na słodko18.12.201312714
Muffinki miodowe z bakaliami
Smacznego
czytaj przepis

Powrót z długiego, grudniowego spaceru jest kapitalnym pretekstem do zaparzenia kawy i posmakowania takiej muffinki z bakaliowym nadzieniem, miodowym posmakiem i …świątecznym zapachem.
Polecam, bo babeczki są proste i szybkie do przygotowania.

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
150g masła
3 jajka
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki cukru muscavado
1/4 szklanki miodu płynnego
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g suszonej żurawiny
50g rodzynek
Wykonanie:
Suche składniki wymieszać ze sobą. Żurawinę i rodzynki namoczyć. Masło
utrzeć z cukrem brązowym i muscavado, dodawać po jajku i miksować.Wlać
miód, raz jeszcze zmiksować i przesiać suche składniki. Na sam koniec
dodać mleko i odcedzone bakalie,całość delikatnie wymieszać szpatułką.
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciastem wypełnić papilotki do wypieku muffinek. Piec w 170-180C przez 35minut.
Udekorować dowolnie, np.stopioną czekoladą z łyżką miodu i łyżką wody oraz posiekanymi orzechami.
Z przepisu wychodzi 14szt muffinek.
/inspiracja: mojewypieki.com/

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Tort kawa cappuccino z truflą
zupy
Zupa-krem z czerwonej soczewicy
serniki pieczone
Sernik dyniowo-imbirowy
Komentarze

14 odpowiedzi na “Muffinki miodowe z bakaliami”

  1. Ola pisze:

    nie wiem czy z braku czasu moje świąteczne pieczenie nie skończy się właśnie na babeczkach:)

  2. Karmel pisze:

    takie małe co nieco w sam raz do zjedzenia jeszcze przed Świętami:))

  3. Anna pisze:

    Pyszne muszą być, w sam raz na święta 🙂

  4. Marzena pisze:

    Od samego patrzenia zrobiłam się głodna:-))

  5. Fajnie wyglądaja w tych foremkach 🙂 !

  6. Amber pisze:

    Śliczne babeczki,urocze foremki!
    Smakuję oczami.

  7. Anonimowy pisze:

    Świetne babeczki 🙂 Ale mam takie pytanie… Mam gotowe nadzienie mincemeat i chciałabym wykorzystać je do środka muffinków, nie mieszane z ciastem muffinkowym itp. Czy to nadzienie nada się do tego i będzie dobrej konsystencji po pieczeniu? Wiem np, że powidła wsiąkną w ciasto przy pieczeniu 🙁

  8. Keith Gill pisze:

    Hi there just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running off the screen in Firefox. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem resolved soon. Cheers

  9. Someone essentially assist to make significantly articles I would state. This is the very first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the analysis you made to make this actual post incredible. Magnificent job!

  10. Anne Manning pisze:

    I’m curious to find out what blog platform you are utilizing? I’m experiencing some small security issues with my latest blog and I’d like to find something more safe. Do you have any suggestions?

  11. Dominic Grant pisze:

    Spot on with this write-up, I truly think this web site needs a lot more consideration. I’ll probably be once more to read significantly much more, thanks for that info.

  12. Simon Ince pisze:

    I am commenting to let you be aware of what a exceptional discovery my friend’s child encountered viewing your webblog. She learned plenty of things, with the inclusion of how it is like to have an excellent teaching mood to let many people with ease learn a number of very confusing things. You actually did more than my expectations. Thanks for coming up with those invaluable, healthy, educational as well as easy tips about the topic to Jane.

  13. Liking the post.. all the best Liking the post.. thanks for your insight sure, analysis is paying off. Good feelings you might have here..

Pozostaw odpowiedź Kulinarna Fuzja Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.