na słodko15.12.201359127
Tort chałwowy
Smacznego
czytaj przepis

Grudzień jak nie grudzień. Bez śniegu, bez szczypiącego mrozu. Przed kawiarniami na zewnątrz nadal wystawione stoliki. Przed sklepem stoi ktoś przebrany za Mikołaja. Widzę, jak częstuje podbiegające do niego dzieci słodyczami w wiklinowym koszu. Światełka choinkowe migoczą z tylu wystaw, lecz nie mogą konkurować z pięknymi jeszcze promieniami słońca…
Świąteczne melodie w każdym sklepie, restauracji. Ale świąt jeszcze jakoś nie czuć…

 Bardzo prosty przepis na tort z chałwą. Lekki, szybki biszkopt plus pyszny, budyniowy krem ze słodką chałwą. Spróbujcie!

Składniki:
ciasto:
3 budynie czekoladowe
 1/2 szklanki cukru pudru
6 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki pszennej
herbata z cytryną i sokiem malinowym do nasączenia blatów (opcjonalnie)
krem:
200g chałwy
200g miękkiego masła
2,5 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
1 łyżeczka esencji waniliowej
Wykonanie:
Białka ubijam z cukrem, po chwili dodaję żółtka, na samym końcu
przesiewam mąkę, proszek i budynie czekoladowe. Masę przekładam do
formy, piekę 30min w 180C. Po wystudzeniu ciasto kroję na 2 placki,
które ponczuję herbatą z cytryna i sokiem malinowym.
 Masło ucieram na puch. Budynie waniliowe przyrządzam z 2,5 szklankami
mleka. Nie dodaje juz cukru, gdyż dodana później chałwa odpowiednio
dosłodzi krem. Wystudzony budyń dodaje partiami do masła. Na końcu
wrzucam chałwę i jeszcze chwilkę miksuję. Przekładam placki, zostawiając
sobie trochę masy na wysmarowanie wierzchu. Na końcu ozdabiam ciasto
tartą czekoladą.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Rozwiązanie konkursu sernikowego
na słodko
Domowe lody jagodowe
na słodko
Na planie programu “Ewa gotuje”, czyli jeden dzień z Ewą Wachowicz
Komentarze

27 responses to “Tort chałwowy”

  1. Natalie says:

    Zgadzam się ten grudzień bardziej na listopad pasuje 🙁
    Ale ten tort musiał być słodki ! Uwielbiam takie 🙂

  2. Wbrew wszystkiemu, torcik nie jest z tych, które "zasładzaja":)

  3. kulinarna148 says:

    Super połączenie smaku, pychotka 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

  4. Ola says:

    dla mnie niech zima będzie tylko na Święta:)

  5. Kasia Cukier says:

    jeszcze nie robiłam wypieków z chałwą, a Twój torcik Renatko mnie zachęcił 😉

  6. Marzena says:

    Mimo, że ja raczej nie tortowa, to Twoja propozycja Reniu mi się bardzo podoba:-)

  7. Karmel says:

    Reniu Ty to wiesz jak mi narobić smaku! ale bym jadła i jadła!:)))

  8. madlene17 says:

    Ja też jeszcze świąt nie czuje, choć światecznych rzeczy wkoło pełno..Cóż, pewnie tuż przed samymi świętami coś odczuję…na pocieszenie częstuję się kawałkiem tego pysznego tortu:)

  9. Dałabym się namówić na choć mały kawałek tego tortu, oczywiście 🙂

  10. Aga says:

    Z pewnością nie umiałabym poprzestać na jednej porcji, wszystko z motywem chałwy niezwykle mi się podoba. Tort wygląda cudownie!!

  11. Marta says:

    nigdy nie jadłam takiego tortu, ale miałabym wielką ochotę skosztować, szczególnie, że moja córka jest fanką chałwy. chałwa i marcepan to jej ukochane słodycze 🙂
    tort zrobię jej na urodziny

  12. torcik jak marzenie, kiedyś robiłam krem z chałwą i był pyszny, więc Twój tort z pewnością też taki jest

  13. Anonimowy says:

    Czy to na pewno ma być tylko 1 łyżka mąki pszennej ?

  14. Anonimowy says:

    Ile budyniów waniliowych należy użyć do kremu???

  15. Anonimowy says:

    jak duza tortownica powinna byc??

  16. Ja robiłam w małej -22cm, dlatego wyszedł wysoki. Jeśli użyjesz większej, 24 lub 26cm, tort będzie niższy. Można dowolnie 😉

  17. That is really attention-grabbing, You’re an excessively professional blogger. I’ve joined your rss feed and stay up for searching for extra of your great post. Also, I’ve shared your web site in my social networks

  18. Hi, everything is going perfectly here and ofcourse every one is sharing facts, that’s in fact good, keep up writing.

Leave a Reply to Kasia Cukier Cancel reply

Your email address will not be published.