zupy05.05.201481212
Kapuśniak na wędzonce
Smacznego
czytaj przepis


Odkąd gotuję, zrobiłam wiele zup, wiele zup-kremów, zup tradycyjnych i tych z nutą nowoczesności.
Ale
nigdy nie ugotowałam prawdziwego, domowego kapuśniaku. Książka
kucharska mojej babci z lat 50-tych przypomniała mi o tej jakże
polskiej, smacznej propozycji obiadowej. Zdecydowałam się na kapuśniak
na wędzonce, bo lubię jej smak w zupach. Wyszedł bardzo smaczny, więc
szczerze polecam ten przepis!

 

Składniki:
250g żeberek wędzonych
500g kapusty kiszonej
3 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
1/2 selera
3 duże ziemniaki
200g boczku
2 małe cebulki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę umieścić w garnku, zalać wodą, gotować do miękkości. W czasie gotowania, wodę z gotującej się kapusty odlewać (1-2razy) w zależności, jak kwaśną zupę chcemy osiągnąć.
W dużym garnku (4 litrowym) ugotować bulion na wędzonce: do garnka włożyć żeberka, włoszczyznę, listki laurowe, ziele. Gdy kapusta będzie miękka, należy przełożyć ją do bulionu. Boczek podsmażyć, dodać do zupy. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować całość na małym ogniu.
Na patelni podsmażyć na maśle posiekaną drobno cebulkę, podbić mąką, zrobić złotą zasmażkę, dodać na patelnię kilka łyżek gorącej zupy, zamieszać i  połączyć zasmażkę z zupą. Doprawić sosem sojowym, solą oraz pieprzem.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słodko
Bułeczki z jabłkiem, ricottą i żurawiną
na słodko
Ciasto czekoladowe z moimi powidłami śliwkowymi
na słodko
Najlepsze bułeczki z serem i fragment mojej książki “Niebo nad lasem”
Komentarze

12 responses to “Kapuśniak na wędzonce”

  1. Ola says:

    o rany! głodna się zrobiłam! lata świetlne nie jadłam kapuśniaku

  2. Pyszny, pachnący wędzonką kapuśniak. Taki jak lubię. Ale ja taką zupę chętnie zjem, kiedy jest zimno, bo bardzo rozgrzewa 🙂 Przepis świetny, zapiszę na … potem 🙂

  3. Kasia says:

    Ale cudowny, a ja tak dawno nie jadłam kapuśniaku…

  4. Amber says:

    Pyszności!
    Czy została choć mała porcja….?

  5. Karmel says:

    ja chyba 100 lat takiej zupy nie jadłam! to mi smaku narobiłaś :))

  6. Monika says:

    100% mój smak:)

  7. Back Taste says:

    Pyszna:) oj przypominają mi się stare dobre czasy.

    Pozdrawiam rozmarzona:)

  8. Olka says:

    Dobry,, kapuśniaczek,, nie jest zły ;))
    Twój wygląda wyśmienicie….
    Pozdrowienia 🙂

  9. Ivka says:

    Kapuśniaczek (lub kwaśnica) jest w mojej top 3 wszystkich zup 🙂

  10. Ola says:

    rety, jak ja lubię takie dania!

  11. Marcela says:

    mniam! moja ulubiona zupa!

  12. Anika says:

    Kapuśniaczek … pyszności. Ma ładny kolor, zawiera składniki, które lubię, więc na pewno smakuje wybornie. Ślinka cieknie! Dawno nie robiłam!

Leave a Reply

Your email address will not be published.