na słodko07.04.201441218
Tarta z jabłkami i sosem czekoladowo-karmelowym
Smacznego
czytaj przepis
Zielona już trawa, pąki już na drzewach.
Kwiaty w wazonie, a w koszyku jabłka.
To może wiosenna tarta z jabłkami?

Składniki:
ciasto:
125g mąki pszennej
75g zimnego masła
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
3 jabłka
50g masła
100g śmietanki kremówki
140g kremu karmelowo-czekoladowego (użyłam gotowego firmy Brinkers)
Wykonanie:
ciasto: do przesianej mąki dodać zimne masło, wodę oraz sól, szybko zagnieść ciasto, schłodzić 10min, następnie wylepić ciastem formę do tarty (śr.22cm), podpiec ok.15minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.
nadzienie: jabłka obrać, pokroić na plasterki,wrzucić na patelnię razem z masłem, smażyć aż do zrumienienia się owoców. Krem czekoladowo-karmelowy przełożyć do małego garnuszka, dodać śmietankę, zamieszać i podgrzać na słabym ogniu (nie gotować!).
Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone jabłka, a następnie całość zalać sosem. Piec ok.15-20minut w 170-180C.
/inspiracja Chabrowe Pole/

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Tort bezowy Pavlova z kremem winogronowym
na słodko
Pączusie serowe
sałatki
Sałatka z brokułem, jajkiem,rzodkiewką i podsmażaną szynką
Komentarze

18 responses to “Tarta z jabłkami i sosem czekoladowo-karmelowym”

  1. Marcela says:

    mmm… kocham takie połączenie… jabłka i karmel z czekoladą… coś pysznego!

  2. coś wspaniałego! taka kompozycję smaków uwielbiam

  3. mmm…bosko to wygląda 😀 a za mną szarlotka albo tarta z jabłkami chodzi już jakiś czas ;> po tych zdjęciach jeszcze bardziej mi się jej zachciało 😉

  4. Aska gotuje says:

    czekolada zawsze:) super szybki i pyszny deser:)

  5. Karmel says:

    No Kochana, z tym sosem to już czysta rozpusta:)) Ale pycha!

  6. Monika says:

    łyżkami człowiek by jadł…:)

  7. Ola says:

    czemu nie:)

  8. Marzena says:

    Tak jak mi ostatnio posmakowały jabłka zapieczone z karmelem, tak twoja tarta musiała być boska:-))

  9. Ivka says:

    Tym sosem to mnie powaliłaś – boski!

  10. Kasia says:

    Jejku, niebo! Cudowne połączenie! 🙂

  11. Martha says:

    Wow, ta tarta jest wspaniała! *.*
    Świetny pomysł!

  12. gin says:

    Mmm, wygląda wspaniale 🙂

  13. Amber says:

    Reniu,jestem w raju!

  14. AZgotuj! says:

    No tak, a ja głodna przed monitorem;)

  15. Sosna says:

    To ja rozumiem, wspaniała 🙂

  16. Magdalena P. says:

    Wygąda bardzo apetycznie;)

  17. ale kusisz smakołykami 🙂

  18. I jak tu się oprzeć takim słodkościom? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.