na słono06.01.201461414
Tarta z łososiem, kozim serem i papryką
Smacznego
czytaj przepis

Przepyszna, rybna tarta z dodatkiem koziego serka i papryki. Kruche ciasto, śmietanowo-serowy sos, czy trzeba czegoś więcej? Czasem z takiego minimalistycznego zestawu składników wychodzą smakowite potrawy. Kto chętny?


Składniki:
250g mąki pszennej
150g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
300g świeżego łososia
1/2 czerwonej papryki
100g serka koziego
1 jajko
150g śmietany 22%
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
100g tartego sera żółtego
sól, pieprz
Wykonanie:
Ciasto: składniki zagnieść na kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w
folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.Formę do tarty wysmarować
masłem,schłodzonym ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować
widelcem, podpiec w 180C przez 8-10minut.
Farsz: łososia kroimy w paski, oprószamy solą i przyprawą do ryb. Ser
kozi kroimy w kostkę, a paprykę w paseczki. Wszystkie składniki układamy
na podpieczonym spodzie tarty. Jajko mieszamy ze śmietaną i startym
serem. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i tymiankiem.Masą jajeczną
zalewamy tartę. Pieczemy ok. 30-40minut w 170-180C.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
kulinarne podróże
Kulinarny dziennik podróży cz.6 – Barcelona cz.2
kulinarne podróże
Kefalonia kulinarnie
serniki pieczone
Sernik cytrynowy z chałwą
Komentarze

14 responses to “Tarta z łososiem, kozim serem i papryką”

  1. Natalie says:

    Łosoś w cudownym wydaniu ! Uwielbiam 🙂

  2. Nashelly says:

    Uwielbiam wytrawne tarty. Papryka i łosoś, pyszne zestawienie 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  3. madlene17 says:

    Ja jestem chętna! Moim zdaniem doskonałe połączenie składników:)

  4. Tarta obłędna, aż zrobiłam się głodna.

  5. Marzena says:

    Ja, ja chętna:-))

  6. Karmel says:

    wygląda obłędnie! aż ślinka cieknie:)

  7. Anika says:

    Jak ja dawno nie robiłam żadnej tarty! Trzeba będzie kiedyś zrobić! A Twoja wygląda megasmakowicie!:)

  8. Aga says:

    Ja jestem chętna! Bardzo! Dawno nie jadłam tarty, a ta ma nader smakowite ingrediencje.

  9. Max Wilson says:

    Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon every day. It will always be interesting to read through content from other authors and use a little something from their sites.

  10. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or tips. Maybe you could write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

  11. Eric Ogden says:

    This unique blog is obviously educating as well as factual. I have chosen a bunch of useful advices out of this blog. I’d love to visit it again and again. Thanks a bunch!

  12. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

  13. Fiona Gill says:

    Great website you have here but I was wanting to know if you knew of any message boards that cover the same topics talked about in this article? I’d really love to be a part of online community where I can get feed-back from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks a lot!

  14. There’s certainly a lot to learn about this subject. I really like all the points you made.

Leave a Reply to William Hamilton Cancel reply

Your email address will not be published.