na słodko01.01.201412614
Rolada kokosowa
Smacznego
czytaj przepis

Rok 2013 był dla mnie wspaniałym rokiem! Spełniło się bowiem wiele moich marzeń i nie bez znaczenia jest tu fakt, ze jeśli się czegoś bardzo pragnie, należy do tego dążyć! Muszę o tym zawsze pamiętać.
W tym pierwszym noworocznym poście pragnę złożyć moim Czytelnikom proste, skromne życzenia.
W Nowym 2014 Roku życzę Wam, aby każdy dzień był po prostu…tym dobrym!

A na deserowy talerzyk – kokosowa rolada. Gorąco polecam!

Składniki:
biszkopt
5 jajek
100g mąki tortowej
150g cukru pudru
szczypta soli
masa
1/2l śmietany 18%
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki esencji waniliowej
100g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem i
szczypta soli. Powoli dodajemy żółtka i miksujemy na niskich obrotach
miksera. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łopatką. Ciasto
rozsmarowujemy na posmarowanej masłem blasze 33×36 i wyłożonej papierem
do pieczenia. Wyrównujemy ciasto, pieczemy 25minut w 180C. Po upieczeniu
jeszcze gorący biszkopt zwijamy z papierem wzdłuż dłuższego boku i
zawijamy w folie aluminiową. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Żelatynę moczymy w kilku łyżeczkach zimnej wody. Gdy napęcznieje,
dolewamy wrzątek do ok. połowy szklanki i mieszamy do rozpuszczenia.
Śmietanę, cukier z ekstraktem miksujemy,na samym końcu powoli wlewamy
ciepłą żelatynę i dodajemy wiórka kokosowe. Schładzamy w lodówce.
Biszkopt rozwijamy i pozbawiamy folii, rozsmarowujemy delikatnie masę
kokosową i ponownie, bardzo delikatnie zwijamy w rulon i folię i
schładzamy w lodówce.
Tuz przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
/inspiracja magazyn kulinarny „Kuchnia”/

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Lekkie ciasto biszkoptowe z owocami i bazyliowo-miętową kruszonką
na słodko
Herbaciany poncz z różowym winem
serniki pieczone
Sernik advokatowy na wiśniowym spodzie
Komentarze

14 odpowiedzi na “Rolada kokosowa”

  1. Natalie pisze:

    Ten krem kusi ! Lubię kokosowe smaki 🙂

  2. Ola pisze:

    Renula-szczęśliwego Nowego Roku!
    dawno żadnej rolady nie robiłam, muszę wpisać na listę

  3. Karmel pisze:

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Pyszna rolada:)

  4. gin pisze:

    Cudna ta rolada, taka… Zimowa 🙂
    Najlepsze życzenia na nowy rok 🙂

  5. bielinka pisze:

    ta rolada jest cudowna, podejrzewam, że wprost rozpływała się w ustach 🙂 dobrego roku 2014! 🙂

  6. jak kokosowa to nie odmówię, pysznie wygląda

  7. Marta pisze:

    wygląda pysznie, nigdy nie robiłam takiej rolady, ale zawsze mi się wydawało, że to niemożliwe zwinąć tak biszkopt 🙂

  8. kuchcikOla pisze:

    kokos – tyle wystarczy, aby ciasto mi smakowało 🙂 a w formie rolady, to podwójna przyjemność w jedzeniu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.