na słodko06.06.20145437
Szarlotka orkiszowa
Smacznego
czytaj przepis

Czerwiec od dzieciństwa kojarzył mi się i będzie kojarzyć z początkiem wakacji i ekscytującym oczekiwaniem na wyjazd. Do starego domu na końcu wsi. Nad rzeką. Przy lesie. Do domu, gdzie do okien zaglądały krzewy z kwitnącą różą, do domu, gdzie stary zegar głośno anonsował mijający czas. Do domu, gdzie biały kredens nie skrywał bogactwa, ale pozwalał zawsze na przygotowanie czegoś pysznego. Do domu, w którym spracowane ręce dwóch babć pieczołowicie kroiły, zagniatały, wałkowały. Do domu, w którym poobiedni czas przypominał leniwe brzęczenie osy.
Czerwiec niósł ze sobą obietnicę, na której spełnienie czekałam. 
Teraz czerwiec niesie mi tylko wspomnienia.


A dla Was szarlotka.

Składniki: * na dużą blaszkę
ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej
2 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
200g masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki kakao
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki śmietany
mus z jabłek
1kg jabłek (użyłam szarej renety)
200g cukru (dałam 140g)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
2-3 goździki
Wykonanie:
ciasto: do wysokiej miski przesiać mąkę, proszek, kakao,gałkę i cukier. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części. Schłodzić ok.1 godziny.
mus jabłkowy: jabłka obrać, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, zasypać cukrem, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Na samym końcu doprawić cynamonem, imbirem, opcjonalnie goździkami.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić spód. Przełożyć jabłka. Czasem spód podsypuję bułką tartą, która wchłonie wodę z jabłek. Na jabłka zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec ok.1h w 180C.

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Curry dyniowe z brukselką, cukinią, quinoa, ciecierzycą i kolendrą
serniki na zimno
Serniczek na zimno z kremem arachidowym, ciasteczkami i owocami
na słodko
Beziki kardamonowo-cynamonowe
Komentarze

7 responses to “Szarlotka orkiszowa”

  1. Karmel says:

    Pięknie to Reniu opisałaś….Mam podobne wspomnienia.
    A szarlotka chodzi za mną od kilku dni:) Twoja wygląda pysznie!

  2. Kasia says:

    Szarlotka to takie magiczne ciasto, chyba każdy przy nim odpływa w krainę dzieciństwa 🙂

  3. Szarlotka przy takich wspomnieniach smakuje wybornie. Więc wspominajmy i …jedzmy szarlotkę. Ja też mam we wspomnieniach wspaniały dom moich dziadków. To były czasy:)

  4. AZgotuj! says:

    i można jeść gorącą:)

  5. Martha says:

    Fajna wersja szarlotki!; )
    Wygląda cudownie!

  6. Olka says:

    Pyszności :)) lubię orkiszowe wypieki….
    Piękne wspomnienia :)) każdy z nas ma podobne…:))
    Pozdrawiam….

  7. DżemDżus says:

    To prawdziwy raj dla podniebienia (musi jednak poczekać na koniec diety) 🙁

Leave a Reply to DżemDżus Cancel reply

Your email address will not be published.