serniki pieczone21.12.20132798
Sernik włoski z ricottą na orzechowo-rumowym spodzie z herbatą Earl Grey
Smacznego
czytaj przepis

Postanowiłam, że upiekę sernik z ricottą. Po raz pierwszy. Zawsze zastanawiałam się, jaką konsystencję i smak nada serownikowi serek ricotta. Nie zawiodłam się. Sernik jest lekki jak puch, moja mama przyrównała go do lodów. Dzięki startej skórce z cytryny i pomarańczy, ciasto ma ciepły, słodki, cytrusowy aromat. Świetne! A spód do sernika to już inna, pyszna bajka, którą sama sobie wymyśliłam!

Składniki:
500g serka ricotta
200g sera twarogowego
skórka z 1/2 cytryny
skórka z 1/2 pomarańczy
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 jajka
spód:
100g herbatników
50g orzechów laskowych
2 łyżeczki rumu
5 łyżek mocnej herbaty Earl Grey
Wykonanie:
Spód: ciasteczka z orzechami rozdrobnić w blenderze. Dodać rumu i naparu z herbaty. Wymieszać. Mieszanka herbatnikowa powinna być dobrze wilgotna.Taką masą przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam małej, 18-centymetrowej).
Masa serowa: ricottę utrzeć z serem twarogowym oraz żółtkami, esencją i cukrem pudrem. Dodać startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Na sam koniec dosypać mąkę ziemniaczaną. Ja do masy dodałam także kilka łyżeczek herbaty Earl Grey. Białka ubić osobno, delikatnie połączyć z masą za pomocą drewnianej szpatułki. Masę serową przełożyć do tortownicy.
Sernik wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika, zaraz do włożeniu zmniejszyć temp. do 170C i piec 1h15min.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Smażona flądra z pikantną salsą i aromatycznym ryżem
na słodko
Torcik jagodowo-czekoladowy na zimno
na słodko
Koktajl brzoskwiniowy z truskawkami i awokado
Komentarze

8 responses to “Sernik włoski z ricottą na orzechowo-rumowym spodzie z herbatą Earl Grey”

  1. Karmel says:

    Renia Twoje serniki są mega apetyczne! Aż ślinka cieknie:)
    Wesołych Świąt Kochana, wszystkiego dobrego!

  2. Ola says:

    ja z ricotty bardzo lubię, taki kremowy

  3. Marta says:

    ten spód rewelacja! całość wygląda pysznie!

  4. Aska gotuje says:

    i jak tu nie zgrzeszyć:)Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt!

  5. Marzena says:

    Reniu, spód faktycznie rewelacyjny:-) Wykorzystam i upieką Twój serniczek już wkrótce:-))

  6. Weronika says:

    Niebo w gębie! Szczęśliwego nowego roku i samych udanych wypieków!

  7. Excellent weblog right here! Also your website lots up fast! What web host are you the usage of? Can I am getting your associate link to your host? I want my website loaded up as fast as yours lol

Leave a Reply to Stephanie Thomson Cancel reply

Your email address will not be published.