na słono07.09.201451911
Kacze piersi w musie jabłkowo-brzoskwiniowym z żurawiną
Smacznego
czytaj przepis

To moje drugie podejście do kaczki. Tym razem zakończone pełnym sukcesem. Aż nie spodziewałam się takiego obiadowego efektu. Poprzednia styczność z kaczką skończyła się kręceniem nosem i długim przeżuwaniem suchego mięsa… Ta wersja została przeze mnie starannie dopieszczona i wyszła przepysznie!
Zachęcam do wypróbowania przepisu!

 

Składniki:
4 kacze piersi
3 duże jabłka
1 szklanka soku z pomarańczy
5 brzoskwiń
100g suszonej żurawiny moczonej w odrobinie soku pomarańczowego
sól, pieprz
Wykonanie:
Dzień wcześniej kacze piersi  ułożyć w naczyniu,lekko naciąć skórkę,natrzeć solą, pieprzem z obydwu stron, przykryć folią aluminiową i schłodzić.
W rondelku umieścić pokrojone jabłka (2szt) i brzoskwinie (4szt) oraz namoczoną w soku pomarańczowym żurawinę, całość podlać sokiem pomarańczowym. Owoce gotować na małym ogniu aż do powstania musu.
Przygotowanym i przestudzonym musem oblać schłodzoną kaczkę. Piersi powinny być ułożone skórą do dołu. Piec w temp.180-190C przez ok.2-2,5h. Co jakiś czas piersi należy przewracać i polewać wytopionym tłuszczem zmieszanym z musem owocowym. Pod sam koniec pieczenia dodać kawałki pozostałych nam owoców. Kaczkę podawać z pieczonymi ziemniakami i podpieczonymi owocami.
Polecam!

 

Udostępnij artykuł
Zapraszam do lektury mojej nowej książki
Serniki słodkie i wytrawne Renata Czelny-Kawazamów książkę
Ta książka to mój debiut wydawniczy. To także spełnienie mojego marzenia. To spis moich pomysłów na moje ukochane ciasto – sernik. Bo to właśnie sernik Mojej Babci zapamiętany z dzieciństwa stał się wielką inspiracją do tworzenia nowych smaków tego wdzięcznego ciasta...
na słono
Kaszotto z kurkami, suszonymi pomidorami i czarną soczewicą
na słodko
Tarta z jabłkami i sosem czekoladowo-karmelowym
na słodko
TORT CAPPUCCINO Z BEZĄ I LIKIEREM Z KUKUŁEK
Komentarze

11 responses to “Kacze piersi w musie jabłkowo-brzoskwiniowym z żurawiną”

  1. Kaczka z owocami to obiad – Pierwsza klasa! Bardzo mi smakuje. A Ty tak pięknie i smakowicie podałaś, że tylko się rozkoszować tym smakiem 🙂

  2. Madlene P says:

    Ojeju, jakie pyszności!:)

  3. Karmel says:

    wygląda pysznie, gratulacje!:)

  4. Kasia says:

    Uuu, na bogato i jak pysznie 🙂

  5. Anika says:

    Kaczka chodzi za mną od dawna. Zmobilizowałaś mnie!:)

  6. Back Taste says:

    Bardzo elegancka ta kaczuszka:)

    Ostatnio na mieście, byłam we francuskiej restauracji, gdzie szef zaserwował nam kaczkę w pomarańczach i orzechach. Pamiętam jak babcia robiła rosół z kaczki 😉 ach te wspomnienia…

  7. Maria T. says:

    Wygląda super. Uwielbiam kaczkę, a tak jeszcze nie robiłam 🙂

  8. Jack Cornish says:

    Hi would you mind letting me know which webhost you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good web hosting provider at a honest price? Thanks, I appreciate it!

  9. Hey there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a marvellous job!

  10. Nicola Peake says:

    Hi to every one, it’s in fact a pleasant for me to visit this web page, it includes valuable Information.

  11. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague who was conducting a little homework on this. And he actually bought me breakfast due to the fact that I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to discuss this matter here on your web site.

Leave a Reply to Madlene P Cancel reply

Your email address will not be published.