na słodko29.04.201457521
Babeczki kokosowo-orzechowe i 2 lata Raju dla Podniebienia
Smacznego
czytaj przepis

Dziś mija 2 lata mojego kulinarnego blogowania. Doskonale pamiętam empikową kawiarnię w Gdańsku i niespodziewaną decyzję, aby swoje słodkie pomysły zbierać na internetowym blogu. Ten czas, kiedy pisałam posty, tworzyłam nowe przepisy, eksperymentowałam ze smakami dał mi wiele satysfakcji, motywacji, pozwolił wygrać kilka konkursów, zdobyć sympatyczne nagrody, wyróżnienia, a prywatnie zapewnił także pracowitą przygodę w fachu cukiernika.

Dziękuję wszystkim moim Czytelnikom za odwiedziny, pytania, komentarze, za “zaglądanie” do Raju dla Podniebienia.

Z tej rocznicowej okazji specjalnie dla Was małe, wdzięczne, kruche babeczki.
Napełnione smacznym kremem na bazie kaszy manny z orzechami i wiórkami kokosowymi.
Co Wy na to?

Składniki: na 25szt
ciasto na babeczki:
300g mąki pszennej
150g masła
100g cukru pudru
4 surowe żółtka
masa: 
100g orzechów włoskich
50g wiórków kokosowych
50g kaszy manny
100g cukru pudru
1/8 litra mleka
 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
ciasto: przesianą mąkę siekamy razem z masłem i cukrem, dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce ok.15min. Przygotowujemy foremki na babeczki. Ciasto można przełożyć do foremek na 2 sposoby. Można najzwyczajniej wylepić foremki ciastem lub ciasto rozwałkować, wykrawać krążki ciasta na kształt foremki, wylepić, lekko przyciskając do dna, zdjąć okrawki. Ciasteczka piec na złoty kolor ok.20-25min w 170C.
masa: w rondelku podgrzać mleko z kaszą, cukrem i wanilią. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i przestudzić. Orzechy i kokos zmiksować w blenderze na drobny proszek, dodać do masy. Tak przygotowaną masą wypełnić upieczone babeczki. Udekorować startą czekoladą.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Ciasto mocno czekoladowe z truskawkami
na słono
Chleb żytni z siemieniem lnianym i słonecznikiem
zupy
Zupa rybna
Komentarze

21 responses to “Babeczki kokosowo-orzechowe i 2 lata Raju dla Podniebienia”

  1. Ola says:

    Renula, gratulacje z okazji rocznicy!:) babeczki wyglądają pysznie!

  2. Monika says:

    Ja na to mogę nawet westchnąć – raj dla podniebienia! Moje gratulacje i życzenia dalszego zadowolenia z prowadzenia bloga:)

  3. Aska gotuje says:

    Wszystkiego Najlepszego z okazji 2 latek;) babeczki smakowicie sie zapowiadają uwielbiam kasze manną na slodko kojarzy mi sie z dziecienstwem:)

  4. gin says:

    Gratulacje i powodzenia w dalszym blogowaniu 🙂
    A babeczki są śliczne 🙂

  5. AZgotuj! says:

    ale piękne naczynie, wyglądają w nim jeszcze piękniej:)

  6. Marcela says:

    Gratuluje urodzin bloga! Oby cieszył nas pysznymi przepisami jeszcze dluuuuuuugo!:)

  7. Kasia says:

    Gratulacje i ode mnie, dwa latka to taki uroczy wiek 🙂

  8. Gratuluję rocznicy. Świetnie ją uczciłaś wspaniałymi babeczkami. Chętnie jedną bym zjadła 🙂

  9. Olka says:

    Gratuluję dwóch latek….i życzę wielu następnych owocnych lat blogowania….:))
    Tak z mojej pięcio miesięcznej perspektywy to…… szmat czasu…:))
    Babeczki bardzo smakowite…porywam jedną :)) i pozdrawiam…..

  10. Marzena says:

    Reniu, ja mam dokładnie za miesiąc urodziny takie same:-) Samych fajnych inspiracji i oby tak dalej:-)!

  11. Na pewno pyszne! Gratuluję 🙂

  12. Sosna says:

    Wspaniale, gratulacje! 🙂

  13. Amber says:

    Reniu,
    gratuluję słodkiej rocznicy!
    A babeczki idealne na świętowanie blogowych urodzin.

  14. Dziękuję wszystkim za gratulacje i miłe słowa!;) Dla każdego po babeczce!

  15. Agata Koton says:

    Renulko, te Twoje babeczki nie dadzą mi o sobie zapomnieć… a to niedobrze bo postanowiłam się trochę wyszczuplić przed latem… ech, jem więc oczami z rozkoszą!

  16. Łucja says:

    Pyszne babeczki 🙂 Gratuluję efektów i życzę kolejnych pysznych przepisów !

  17. Back Taste says:

    Renulko masa cudowna, testowałam i jest pyszna:)

  18. Kevin Nolan says:

    Really plenty of very good information.

Leave a Reply to cook and look Cancel reply

Your email address will not be published.