Here is my blog minecraft

  20. Sarah Bailey pisze:

    you are really a good webmaster. The website loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you’ve done a great job on this topic!

  21. Andrew Bower pisze:

    Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

  22. Alison Mackay pisze:

    I have been reading out some of your articles and it’s pretty clever stuff. I will make sure to bookmark your blog.

Pozostaw odpowiedź vermilion Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.